Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. mája 2022, 8:12
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík TASR

CIA pre Rusov zverejnila návod, ako sa dostať na darknet. Na komunikáciu vyzvala tých, ktorí sú proti invázii

NEWS CIA RUSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Americká tajná služba chce, aby sa s nimi mohli Rusi vystupujúci proti invázii na Ukrajine skontaktovať.

Vzhľadom na to, že občania v Rusku majú obmedzený prístup k internetu, prišla americká tajná služba CIA s alternatívou. Na sociálnych sieťach zverejnila inštrukcie, ako sa s nimi môžu ľudia nespokojní s inváziou na Ukrajinu spojiť cez darknet. Informácie sú dostupné v angličtine aj ruštine.

Darknet je súčasťou internetu, kde sa jednotlivec môže dostať len cez špeciálne nástroje, v dôsledku čoho býva často využívaný na ilegálnu činnosť. CIA má na darknete vlastný web, ku ktorému sa dá dostať iba cez systém Tor. Ten slúži na anonymné prehliadanie.

Odporúčané
10 faktov o Sergejovi Lavrovovi. Toto je ruský minister zahraničia, ako ho (ne)poznáme 10 faktov o Sergejovi Lavrovovi. Toto je ruský minister zahraničia, ako ho (ne)poznáme 15. marca 2022, 9:30

CIA sa nazdáva, že Rusi žijúci v zahraničí dokážu tieto informácie zdieľať na diaľku so svojimi kontaktmi v Rusku, ktoré je v súčasnosti viac-menej odstrihnuté od sveta. „Naša globálna misia si vyžaduje, aby nás jednotlivci mohli bezpečne kontaktovať odvšadiaľ,“ napísala CIA vo vyhlásení.

Z prieskumu verejnej mienky nezávislého Analytického centra Jurija Levadu vyplýva, že kroky ruského prezidenta Vladimira Putina od začiatku invázie schvaľuje 83 % Rusov. CIA však tvrdí, že vie o znepokojených Rusoch, ktorí sa s nimi snažia spojiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia