Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2022, 21:07
Čas čítania 37:19
Adam Novosad Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Čaká nás rušná noc, oznámil starosta hlavného mesta Kyjev, Rusi chcú zlikvidovať elektráreň

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko spustilo totálnu inváziu na Ukrajinu. Útoky na mestá na čele s Kyjevom pokračovali počas noci.

• Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

• Hlavné mesto Kyjev prešlo do obrannej fázy.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto momentálne vyzerá mapa útokov na Ukrajinu:
rusko, ukrajina
Zdroj: REFRESHER

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Sledovanie ruského vpádu na Ukrajinu naživo sme ukončili. Pokračovať budeme opäť ráno, ďakujeme za pozornosť. 

0:15 – Včera médiá informovali o tom, ako Rusi vypravili na letisko do hlavného mesta Kyjev 18 veľkých dopravných lietadiel Il-76. Tie nakoniec neprileteli, pretože sa Ukrajina medzičasom vlastného letiska opätovne zmocnila. Keď sa Rusi v piatok večer pokúsili dopraviť približne 1000 výsadkárov na druhý pokus, Ukrajine sa údajne podarilo jedno z lietadiel zostreliť. Pochválili sa s tým na Facebooku. 

0:04 – Prezidentka Zuzana Čaputová po samite NATO: „Vladimir Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín.“

 

23:53 – Kanada uvalí sankcie na Putina, Lavrova a Bielorusko. Stotožňuje sa aj s myšlienkou odrezať Rusko od bankového systému SWIFT. (cnn)

23:45 – V kyjevskom metre sa dnes večer narodilo dieťa. Už druhý deň ho najmä ženy a deti využívajú, aby sa schovali pred náletmi ruských stíhačiek.

23:32 – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok večer vo videu zverejnenom na Facebooku oznámil, že navrhol ruským a ukrajinským vodcom, aby rokovali v Budapešti. (tasr)

23:25 – Vyše 50 000 ľudí už utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie spred dvoch dní. Uviedol to v piatok Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Informovala o tom agentúra AFP.

23:15 – Parlament schválil zákon o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Národný bezpečnostný úrad bude môcť blokovať weby, ktoré šíria nebezpečný obsah vrátane dezinformácií a hoaxov. Takúto právomoc by mal mať NBÚ do konca júna. Novelu ešte musí odobriť prezidentka. 

Zákon podporilo 82 poslancov, Smer a Hlas sa hlasovania zdržali, s blokovaním webov nesúhlasili ani pri kompromisnom návrhu o skrátení lehoty, počas ktorej bude mať NBÚ túto možnosť. 

Odporúčané
Práve sa stalo: slovenský parlament schválil právomoc blokovať weby s dezinformáciami. Smer a Hlas boli proti Práve sa stalo: slovenský parlament schválil právomoc blokovať weby s dezinformáciami. Smer a Hlas boli proti 25. februára 2022, 23:20

23:01 – Ruskí vojaci strieľali v ukrajinskom Melitopole na nemocnicu. Podľa zverejnených informácií zasiahli onkologické oddelenie. 

22:47 – Ukrajinský minister pre digitalizáciu kontaktoval spoločnosť Apple so žiadosťou, aby odpojila obyvateľov Ruska od služby App Store.

22:40 – Rusko reaguje na tvrdé sankcie EÚ, Británie a USA. Tvrdí, že vzťahy medzi Moskvou a Západom sa blížia do bodu, z ktorého niet návratu. Vraj už neexistuje cesta späť. 

22:24 – Tisícky ľudí v hlavnom meste Tbilisi žiadajú odstúpenie gruzínskeho premiéra, ktorý vyhlásil, že sa nepripojí k sankciám proti Rusku.

22:19 – Ministerstvo obrany  SR zatiaľ nekomentovalo informácie o vojenskom posilnení hraníc členských krajín NATO s Ukrajinou. Vyplýva to z reakcie hovorkyne rezortu obrany SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej na medializované informácie aj o údajnom premiestnení mobilných protilietadlových raketových systémov Patriot na územie Slovenska. (tasr)

22:11 – Spojené štáty sa chystajú uvaliť sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. Zakážu im cestovanie do USA a zmrazia prípadné aktíva v americkej jurisdikcii. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovali agentúry AP a AFP.

21:58 – Ukrajinci medzi sebou zdieľajú inštrukcie, kam hodiť Molotovov kokteil, teda zápalné výbušné fľaše, ktoré sú ľahko dostupnou zbraňou civilistov. 

21:52 – Hackeri z nezávislej platformy Anonymous, ktorí vyhlásili kybernetickú vojnu Putinovmu režimu, prenikli do databázy ruského ministerstva obrany. Na sociálnej sieti Twitter zverejnili link na stiahnutie excelového súboru, v ktorom sú osobné kontakty na zamestnancov rezortu. 

21:47 – Humanitárni pracovníci potrebujú bezpečný a neobmedzený prístup k ľuďom v núdzi na Ukrajine, na ktorú útočia ruské invázne vojská. V piatok to uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths, informovala agentúra AFP.

21:31 – Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko čiastočne obmedzí prístup k sociálnej sieti Facebook na svojom území. Stane sa tak v dôsledku toho, že tento gigant sociálnych médií odmietol splniť príkaz ruských úradov a zastaviť overovanie faktov a označovanie obsahu zverejneného na Facebooku štyrmi ruskými štátnymi alebo prokremeľskými médiami. (tasr) 

21:19 – Na Slovensku by v rámci posilnenia NATO mali pôsobiť nemeckí vojaci a nasadiť by mali aj protilietadlový raketový systém Patriot, píše agentúra DPA. (denník n)

21:13Opoziční poslanci Národnej rady SR kritizujú časť návrhu zákona, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine. Prekáža im, že obsahuje úpravu zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu blokovania.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico to označil za zásah do základného práva na slobodu prejavu a za zavedenie cenzúry. Návrh kritizujú aj poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. (tasr)

21:03 – Exminister financií Ivan Mikloš: Sankcie uvalené na Rusko budú znamenať znižovanie a prepad životnej úrovne ruských ľudí. 

„Prečo som si tým istý? Už teraz sankcie, ktoré presadili Európska únia a USA pri anexii Krymu v roku 2014 a ktoré boli omnoho miernejšie ako tie dnešné, spôsobili, že ruská ekonomika v dolárovom vyjadrení klesla z 2 300 miliárd dolárov v roku 2013 na 1 500 miliárd dolárov v roku 2020. Životná úroveň a reálne príjmy priemerných Rusov klesli za to isté obdobie od roku 2013 do 2020 o 11 percent, podľa nezávislých zdrojov o 14 až 16 percent. Čiže dôsledok prísnejších sankcií bude mať celkom určite rádovo väčší negatívny dosah bez ohľadu na to, aké rezervy si Rusko vytvorilo,“ hovorí v rozhovore pre Refresher. 

Odporúčané
Ivan Mikloš: Tvrdé sankcie Rusko pocíti bez ohľadu na to, aké rezervy si vytvorilo (Rozhovor) Ivan Mikloš: Tvrdé sankcie Rusko pocíti bez ohľadu na to, aké rezervy si vytvorilo (Rozhovor) 25. februára 2022, 19:30

20:54 – Bývalý francúzsky premiér François Fillon odstupuje z predstavenstiev dvoch veľkých ruských energetických firiem. Informovala o tom agentúra AFP. (tasr)

20:42Snaha Ruska rýchlo prevziať kontrolu nad Ukrajinou stratila na sile v dôsledku odporu ukrajinských obrancov na zemi aj vo vzduchu, uviedol v piatok pre agentúru AP vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany.

„Ich dynamika, najmä pokiaľ ide o Kyjev, sa za posledných 24 hodín spomalila,“ uviedol. Ruské sily, ktoré vstúpili na Ukrajinu vo štvrtok skoro ráno, sa ešte musia zmocniť nejakého väčšieho mesta alebo získať kontrolu nad vzdušným priestorom, dodal. 

„Nedosiahli pokrok, ktorý – ako sme presvedčení – očakávali,“ povedal predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.


Pentagón je presvedčený, že Moskva chce prevziať kontrolu nad Kyjevom a nahradiť prozápadne orientovanú vládu spojencami Kremľa. (tasr) 

20:35 – Ruské vojská si momentálne podľa starostu hlavného mesta Kyjev vybrali za cieľ elektrárne s cieľom vyradiť elektrinu v celom meste. 

20:24 – Británia plánuje bezodkladné zavedenie sankcií cielených priamo na šéfa Kremľa Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Britský premiér Boris Johnson to v piatok povedal na virtuálnom mimoriadnom samite Severoatlantickej aliancie, informuje agentúra AFP.


Johnson podľa vyjadrenia svojho hovorcu uviedol, že Británia v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine prijme podobné sankcie ako EÚ, ktoré budú taktiež zacielené priamo na Putina a Lavrova, približuje agentúra DPA.

20:21 – Ukrajinská televízia presunula svoje sídlo do podzemných garáží, odkiaľ vysiela aktuálne správy naživo na Youtube.

20:13 – Slovensko je pripravené podporiť odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger. 

V ďalšom príspevku zrhnul svoje pocity po stretnutí s Ukrajincami na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. „Stretnutie s matkami, ktoré utekajú s deťmi pred vojnou, patrí k mimoriadne smutným chvíľam môjho života,“ napísal 

20:00 – Starosta Klyčko tvrdí, že situácia v hlavnom meste Kyjev je hrozivá. „Najbližšia noc bude veľmi ťažká,“ hovorí. 

19:55 – Takto vyzeral pochod na podporu Ukrajine v Tbilisi – hlavnom meste Gruzínska.

19:50 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o „posilnení sankcií (voči Rusku), konkrétnej obrannej pomoci a protivojnovej koalícii“.


Zelenskyj v piatok krátko predtým zverejnil videoselfie spred prezidentského paláca v Kyjeve, v ktorom sa spolu so svojimi kľúčovými poradcami a spolupracovníkmi zaviazal zostať a brániť hlavné mesto pred ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Zelenskyj toto video zverejnil na svojom konte na sociálnej sieti Telegram. (tasr)

19:38 – Ruský tenista Andrej Rubľov si počas tenisového turnaja v Dubaji zobral do ruky fixku a na objektív kamery napísal odkaz „No war please“.

19:23 – Severoatlantická aliancia vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. V piatok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP. (tasr)

19:15 – Severoatlantická aliancia zvýši počet svojich vojakov nasadených vo východnej Európe. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení lídrov 30 členských štátov NATO, z ktorého cituje stanica Sky News. 

„Nikto by sa nemal dať oklamať prívalom klamstiev od ruskej vlády,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom po mimoriadnom piatkovom samite lídrov NATO, ktorý sa konal virtuálne.

Lídri členských krajín NATO na samite vyhlásili, že Moskva o svojich zámeroch v spojitosti s Ukrajinou klamala. „V súčasnosti pracujeme na ďalšom značnom nasadení obranných síl vo východnom krídle Aliancie,“ dodali bez ďalších podrobností. (tasr)

19:10 Ukrajinská strana navrhla, aby sa rokovania s Ruskom uskutočnili vo Varšave, nie v Minsku, uviedol v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po predložení tohto návrhu sa ukrajinská strana odmlčala. Informoval o tom spravodajský web Polsatnews.pl a agentúra AP.

Podľa Peskova táto pauza trvá už dosť dlho. Zdôraznil, že na odpoveď Ukrajiny sa čaká v situácii, keď sa v jej veľkých mestách odohráva to, o čom hovoril prezident (Vladimir Putin) na pôde (piatkového zasadnutia) bezpečnostnej rady. (tasr) 

19:06Biden a Zelenskyj sa dohodli na sprísnení sankcií proti Rusku. 

18:59 – NATO poskytne Ukrajine viac zbraní vrátane systémov protivzdušnej obrany, uviedol generálny tajomník Jens Stoltenberg. (cnn)

18:52 – Rusku bolo pozastavené členstvo v Rade Európy po jeho invázii na Ukrajinu, uviedol v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. (tasr)

18:40 – Hrozí našej krajine v aktuálnej situácii ohrozenie? Vzniká na Ukrajine nová železná opona ako za čias studenej vojny? A kedy by mohla nastať otvorená vojna medzi NATO a Ruskom? O aktuálnej téme sme sa rozprávali s politológom a historikom Jurajom Marušiakom.

„Obávam sa, že v tom je Ukrajina sama už teraz. Bohužiaľ, po viac než 30 rokoch sa tu vytvára nová železná opona,“ hovorí slovenský historik, politológ a odborník na moderné dejiny strednej a východnej Európy. 

Odporúčané
Vojna na Ukrajine: Ak by Slovensko náhodne zasiahli ruské rakety, mohol by hroziť konflikt s NATO (Rozhovor) Vojna na Ukrajine: Ak by Slovensko náhodne zasiahli ruské rakety, mohol by hroziť konflikt s NATO (Rozhovor) 25. februára 2022, 18:30

18:26 – Rusko čiastočne obmedzí prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií. (tasr)

18:11 – V Charkove spustila explózia obrovský požiar, zatiaľ nie je isté, aký objekt Rusi zasiahli. Údajne ide o závod na výrobu traktorov. 

18:00 – Minister vnútra Roman Mikulec informoval, že štát má desaťtisíce možností na ubytovanie. Ďalšie ponúkajú jednotlivci a mnohé organizácie. „Kreuje sa operačný štáb, ktorý to bude dávať dokopy, aby sme tie kapacity vedeli čo najefektívnejšie využiť,“ doplnil. Zopakoval, že rezort vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny. (tasr)

17:55 – Premiér SR Eduard Heger vyzdvihol počas návštevy slovensko-ukrajinskej hranice vo Vyšnom Nemeckom vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania.


„Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme,“ podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty sú minimálne. 

Heger v tejto súvislosti hovoril aj o solidarite zo strany ďalších štátov EÚ. Ak to bude potrebné a kapacity by boli vyčerpané, siahneme po ich podanej ruke, povedal.
Šéf kabinetu zároveň zdôraznil potrebu posilnenia obranyschopnosti. (tasr)

17:34 – Minister financií Nemecka je podľa zahraničných médií za odseknutie Ruska od bankového systému SWIFT. Nemecko ešte včera nesúhlasilo s týmto krokom. 

17:24 – Francúzska vláda sa vyslovila v piatok za odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT a zároveň odsúdila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu pri ruskom útoku na Ukrajinu. 


„Niektoré členské štáty (Európskej únie) majú (voči odrezaniu Ruska od systému SWIFT) výhrady. Francúzsko nie je jedným z týchto štátov,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire po stretnutí so svojimi európskymi rezortnými kolegami v Paríži. (tasr) 

17:15Úrad vlády SR zhrnul, na čom sa dnes dohodli na rokovaní v Bruseli predstavitelia krajín EÚ. Čoho sa budú týkať sankcie?

