Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2022, 11:04
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš

Gröhling chce protestovať pred ministerstvom financií, Matovič pred ministerstvom školstva. Pomoc pri zdražovaní neprichádza

NEWS BRANISLAV GRÖHLING IGOR MATOVIČ SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Strana Sloboda a solidarita má problém s voľnočasovými poukazmi pre deti, Matovič so zvyšovaním platov učiteľov.

Minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že ak budú školskí odborári protestovať z dôvodu, že sa nezvýšia platy v školstve, asi pôjde spolu s nimi. 


Poukázal na to, že tému zvyšovania platov učiteľov mali koaličné strany vo svojich programoch už pred voľbami. Okrem toho sa zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania podľa slov Gröhlinga nachádza aj v programovom vyhlásení vlády.


K téme zvyšovania platov učiteľov podľa šéfa rezortu školstva mali na ministerstve financií viacero stretnutí. „Zvýšenie platov učiteľov o jedno percento predstavuje podľa výpočtov zhruba 18 miliónov eur,“ povedal Gröhling. Poukázal aj na to, že už tento rok bude chýbať viacero učiteľov. Ide napríklad o pedagógov cudzích jazykov, matematiky či informatiky.

Strana Sloboda a solidarita má problém s voľnočasovými poukazmi pre deti, ktoré chce rozdávať Igor Matovič. Nápad ministra financií dať peniaze na krúžky detí minister školstva Branislav Gröhling dlhodobo kritizuje.

V prvom rade žiada vyčleniť peniaze na zvýšenie platov učiteľov. Podľa ministra školstva by si vláda mala určiť priority a pred krúžkami by mali byť napríklad aj investície do učebníc alebo učebných pomôcok. Podľa Gröhlinga treba zvýšiť platy učiteľov o 10 %, aby mali motiváciu zostať v školstve.

Branislav Gröhling, Igor Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Igor Matovič tvrdí, že on zoberie svojich odborárov a navrhne im, aby išli pred ministerstvo školstva. 

Dodáva, že so stranou SaS dlhodobo komunikuje o navýšení platov učiteľom, ale strane sa nepáči spôsob, akým chcú tieto výdavky zvyšovať. 

„Opakovane tieto zdroje odmietajú s ich čarovnou formulkou, že zvyšovanie daní je pre nich červená čiara. Myslíme si, že zo zdanenia bohatých firiem môžeme zobrať peniaze a od nasledujúceho dňa od prijatia zákona zvýšiť platy učiteľom,“ hovorí Matovič. 

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

V stredu po rokovaní vlády predseda SaS odkázal koaličným partnerom, že ak by zvýšili dane pre najbohatšie firmy a nerešpektovali veto, koaličná zmluva by prestala dávať zmysel. 

Igor Matovič dal Richardovi Sulíkovi ešte týždeň, aby počas neho hľadali kompromisy. Návrh o pomoci pri zdražovaní, ktorý SaS zatiaľ podporiť nechce, predložia na vládu budúcu stredu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia