Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2022, 12:14
Čas čítania 1:05
Daniel Mikolášik

Zákaz účasti ruským tenistom na Wimbledone vyvolal vlnu kritiky. Ide o diskrimináciu, reagujú športovci

Zákaz účasti ruským tenistom na Wimbledone vyvolal vlnu kritiky. Ide o diskrimináciu, reagujú športovci
Zdroj: Getty Images/Giampiero Sposito
ŠPORT TENIS
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Dôvodom stopky tenistom z Ruska a Bieloruska je snaha o to, aby turnaj nezneužili na propagáciu ruského režimu. Rozhodnutie sa však nestretlo s pochopením.

Najprestížnejší a najstarší grandslamový turnaj Wimbledon tento rok vyvolal vlnu kritiky. Jeho organizátorom totiž hrozia tresty za rozhodnutie, že zakážu zúčastniť sa na turnaji bieloruským a ruským tenistom pre inváziu na Ukrajinu. Na rozhodnutie reagovalo aj vedenie ženskej tenisovej asociácie WTA, ale aj mužského okruhu ATP, ktoré sú za prísnejšie sankcie.

Podľa francúzskeho denníka L’Équipe je možnosťou aj neudeľovanie bodov tenistom za turnaj. Dôvodom stopky tenistom z Ruska a Bieloruska zo strany Wimbledonu je snaha o to, aby turnaj nezneužili na propagáciu ruského režimu. Od tenistov organizátori očakávali jasné odsúdenie ruskej agresie.

Ruských a bieloruských športovcov sa zastala aj asociácia PTPA na čele s Novakom Djokovićom, ktorá upozornila na to, že mnohí z nich „stratili slobodu prejavu“ a nemôžu sa pre režim vo svojej krajine k vojne na Ukrajine verejne vyjadriť a odsúdiť ju, pretože by im mohlo hroziť väzenie.

Alexander Zverev zvíťazil na Turnaji majstrov.
Alexander Zverev zvíťazil na Turnaji majstrov. Zdroj: Getty Images/Giampiero Sposito

Rusko a Bielorusko majú v top 100 najlepších tenistov v oboch svetových rebríčkoch 14 hráčov a hráčok. „To, že obe krajiny vylúčili z Davis Cupu a Pohára Billie Jean Kingovej, je niečo, čomu rozumiem. Ale potrestať jednotlivcov, na to nevidím žiaden dôvod,“ uviedla trojka sveta, hráč s ruskými koreňmi Alexander Zverev.

Odporúčané
Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor) Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor) 7. januára 2024, 12:30

Rozhodnutie Wimbledonu skritizoval aj ruský tenista Andrej Rublev, ktorý ešte na začiatku invázie počas finále na turnaji v Dubaji verejne vyjadril svoj názor na vojnu nápisom „No war please“, ktorý fixkou napísal priamo na kameru. Podľa jeho slov ide o diskrimináciu. O ďalšom postupe a prípadnom prehodnotení podmienok budú predstavitelia WTA a Wimbledonu rokovať na budúci týždeň.

Domov
Zdieľať
Diskusia