  • Pripravili bezprecedentné sankcie pre Putinov režim.
  • Sankcie budú zamerané na ruské banky, štátne podniky, osoby blízke vládnemu režimu a oligarchov.
  • Sankcie budú smerované aj na Bielorusko, ktoré Rusku aktívne pomáha pri jeho veľmocenských aktivitách.
  • EÚ a jej členské štáty vrátane Slovenska sú jednotné pri navýšení pomoci Ukrajine a v posilnení bezpečnosti Európy

17:09Moldavská národná námorná agentúra v piatok uviedla, že loď plaviacu sa v neutrálnych vodách Čierneho mora zasiahla raketa. Vážne zranenia pri tom utrpeli dvaja členovia posádky, informovala agentúra AP.


Incident sa odohral asi 19 kilometrov od prístavu Pivdennyj neďaleko Odesy. Námorná agentúra vo vyhlásení dodala, že nie je jasné, odkiaľ bola vystrelená raketa, ktorá zasiahla loď Millennial Spirit určenú na prevoz chemikálií a plaviacu sa pod vlajkou Moldavska.

17:03 – Český prezident Miloš Zeman skritizoval sankcie proti Rusku, čierne listiny označil za smiešne. Navrhol vylúčenie Ruska zo systému SWIFT, inak hrozí okupácia celej Ukrajiny.

17:00KYJEV NAŽIVO

Čo sa momentálne deje v hlavnom meste Ukrajiny? Ak ťa zaujíma, ako to tam vyzerá, môžeš sa pozrieť cez webkameru, ktorá prenáša živé vysielanie na internete. Väčšina z nainštalovaných kamier sníma Námestie nezávislosti, tzv. Majdan, na ktorom prebehla revolúcia pred vojnou na východe v roku 2014. 

16:55 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) dostal právomoc blokovať takzvaný škodlivý obsah a škodlivé aktivity na internete. Úrad o to bude môcť požiadať polícia, ale aj niekoľko ďalších štátnych orgánov, napríklad tajná služba, informuje Denník N

16:49 – Ruské sily spustili útok západne od Mariupola.

16:40 – Úrad jadrového dozoru hovorí, že boli prijaté „adekvátne opatrenia“ na zaistenie bezpečnosti slovenských jadrových zariadení. Dôvodom je vojna na Ukrajine. (tasr)

16:32 – Česko od polnoci z piatka na sobotu v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine uzatvorí svoj vzdušný priestor pre všetkých ruských dopravcov. Oznámil to minister dopravy Martin Kupka. (tasr) 

16:20 – Podľa portálu Meduza sa Vladimir Putin prihovoril ukrajinským vojakom, ktorým navrhol, aby zobrali moc do vlastných rúk a nepočúvali súčasné vedenie štátu.  

„Vezmite moc do svojich rúk! Zdá sa, že pre nás bude jednoduchšie dohodnúť sa s vami než s týmto gangom narkomanov a neonacistov, ktorí sa usadili v Kyjeve a zajali všetkých Ukrajincov ako rukojemníkov,“ cituje Putina Denník N

16:15 – Twitter zaplavili zábery z Charkova, na ktorý ruská armáda útočila aj ťažkou technikou. 

16:08 – Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné, tvrdí Richard Sulík s tým, že prichádzajú v štandardnom množstve a štandardnom tlaku. (tasr)

16:00 – Národná rada SR odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Uvádza to vo schválenom vyhlásení. (tasr)

rusko ukrajina vojna
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

15:56 – Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríž od piatka na tri noci nasvietia vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity po invázii ruských jednotiek do tejto krajiny. (tasr) 

15:53 – Nad Kyjevom stúpa dym, spôsobujú ho hromadné bombardovania na viacerých frontoch. Civilisti sa v týchto chvíľach skrývajú v podzemí a v staniciach metra. Ruské jednotky sú čoraz bližšie k centru mesta. 

15:48 – Správca českého internetu zablokoval niekoľko dezinformačných webov. Zablokované webu sú Aeronet.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz, Skrytapravda.cz a Protiproud.cz, informuje iDNES

15:40Na Ukrajine by sa mohli začať mierové rokovania na úrovni predstaviteľov ministerstva obrany, ministerstva zahraničných vecí a prezidentskej administratívy. Rusko je pripravené vyslať do Minska svoju delegáciu, vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. 


„Ako viete, dnes ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že je pripravený diskutovať o neutrálnom štatúte Ukrajiny,“ pripomenul Peskov.

15:31 – Ukrajina vrátane Zakarpatskej oblasti potrebuje potraviny, zásoby majú iba na dva týždne. Okrem toho potrebujú aj oblečenie, deky, zdravotnícky materiál či deky. Pre TASR to povedal poradca predsedu vlády SR v oblasti cezhraničnej spolupráce Eduard Buraš s tým, že v súvislosti s pomocou obyvateľom Ukrajiny spustili zbierky.

15:22 Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že uzavrie vzdušný priestor svojej krajiny pre ruské letecké spoločnosti.


„Nariadil som pripraviť rade ministrov uznesenie, ktoré povedie k uzavretiu vzdušného priestoru pre ruské spoločnosti,“ uviedol Morawiecki v príspevku na Facebooku.

15:13 – Veľvyslanec Ukrajiny v Rakúsku zverejnil video, na ktorom ruskí vojaci strieľajú na civilné vozidlo. (tv markíza)

15:09 – Európska únia v piatok vyhlásila, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa chystá zničiť Ukrajinu a jeho kroky sú porovnateľné s konaním nacistov počas druhej svetovej vojny. 

„Chce v podstate zničiť Ukrajinu. Chce zobrať Ukrajine nezávislosť. Chce Ukrajincom spôsobiť škodu a utrpenie. Toto je absolútne neľudské,“ povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano. Stano novinárom v Bruseli povedal, že Putin deklaruje, že chce zbaviť Ukrajinu údajného nacizmu, no sám sa správa ako nacista. (tasr) 

14:58 – Ukrajinská raketa zasiahla letisko na území Ruska blízko hraníc. (cnn)

14:50 – Ruská banka Sberbank uzavrela svoje pobočky v Česku, informuje TV Markíza. Z ruskej banky vraj ľudia na protest vyberajú peniaze, iní sa boja, že by mohli prísť o svoje úspory. Fyzické osoby aj firmy hromadne rušia účty. 

Hovorca spoločnosti uviedol, že na niekoľkých pobočkách a v bankomatoch už nie sú peniaze. (tncz, tvnoviny)

Sberbank
Zdroj: tn.cz reprofoto

14:43Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. (tasr)

14:36 – Bývalého ukrajinského prezidenta sa novinári pýtali, ako dlho sa ešte Ukrajine podarí udržať Kyjev. Porošenko, držiac útočnú pušku kalašnikov, odpovedá, že „navždy“. 

14:29Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb.

14:22 – Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva oznámil, že od začiatku ruskej invázie na územie Ukrajiny dostal správy o 25 zabitých a 102 zranených civilistoch.

14:21 Organizácia Spojených národov sa pripravuje až na štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia proti tejto krajine naďalej eskalovať. 


Do susedných krajín – Poľska, Slovenska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, ale aj Ruska – od štvrtkového rána už prešli cez hranice tisíce ľudí, uviedla v piatok v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Úrad tvrdí, že Ukrajincom hľadajúcim únik je pripravený poskytnúť pomoc. (tasr) 

14:12 – Pápež František navštívil v piatok ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici, aby vyjadril znepokojenie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. S odvolaním sa na vatikánsky tlačový úrad o tom v piatok informovala agentúra AFP.


Pápež bol na ruskom veľvyslanectve v Ríme len niečo vyše pol hodiny, uviedol tlačový úrad bez poskytnutia ďalších podrobností o stretnutí. (tasr) 

14:06 – V pléne Národnej rady SR zaznela počas úvodu piatkovej mimoriadnej schôdze okrem slovenskej aj ukrajinská hymna. 

14:04 – Rusko tvrdí, že jeho výsadkári obsadili vojenské letisko Hostomeľ, ktoré sa nachádza na okraji Kyjeva. Ešte v noci si vlastníctvo pripisovali ukrajinské vojská a zahraničné agentúry tvrdili, že v súčasnosti nie je možné využívať pristávacie dráhy. Rusi taktiež tvrdia, že odrezali ukrajinskú metropolu zo západu. (bbc, denník N)

14:01 – Informáciu o útoku na škôlku potvrdil aj minister Dmytro Kuleba. „Dnešné ruské útoky na materskú školu a sirotinec sú vojnovými zločinmi a porušením Rímskeho štatútu. Spoločne s generálnou prokuratúrou zhromažďujeme tieto a ďalšie skutočnosti, ktoré obratom pošleme do Haagu. Zodpovednosť je nevyhnutná,“ napísal Kuleba na Twitteri. 

14:00 – Podľa ukrajinskej armády prišlo Rusko v piatok už o tisíc vojakov. Tieto informácie nemusia byť presné, ruská aj ukrajinská strana sa snažia v médiách vytvárať o sebe čo najpozitívnejší obraz.

13:53Ukrajinskí občania dostali bezplatnú prepravu vo vlakoch štátnej ZSSK vrátane komerčných vlakov Intercity. Stačí sa im preukázať platným pasom. Minister dopravy Andrej Doležal vyzval mestá a kraje, aby to isté zaviedli v MHD a prímestských autobusoch.  

„Prosíme tiež slovenských občanov, aby prejavili patričnú mieru empatie a pomohli im s orientáciou počas prepravy, vyhľadaním spojov či voľných miest vo vlakoch,“ napísal Andrej Doležal. (denník E) 

13:50 – Formula 1 zrušila Veľkú cenu Ruska, ktorá mala byť na programe 25. septembra. Bude hľadať náhradné miesto. 

13:46 – Futbalisti naprieč Európou prejavili znak solidarity s Ukrajinou. Rôzne gestá ukázali Slavia, Neapol, Barcelona aj Dinamo Záhreb. 

Klub Slavia Praha vo štvrtok pred zápasom s Fenerbahce Istanbul v Prahe zahral na úvod symbolickú skladbu Bratříčku, zavírej vrátka od Karla Kryla, ktorá odkazuje na časy normalizácie. Následne hráči prišli na trávnik v žltých dresoch s nápisom „Stojíme za Ukrajinou“. Na nohách mali aj modré štulpne.

Hráči Slavie ukázali, že stoja za Ukrajinou.
Hráči Slavie ukázali, že stoja za Ukrajinou. Zdroj: Facebook/SK Slavia Praha

13:42 – Starosta Kyjeva Vitalij Kličko sa pridal k ukrajinskej armáde. Nedávno vyhlásil, že vojaci prechádzajú do obranných pozícií a chystajú sa brániť hlavné mesto, na ktoré Rusi útočia zo zeme aj zo vzduchu od ranných hodín. 

13:38 – Deväť slovenských europoslancov v spoločnom vyhlásení odsúdilo rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnúť Ukrajinu. 


„Odsudzujeme rozhodnutie Ruskej federácie pod vedením prezidenta Putina rozpútať vojnu v Európe a bezdôvodne vojensky zaútočiť na Ukrajinu. Považujeme to za vážne porušenie medzinárodného práva, ktoré nemôže ostať bez tvrdej odozvy a odstrašujúcich sankcií,“ píšu europoslanci v spoločnom stanovisku.


Skupina slovenských europoslancov zároveň deklarovala, že je pripravená podporiť a hlasovať za všetky európske nástroje vrátane finančnej pomoci a ďalších mikropôžičiek pre Ukrajinu. (tasr)

13:31 – Niekoľko ukrajinských zdrojov tvrdí, že ruské rakety zasiahli úkryt a materskú školu v meste Ochtyrka v severovýchodnej oblasti Sumy na Ukrajine. Údajne sú na mieste obete a ťažko zranení ľudia, medzi ktorými sú aj deti. Správu zdieľal aj šéf investigatívnej platformy Bellingcat.

13:22 – Ukrajinský prezident Zelenskyj je čoraz tvrdší vo svojich vyjadreniach smerom k Západu, predstaviteľov veľkých krajín kritizuje, že Ukrajine nepomáhajú. Tvrdí, že zápas sa momentálne neponáhľa s pomocou, a pýta sa, ako sa bude brániť, keď Rusi udrú ešte viac. „Štátne inštitúcie v Európe sa neponáhľajú so skutočne ráznymi rozhodnutiami,“ dodal ukrajinský prezident.


Zelenskyj zároveň vyzval Európanov s „bojovými skúsenosťami“, aby prišli bojovať na Ukrajinu, kde ruské jednotky už ohrozujú hlavné mesto Kyjev.

13:15 – Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl povedal, že ruské námorníctvo zasiahlo tanker plaviaci sa pod rumunskou vlajkou. Rumunsko je členskou krajinou NATO.

13:09 – Slovensko chce vyhostiť ruských diplomatov. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tému vyhostenia ruských diplomatov zo Slovenska považuje za veľmi aktuálnu.

„Treba sa v prvom rade rozprávať s ministrom zahraničných vecí. Má moju maximálnu dôveru. Viem, že s návrhmi príde v pravý čas,“ uviedla.


Slovensko vo štvrtok tlmočilo Rusku ostrý protest pre vojenský útok na Ukrajinu aj prostredníctvom predvolaného ruského veľvyslanca. Ten sa k novinárom správal arogantne a neodpovedal na otázky. 

13:01 – V pléne Národnej rady SR vystúpi v piatok popoludní veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška. Parlament má tiež prijať uznesenie k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine. Schôdza sa začne o 13.30 h.

O 16.30 h sa uskutoční tlačová konferencia predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý pricestuje na hraničné priecestie Vyšné Nemecké. (tasr)

12:56 – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Uviedol to v piatok hovorca nemeckého spolkového kabinetu Steffen Hebestreit počas pravidelnej tlačovej konferencie. (tasr)

ukrajina, rusko,
Zdroj: TASR/AP

12:53 - Európski lídri sú jednotní v tom, že Ukrajina potrebuje výraznú morálnu i humanitárnu pomoc. Po piatkovom rokovaní vlády to v súvislosti so štvrtkovým rokovaním lídrov Európskej únie povedal predseda vlády SR Eduard Heger.


Balík sankcií, ktorého rámec sa dohodol na štvrtkovom mimoriadnom samite, má podľa Hegera zasiahnuť politické vedenie, ale aj oligarchov a tých, ktorí participujú na štátnom režime Ruska. Opätovne ho onačil za bezprecedentný.

„Jeho výsledná podoba sa však ešte stále formuje,“ upozornil Heger v súvislosti s vyhláseniami, či sankcie nemali byť tvrdšie. „V priebehu pár hodín by mali byť známe všetky detaily, malo by ísť o skutočne rázne opatrenia,“ uviedol aj s odkazom na neustále sa meniacu situáciu. Avizoval tiež, že sankcie by sa mali týkať aj Bieloruska, ktoré pomohlo k vpádu Ruska na Ukrajinu. (tasr)

12:50 – Prezident Zelenskyj vyzval občanov Európskej únie s vojenskými skúsenosťami, aby prišli na Ukrajinu a bojovali proti ruskej invázii bok po boku s ruskou armádou. Video zachytáva distribúciu zbraní dobrovoľníkom spomedzi civilistov, ktorí sa rozhodli pomôcť v boji.

12:47 – Ukrajinský prezident na Twitteri napísal, že dnes o 10.30 h prebiehali tvrdé boje s ruskými jednotkami na viacerých miestach Ukrajiny. 

„Ľudia zomierali. Nabudúce sa pokúsim presunúť program vojny, aby som sa s Mariom Draghim mohol pozhovárať v špecifický čas,“ odkázal talianskemu premiérovi. Médiá včera informovali, že Nemecko, Taliansko či Cyprus odmietli návrh sankcií, ktoré by Rusko odpojili od platobného systému SWIFT.

12:38 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Vladimira Putina, aby si sadli za rokovací stôl a zastavili umieranie po celej Ukrajine. 

12:30 – V Európe i vo svete čelíme podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej novej bezpečnostnej situácii, na ktorú je potrebné reagovať jasným signálom obrany a ochrany občanov i suverénnych krajín pred prípadnou agresiou.

Hlava štátu to vyhlásila pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie. Čaputová zároveň uviedla, že nové sankcie proti Rusku nie sú dostatočné a je potrebné pokračovať v dialógu, aby vojenské útoky prestali, a pokiaľ je to možné, aby sa pri rokovacom stole dosiahol mier.

12:22 – Ruské jednotky, ktoré vtrhli na Ukrajinu, ovládli životne dôležitý vodný kanál na zásobovanie Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym, ktorý za uplynulých osem rokov trpel nedostatkom vody. 


Krym dostával väčšinu svojej sladkej vody z rieky Dneper na Ukrajine cez Severokrymský kanál. V roku 2014, keď Rusko polostrov anektovalo, však úrady v Kyjeve túto vodnú cestu zablokovali priehradou.

Krym odvtedy čelí závažnému nedostatku dodávok vody predovšetkým v období letného sucha. Blokáda kanálu mala dosah aj na poľnohospodárstvo na polostrove. (tasr)

12:16 – Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že doteraz medzi civilných obyvateľov Kyjeva rozdistribuovala už viac ako 18-tisíc zbraní. (nexta)

12:12 – Cez hraničné priechody z Ukrajiny na Slovensko prechádzajú hlavne ženy a deti. Ako TASR informovala Kancelária ministra vnútra SR, ukrajinská strana vo Vyšnom Nemeckom púšťa k vybaveniu len ženy, deti a starších občanov, a to v malých skupinkách priebežne.


„Na slovenskej strane po vybavení osôb za hraničným priechodom nevznikajú žiadne kritické situácie spojené so zhromažďovaním týchto osôb. Na slovenskej strane momentálne čaká na vybavenie iba šesť-sedem áut a ďalší jeden autobus s cestujúcimi pred závorou,“ uviedla. 

12:07 – Na ukrajinskej strane pred hraničným priechodom v obci Veľké Slemence v okrese Michalovce aktuálne čaká 500 až 600 ľudí, ktorí unikajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Pre TASR to v piatok uviedol starosta obce Ľudovít Tóth.


„Cez hraničný priechod v piatok prešlo možno 1000 alebo 2000 ľudí,“ odhadol starosta. Situáciu označil za vážnu, no podľa jeho slov ľudia prechádzajúci slovensko-ukrajinskou hranicou zatiaľ nepotrebujú pomoc samosprávy. Na prichádzajúcich čakajú v obci príbuzní a známi z rôznych krajín, podľa Tótha napríklad z Poľska, Maďarska či Anglicka.

12:04 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko je pripravené sadnúť si za rokovací stôl, ak ukrajinská armáda položí zbrane.

11:58 – V historickom centre Kyjeva prehlušuje bijúce zvony zvuk streľby z bojov medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami.

11:55 – Angela Merkelová, bývalá nemecká kancelárka, odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a vyjadrila solidaritu s Kyjevom.


„Táto agresívna vojna zo strany Ruska predstavuje závažný zlomový bod v dejinách Európy po skončení studenej vojny,“ povedala Merkelová.

„Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre toto očividné porušenie medzinárodného práva a ja ho čo najdôraznejšie odsudzujem,“ uviedla.

11:48 – Liga za duševné zdravie SR hľadá ukrajinsky hovoriacich odborníkov, ktorí by pomohli s poskytovaním psychologickej pomoci na linke dôvery Nezábudka. Liga o tom informuje na sociálnej sieti.


„Keďže intenzívne vnímame potrebu psychologickej podpory a krízovej pomoci aj pre ukrajinsky hovoriacich klientov, hľadáme odborníkov psychológov, psychiatrov ktorí ovládajú ukrajinský jazyk,“ priblížila liga. Záujemcovia sa môžu prihlásiť prostredníctvom kontaktného formulára. (tasr)

11:44 – Vláda schválila na svojom piatkovom rokovaní 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny.

Ministerstvo vnútra SR ich použije na posilnenie IT infraštruktúry na hranici s Ukrajinou i na dobudovanie a posilnenie infraštruktúry azylových zariadení.


Vyčlenené peniaze na jednotlivé opatrenia majú zabezpečiť pripravenosť rezortu vnútra na možný enormný nápor na azylový systém Slovenska v súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine. 

„Taktiež zabezpečiť infraštruktúru Policajného zboru, rozšírenie kapacít azylových zariadení Migračného úradu Ministerstva vnútra SR či zvýšiť kapacity núdzového ubytovania,“ píše sa v materiáli, o ktorom rokoval vládny kabinet. (tasr)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

11:40 – Organizácia Spojených národov odsúdila v piatok „svojvoľné zatýkanie“ údajne viac než 1 800 ľudí v Rusku za účasť na protestoch proti ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a vyzvala na ich okamžité prepustenie.


„Zatýkanie jednotlivcov za prejavovanie svojich práv na slobodu prejavu alebo pokojné zhromažďovanie predstavuje svojvoľné pozbavenie slobody,“ povedala hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová reportérom. Zároveň vyzvala na „okamžité prepustenie všetkých svojvoľne zatknutých“ osôb, cituje AFP. (tasr)

11:35 – Približne 29 000 ľudí prišlo za posledných 24 hodín do Poľska z Ukrajiny. Tisíce z nich sami seba označujú za vojnových utečencov. Povedal to v piatok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn. 


„Približne polovica z tohto počtu sú ľudia, ktorí tvrdia, že utekajú pred vojnou, a malo by sa s nimi preto zaobchádzať ako s vojnovými utečencami,“ povedal Zaryn pre rozhlasovú stanicu Radio Plus.


Hovorca dodal, že Poľsko sa pripravuje na príchod veľkej vlny utečencov. Približný počet očakávaných osôb však neposkytol. (tasr)

11:33 – Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko chce Ukrajinu „oslobodiť spod útlaku“. Žiadne rokovanie medzi Ukrajinou a Ruskom podľa neho neprebehnú, kým sa neskončí súčasná invázia. Rusko inváziu nazýva „špeciálna vojenská operácia“.

11:27 – Nikto nebude okupovať Ukrajinu, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. (ria novosti)

11:25 – Civilisti z vozidla, cez ktoré prešlo ruské bojové vozidlo v Kyjeve, vytiahli staršieho šoféra.

11:07 – Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní.


Finančná pomoc súvisiaca so situáciou na Ukrajine a s dôsledkami ruskej vojenskej agresie má prispieť k stabilizácii bezpečnostnej a humanitárnej situácie a zároveň k minimalizácii dôsledkov ozbrojeného konfliktu na civilné obyvateľstvo Ukrajiny.


Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce. (tasr)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

11:02 – Tohtoročné finále Ligy majstrov bolo po ruskej invázii Ukrajiny presunuté z Petrohradu do Paríža.

10:59 – Ukrajinská armáda vyzvala v piatok na sociálnej sieti Twitter všetkých civilistov, aby sa bez ohľadu na svoj vek pripojili k bojom proti prenikajúcim ruským jednotkám. Výzva sa pravdepodobne vzťahuje dokonca aj na neplnoletých civilistov, informovala britská spravodajská stanica BBC.


„Ukrajina dnes potrebuje všetko. Všetky procedúry potrebné na pripojenie sú zjednodušené. Prineste len svoj pas a identifikačné číslo. Nie sú žiadne vekové obmedzenia,“ uvádza sa v príspevku na Twitteri, pripisovanom veliteľovi Jurijovi Haluškinovi. (tasr)

10:57 – Haagsky tribunál môže spustiť vyšetrovanie ruskej invázie na Ukrajinu, píše Ukrinform.

10:49 – V centre Kyjeva sa rozozvučali sirény. 

10:47 – Ukrajinské ministerstvo obrany vyzvalo ľudí, aby blokovali ruskú vojenskú techniku, ak ju uvidia v uliciach svojho mesta. 

„Vyjdite na ulice s ukrajinskými vlajkami, natáčajte si ruských okupantov na mobily, dajte im pocítiť, že nie sú osloboditelia, ale okupanti v cudzej zemi,“ uviedol rezort. Civilistom oznámil, aby však neprenikali do zón, kde aktuálne prebiehajú priame boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou.

10:44 – Na Haďom ostrove v Čiernom mori čelila skupina 13 ukrajinských príslušníkov pohraničnej stráže ruskej vojnovej lodi, ktorá ich vyzvala, aby sa vzdali, inak ich zbombarduje. „Ruská loď, choď do*iti,“ odpovedali jej. Všetkých 13 zahynulo.

10:41 – Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa obáva, že sa konflikt z Ukrajiny dostane aj do Moldavska a Gruzínska.

10:39 – Poľsko je schopné prijať až milión ukrajinských utečencov.

10:37 – Agentúra Associated Press v piatok hlásila streľbu v blízkosti vládnej štvrti v Kyjeve. Podľa ukrajinského ministerstva obrany už prvé ruské vojenské jednotky vstúpili do Kyjeva. (tasr)

10:30 – Moskva v piatok zakázala vstup do svojho vzdušného priestoru všetkým lietadlám spojeným s Britániou vrátane tranzitných letov po tom, čo po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu zabránili ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot prelety nad Spojeným kráľovstvom. (tasr)

 

10:18 – Predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra v piatok vyhlásil, že ruská armáda za uplynulých 24 hodín zasiahla 33 civilných objektov. Pri úderoch podľa neho zomreli aj dve deti. Informovala o tom agentúra Reuters.


„Rusi tvrdia, že neútočia na civilné objekty, ale za uplynulých 24 hodín bolo zasiahnutých 33 civilných objektov," povedal pre Reuters Vadym Denysenko. (tasr)

10:15 – Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je pokojná, neevidujeme v súčasnosti ani žiadne čakacie lehoty, oznámila slovenská polícia.

Ukrajina vyhlásila mobilizáciu, preto sa k nám nedostávajú muži vo veku 18 – 60 rokov. Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny. Poprosíme všetkých nešíriť neoverené informácie a paniku. O skutočnom stave na hraniciach, nech bude akýkoľvek, vás budeme pravidelne informovať.

10:12 – Rusko podľa odhadov Veľkej Británie prišlo na Ukrajine už o 450 vojakov.

10:10 – Ukrajina podľa poradcu prezidenta Podoľaka vždy mala priestor na rozhovory o neutralite a má ho aj teraz – keď Rusko začalo totálnu inváziu. „Túto vojnu je potrebné ukončiť. Tieto bojové kroky je potrebné zastaviť,“ povedal.


Moskva podľa poradcu ukrajinského prezidenta vyjadrila záujem o rozhovory. „Ak chcú o neutralite hovoriť oni, u nás nie je strach pred takými rokovaniami,“ povedal. Otázka je však podľa neho v tom, kto a ako môže zaručiť bezpečnosť Ukrajiny a naplnenie dohôd zúčastnenými stranami. (tasr)

ukrajina, rusko
Zdroj: TASR/AP

10:06 – Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom o zachovaní svojej neutrality, ale musí od Ruska dostať bezpečnostné záruky.

10:04 – Neboli vyčerpané všetky možnosti, ako na Rusko uvaliť sankcie, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rozhovore s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Poďakoval jej za dodatočnú finančnú pomoc pre Ukrajinu.

10:01 – Explózie a streľba vypukli v piatok vo štvrti v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev, keď sa k nemu približovali prenikajúce ruské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov, ktorí sa nachádzali na mieste.


V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy – chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly.


Ruské jednotky dorazili k predmestiam Kyjeva vo štvrtok po tom, čo vojaci vo vrtuľníkoch zaútočili na letisko pri hlavnom meste v blízkosti štvrte Obolonskyj. (tasr)

9:59 – Z pokusu zničiť štátnosť Ukrajiny obvinil v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. 


Le Drian zároveň upozornil, že bezpečnosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je ohrozená. „Toto je totálna vojna. Putin sa rozhodol... vymazať Ukrajinu z mapy národov,“ povedal šéf francúzskej diplomacie pre rozhlasovú stanicu France Inter. (tasr)

9:50 – Ukrajinský parlament hlási, že automatického monitorovanie radiácie v zakázanej zóne pri Černobyli ukazuje na viacerých miestach zvýšené hodnoty gama žiarenia. Ukrajinský regulátor vysvetľuje, že zvýšene radiácie je nepatrné a spôsobil ho prach rozvírený presunmi vojenskej techniky.

9:45 – Ruské jednotky prenikajú čoraz hlbšie do Kyjeva a centrálnymi časťami mesta sa ozýva streľba, hlási vojnový reportér Nolan Peterson.

9:42 – Poradca ukrajinskej hlavy štátu Mychajlo Podoliak vyhlásil, že cieľom ruskej ofenzívy v Kyjeve je zabiť prezidenta Volodymyra Zelenského.

9:39 – Zábery na ruský tank so sovietskou vlajkou smerujúci na sever popri rieke Dneper na ukrajinskom území.

9:36 – Britský minister obrany Ben Wallace vyhlásil, že Veľká Británia dnes bude celý deň pracovať na tom, aby bolo Rusko vyňaté z platobného systému SWIFT. 

9:33 – V kyjevskej štvrti Oboloň prešlo ruské vojenské vozidlo cez civilné auto. Zatiaľ nie je jasné, či sa v aute niekto nachádzal ani prípadný rozsah zranení.

 

9:27 - Pred Kyjevom natočili rozsiahlu formáciu ruských vojenských jednotiek. 

9:25 – Urobte Molotovov koktail, neutralizujte okupanta. Ukrajinské ministerstvo obrany žiada civilistov v mestskej štvrti Oboloň v Kyjeve, aby ukrajinskú armádu informovali o postupe ruských vojsk. Ruské jednotky prenikajú do Kyjeva z viacerých strán.

9:19 – Ukrajinský prezident Zelenskyj telefonoval s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktorého informoval o priebehu ruského útoku na Ukrajinu. Ukrajina žiada účinnú reakciu na agresiu Ruskej federácie a zintenzívnenie sankcií. 

9:17 – Na významnom medzinárodnom letisku Antonov v meste Hostomeľ pri Kyjeve opäť prepukli boje. Letisko včera ovládli ruské jednotky, ktoré však nedokázali čeliť ukrajinskému protiútoku, a Ukrajinci opätovne získali nad letiskom kontrolu. Teraz sa podľa zverejnených informácií ruskí výsadkári pokúšajú letisko ovládnuť znovu.

9:09 – Americký herec a režisér Sean Penn sa nachádza na Ukrajine, v tamojšom hlavnom meste Kyjev nakrúca dokumentárny film o ruskej invázii. Penn, dvojnásobný držiteľ Oscara, sa zúčastnil na vládnej tlačovej konferencii v Kyjeve a stretol sa aj so Zelenským.


„Režisér prišiel do Kyjeva špeciálne za účelom zaznamenať všetky udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine a ako dokumentarista povedať svetu pravdu o ruskej invázii do našej krajiny. Sean Penn je medzi tými, ktorí podporujú Ukrajinu. Sme mu vďační za tento prejav odvahy a čestnosti," uvádza sa vo vyhlásení Zelenského kancelárie zverejnenom na sociálnych sieťach. (tasr)

9:07 – Stovky kusov ruskej vojenskej techniky vrátane tankov aj obrnených transportérov mieria na sever k mestu Cherson, ktoré leží na juhu Ukrajiny. 

rusko, ukrajina
Zdroj: Twitter/Osint Technical

9:04 – Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil, že bude bojovať v „krvavej vojne“ proti ruským jednotkám.

9:01 – Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová označila v piatok ruský vojenský útok na Ukrajinu za barbarský a neodôvodnený a zopakovala, že jej krajina podporuje Kyjev. 


„Solidarita s (ukrajinským ministrom zahraničných vecí) Dmytrom Kulebom a ukrajinskými obyvateľmi. Útok (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajinu je barbarský, neoprávnený a ukazuje bezcitnú neúctu k ľudskému životu,“ uviedla Trussová na Twitteri.

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

8:59 – Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že bojuje proti prenikajúcim ruským jednotkám severozápadne od hlavného mesta Kyjev. 


„Výsadkové útočné jednotky ukrajinských ozbrojených síl bojujú v oblastiach obcí Dymer a Invankiv,“ uviedla ukrajinská armáda na svojom účte na sociálnej sieti Facebook.


Dymer sa nachádza 45 kilometrov severne a Ivankiv zhruba 60 kilometrov severozápadne od ukrajinskej metropoly. (tasr)

8:45 – Hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence po novom fungujú nepretržite.

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická s tým, že cestujúcich vybavujú priebežne. Na hraničnom priechode Ubľa sú čakacie lehoty na vstupe na Slovensko aktuálne šesť hodín. (tasr)


„Vzhľadom na situáciu je hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorený aj pre peších, ktorých vybavujeme. Hraničný priechod Veľké Slemence, ktorý je určený len pre peších, je od piatka až do odvolania v prevádzke nonstop,“ povedala.

8:38 – Európska únia sa dohodla na sankciách, ktoré zasiahnu 70 percent ruského bankového trhu a kľúčové ruské štátne spoločnosti. Oznámila to v noci na piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter.


„Balík silných a cielených sankcií schválených dnes v noci ukazuje, ako veľmi je Európska únia zjednotená,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri. (tasr)

8:30 – Takto podľa ukrajinských zložiek dopadol bytový blok v Kyjeve, na ktorý dopadla ruská raketa zostrelená vo vzduchu ukrajinskou vojenskou technikou. Raketa dopadla na zem vedľa bloku, nie priamo naň.

8:26 – Ruské jednotky podľa ukrajinského ministerstva obrany získali dva kusy vojenskej techniky ukrajinskej armády, s ktorou chcú preniknúť do Kyjeva. 

8:20 – Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. 


Macron po samite lídrov Európskej únie povedal, že „popri odsúdení, popri sankciách“ zostáva užitočné nechať túto cestu otvorenú, a keď príde deň, keď budú splnené podmienky, môžeme dosiahnuť ukončenie nepriateľských akcií.


Francúzsky prezident bol vo štvrtok jediným západným lídrom, ktorý hovoril s Putinom po tom, čo ruská armáda vpadla na územie Ukrajiny. (tasr)

Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia v Moskve. Macron odmietol ruský test na koronavírus, preto si od neho Putin odsadol. Nechcel totiž, aby Kremeľ mal jeho DNA (7. februára 2022).
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia v Moskve. Macron odmietol ruský test na koronavírus, preto si od neho Putin odsadol. Nechcel totiž, aby Kremeľ mal jeho DNA (7. februára 2022). Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin Pool

8:16 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na piatok povedal, že útočiace ruské sily sa zameriavajú na oblasti obývané civilistami.

Svojich krajanov pochválil za ich hrdinstvo a potvrdil, že Kyjev robí všetko, čo je v jeho silách, aby ich ochránil. 

„Tvrdia, že civilné objekty nie sú ich cieľmi. Je to však ďalšia z ich lží. V skutočnosti nerozlišujú medzi oblasťami, v ktorých operujú,“ povedal Zelenskyj vo videu. „Ukrajinci preukazujú hrdinstvo,“ povedal prezident a dodal, že ukrajinské jednotky robia všetko, čo je v ich silách, aby ľudí ochránili. (tasr)

8:15 – Zábery zachytávajú rozsiahlu formáciu ruských jednotiek zhromažďujúcu sa na juhu Ukrajiny pri rieke Dneper. 

8:10 – Ukrajinská armáda publikovala fotografie z mesta Černigov na severovýchod od Kyjeva, kde podľa ministerstva obrany zastavila viacero ruských útokov. 

8:06 – Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Olexijom Reznikovom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom v noci na piatok stanica CNN.


Austin svojmu ukrajinskému partnerovi povedal, že Spojené štáty podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a budú pokračovať v poskytovaní obrannej pomoci Kyjevu navzdory ruskej „neodôvodnenej a nevyprovokovanej vojne“. (tasr)

Vojna na Ukrajine
Zdroj: TASR/AP

8:04 – Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že Rusko o 4.25 h ráno zaútočilo na pohraničnú stráž v Záporožskej oblasti. 

7:58 – Do mesta Cherson na juhu Ukrajiny smerujú desiatky kusov ruskej vojenskej techniky.

7:49 – Fotografie zničeného mosta za Kyjevom, ktorý odpálili ukrajinské jednotky, aby tak zastavili ruský postup na hlavné mesto.

7:41 – Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vo štvrtok oznámila, že z Ukrajiny dočasne evakuuje zahraničných členov svojej misie z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. (tasr)

7:37 – Ukrajinský prezident žiada o vytvorenie protivojnovej koalície. Musíme Putina dostať k rokovaciemu stolu, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj na Twitteri.

7:24 – Takto dnes nadránom vyzerali stanice metra v Kyjeve, ktorý je aktuálne pod neustálou hrozbou leteckých útokov a bombardovania.

7:21 – V Kyjeve opäť znejú sirény, ktoré varujú, aby ľudia okamžite zamierili do krytov.

7:17 – Ukrajinskej armáde sa podľa ministerstva obrany podarilo zastaviť ruský postup v meste Černigov, ktoré leží na severovýchode od Kyjeva.

7:14 – Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že Rusko sa v najbližších desiatkach minút možno bude snažiť dostať pod kontrolu mesto Vorzeľ na západe od Kyjeva. „Zničte nepriateľa,“ napísalo ministerstvo na Twitteri.

7:10 – Turecko potvrdilo, že ho Ukrajina požiadala o zamedzenie prístupu ruských armádnych lodí cez úžiny Bospor a Dardanely. Nie je jasné, či Turecko žiadosti vyhovie. 

7:06 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil správy o niekoľkých ruských raketových útokoch, ktoré v piatok ráno zasiahli ukrajinské hlavné mesto.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prirovnal tieto útoky k útoku nacistického Nemecka z roku 1941 na Kyjev. 


Zelenskyj uviedol, že k útokom na Kyjev prišlo okolo 4.00 h miestneho času, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zastaviť postup ruských vojakov.


„Strašné raketové útoky mierili na Kyjev. Naposledy naše hlavné mesto zažilo niečo podobné v roku 1941, keď ho napadlo nacistické Nemecko. Ukrajina toto zlo (vtedy) porazila a porazí ho aj teraz,“ napísal Kuleba na sociálnu sieť Twitter. (tasr)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

7:04 – Ukrajinský prezident Zelenskyj odkázal Rusku, že sa s Ukrajinou bude musieť zhovárať skôr či neskôr. 

„Dnes ste začali bombardovať obytné štvrte v hrdinskom meste Kyjev. Toto je ako rok 1941. Chcem povedať všetkým ruským občanom, ktorí vyšli protestovať: počujeme vás, vy ste počuli nás a začali ste nám veriť. Bojujte s nami. Bojujte proti vojne,“ vyhlásila hlava štátu.

7:02 – Podľa americkej administratívy sa už Rusi dostali do oblastí vzdialených len 30 kilometrov od Kyjeva. 

7:00 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že ruské jednotky pokračujú v leteckých útokoch na civilné objekty. Podľa prezidenta Zelenského je cieľom týchto ruských útokov vytvoriť tlak nielen na ukrajinskú vládu, ale aj na obyčajných Ukrajincov.

6:55 – „Dnešok bude najťažší deň. Plán nepriateľa je preniknúť tankami z Ivankiva a Černigova do Kyjeva,“ oznámil ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko.

6:49 – Ukrajinská pohotovostná služba podľa magazínu Nexta informuje o vojenskej akcii v Žytomyrskej oblasti na západ od hlavného mesta Kyjev. Počet ruských vojakov na mieste zatiaľ nie je známy.

6:43 – Poškodené budovy zasiahnuté ruským útokom v meste Starobiľsk v Luhanskej oblasti. Útok si podľa ukrajinskej pohotovostnej služby vyžiadal jednu obeť.

6:35 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci oznámil, že zostáva v Kyjeve s ukrajinským ľudom, rovnako ako jeho rodina. 

Ukrajina zostáva osamotená v boji proti ruskej invázii, vyhlásil po rokovaní s lídrami Európskej únie. Na otázku, či a kedy bude môcť Ukrajina vstúpiť do NATO, mu podľa neho žiadny z lídrov nedokázal nič odpovedať. 

„Nikto nechce bojovať po našom boku,“ skonštatoval. Momentálne je pre Vladimira Putina údajne terčom číslo jeden.

rusko, ukrajina
Zdroj: Kancelária ukrajinského prezidenta

6:30 – Pentagón informuje, že počas noci Rusko na Ukrajinu vystrelilo viac ako 160 rakiet.

6:28 – Na protestoch proti ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sa vo štvrtok uskutočnili vo viacerých ruských mestách, bolo zadržaných vyše 1 700 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io s odvolaním sa na nezávislé združenie OVD-Info.


Meduza spresňuje, že k zatknutiu účastníkov týchto protivojnových protestov prišlo celkovo v 53 ruských mestách.


Najviac ľudí zadržali v Moskve, a to najmenej 955. V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad polícia zadržala asi 425 ľudí, v meste Krasnodar zadržala 57 ľudí a v Jekaterinburgu 39. Vo všetkých ostatných mestách bolo zadržaných menej ako 30 ľudí. (tasr)

6:25 – Najnovšie informácie od ukrajinskej armády: Ukrajina momentálne kontroluje nákladné letisko Antonov v Hostomeli, kde včera prebehli ťažké boje s ruskými výsadkármi.

Na severozápade od Kyjeva aktuálne prichádza k vážnym stretom s ruskou armádou, čo vyústilo do zničenia mosta cez rieku Teteriv, aby Ukrajinci zastavili ruský postup. Ukrajinská vzdušná obrana v noci zabránila dvom útokom na Kyjev.

6:24 – Bezpečnostná rada OSN bude v piatok hlasovať o rezolúcii, ktorá by „najdôraznejšie“ odsúdila ruskú vojenskú agresiou mierenú proti Ukrajine. Rezolúcia má tiež žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny. 


Očakáva sa, že rezolúcia nebude prijatá, pretože ju bude vetovať Rusko. Televízia CNN neskôr uviedla, že hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii odsudzujúcej Rusko sa už nachádza v oficiálnom piatkovom pláne OSN. (tasr)

6:20 – V Kyjeve znejú sirény. Mesto práve varovalo obyvateľov, aby okamžite hľadali úkryt v protilietadových bunkroch.  

6:18 – Rusko v prvý deň invázie na Ukrajinu stratilo viac ako 30 tankov, 130 obrnených vozidiel, 7 lietadiel a 6 helikoptér, vyhlásil litovský minister obrany Arvydas Anušauskas na základe informácií ukrajinskej armády. 

„Nanešťastie, ukrajinský boj vyústil do 137 obetí vrátane 10 príslušníkov armády. 316 ľudí bolo zranených,“ informoval na Twitteri.

6:15 – Medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila v noci na piatok kybernetickú vojnu proti ruskej vláde. „Kolektív Anonymous je oficiálne vo vojne proti ruskej vláde,“ uviedla skupina na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.


Skupina ďalej na Twitteri oznámila, že napadla a znefunkčnila oficiálnu webovú stránku ruského kanálu RT News, ktorý skupina Anonymous označila za propagandistický.


Krátko nato oddiel ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pre kybernetickú bezpečnosť vyhlásil kritický stupeň ohrozenia. (tasr)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

6:10 – Ruská armáda v noci útočila na Kyjev balistickými alebo riadenými strelami, informuje Ukrinform.   

„Práve pokračujú útoky raketami s plochou dráhou doletu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy,“ napísal počas noci na sociálnej sieti Telegram poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, píše agentúra AFP.

5:55 – Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka.


Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo. Heraščenko na sociálnej sieti Telegram však uviedol, že v dôsledku pádu stroja vypukol požiar v deväťposchodovej obytnej budove, pričom podľa poradcu bude na mieste „istotne mnoho obetí“. (tasr)

Domov
Zdieľať
Diskusia