Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 14:30
Čas čítania 5:15
Ema Stanovská

Pomoc Ukrajine: Ukrajinci potrebujú vodu, jedlo, ubytovanie aj psychologickú pomoc. Takto im môžeš pomôcť

POLITIKA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Civilisti potrebujú bezpečné ubytovanie, vodu, jedlo a psychologickú podporu, vojaci zas zdravotnícky a vojenský materiál. Pomôcť môžeš aj ty cez viaceré neziskové organizácie.

Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu, čím porušilo mierové dohody a rozpútalo jeden z najväčších konfliktov za posledné desaťročia. Prvé výbuchy bolo počuť v hlavnom meste Kyjev ešte pred úsvitom, neskôr internet obleteli videá explózie v ďalších ukrajinských mestách. Ukrajinské úrady nariadili evakuáciu obyvateľov Luhanskej oblasti, ktorá je obsadená rebelmi.

V súčasnosti nevieme s určitosťou predpokladať, ako sa konflikt vyvinie, no isté je, že opäť budú trpieť nevinní civilisti a vojaci brániaci krajinu. Následky vojnového konfliktu pozorujeme už teraz. Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že pri ostreľovaní separatistami zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci a 12 ďalších vrátane civilistov utrpelo zranenia. Niektoré školy prikazujú rodičom, aby deťom na oblečenie prilepili označenie ich krvnej skupiny pre prípad, že by došlo k bombovým útokom.

Konflikt monitorujeme naživo v tomto článku.

Nejde o novú vojnu. Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou trvá už takmer 8 rokov. V roku 2014 sa začala vojna na východe Ukrajiny, ktorá dramaticky zasiahla do životov miliónov ľudí. Tisíce ľudí prišli o svoje domovy, stratili prístup k pitnej vode aj prácu. Od svojho začiatku si konflikt vyžiadal už vyše 14 000 obetí a o domov pripravil vyše 1,5 milióna ľudí, ktorí sa museli presťahovať do inej časti krajiny.

Časovú os vojenského konfliktu od začiatku samostatnej Ukrajiny až po posledné dni pred ruskou inváziou si môžeš pozrieť tu.

V Refresheri ti prinášame aktuálne informácie o prebiehajúcom rusko-ukrajinskom konflikte. Ak chceš ostať v obraze, sleduj tému Vojna na Ukrajine a Rusko-ukrajinský konflikt. Podporiť nás môžeš vstupom do Refresher+ klubu, vďaka čomu získaš prístup k exkluzívnemu obsahu.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Hoci sa zdá, že môžeme len bezmocne sedieť, nie je to pravda. Ľuďom na Ukrajine môžeš pomôcť už teraz. To, čo teraz najviac potrebujú, je bezpečné ubytovanie, pitná voda, jedlo a psychologická podpora. Ukrajinskí vojaci potrebujú vojenské zariadenie a zdravotnícky materiál. Ruku k dielu môžeš priložiť prostredníctvom viacerých slovenských aj zahraničných organizácií.

Človek v ohrození

Nezisková organizácia Človek v ohrození sa venuje dlhodobým projektom rozvojovej spolupráce, podpory ľudských práv a globálneho vzdelávania. Na pomoc pre ohrozených Ukrajincov vyčlenili z humanitárneho fondu prvých 20 000 eur.

Organizácia upozorňuje, že v krajine sú už roky veľké problémy s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou, nezamestnanosťou, zlým prístupom k vode, sanitácii a hygiene. Chýbajú základné tovary a služby a vojna zničila už beztak zlú infraštruktúru.

Pomôcť môžeš finančným príspevkom (15/35/74 eur alebo vlastnou sumou), ktorý ľuďom pomôže zabezpečiť pitnú vodu a jedlo, psychosociálnu podporu, bezpečné ubytovanie a ďalšie humanitárne potreby. 

Prispieť môžeš na tomto linku.

Vojna na Ukrajine
Zdroj: https://clovekvohrozeni.sk/

Sme spolu – Ukraine-Slovakia SOS

Sme spolu je slovensko-ukrajinská humanitárna organizácia, ktorá pomáha ľuďom na Ukrajine od roku 2014. Založila ju skupinu dobrovoľníkov, ktorá funguje na Facebooku pod názvom Ukraine-Slovakia SOS, kde zverejňuje aktuálne potreby a informácie o poskytnutej pomoci.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) 13. júna 2023, 11:20

Aktivity organizácie sa zameriavajú na koordináciu a zhromažďovanie humanitárnej pomoci pre ukrajinské nemocnice, detské domovy či vnútorne presídlené osoby. Celkovo od decembra 2014 vyzbierali vyše 21 043 eur. V roku 2015 získali pri odovzdávaní cien Dobrovoľník roka 2015 ocenenie Zahraničný dobrovoľník na Slovensku – 2015. O dva roky neskôr si prevzali vyznamenanie prezidenta Ukrajiny „za humanitárnu účasť v antiteroristickej operácii“.

Prispieť finančným darom môžeš pomocou jednoduchého formulára a bankového prevodu cez tento portál.

pomoc ukrajine
Zdroj: FB/Ukraine-Slovakia SOS

Nadácia Integra

Táto nadácia pôvodne poskytovala pomoc malým podnikateľom, neskôr sa zamerali na Afriku, pre ktorú vyzbierali sumu v hodnote takmer 2 miliónov eur. Súčasťou jej pôsobenia je aj humanitárna pomoc – nadácia je členom medzinárodnej humanitárnej Aliancie Integral, s ktorou spolupracujú v prípade kríz, vojen a živelných pohrôm.

V súčasnosti podporujú vybavenie dočasného útočiska pre migrujúcich priamo na Ukrajine. Budova však potrebuje generátor, ktorý by v prípade zlyhania centrálnej dodávky elektrickej energie zabezpečil prevádzku budovy. Aj v čase krízy by sa v nej mohlo naďalej kúriť, svietiť a normálne fungovať. Na jeho kúpu potrebujú 2 000 eur.

Prispieť môžeš jednorazovo alebo sa môžeš stať dlhodobým prispievateľom do fondu.

budova ukrajina
Zdroj: integra.sk

Úsmev ako dar

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti, pomoci ohrozeným rodinám na Slovensku a pomoci obetiam trestných činov.

Odporúčané
PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska 26. mája 2023, 11:15

V súčasnosti môžeš cez túto organizáciu prispieť aj rodinám, ktoré museli utiecť z východu Ukrajiny do Užhorodu. Po presťahovaní z hotela žijú v skromných príbytkoch a sú vďační za každú pomoc. Finančným príspevkom pomôžeš s úhradou energií, liekov a zdravotných pomôcok, lekárskych výkonov a operačných zákrokov či rekvalifikáciou do potrebného zamestnania.

Prispieť môžeš vlastnou sumou, jednorazovo alebo dlhodobo na tomto linku.

rodina, dieťa, matka
Zdroj: Úsmev ako dar

Army SOS

Prostredníctvom občianskej iniciatívy Army SOS môžeš pomôcť aj vojakom Ukrajiny. Iniciatíva zabezpečuje nákupy potrebnej munície a iného zariadenia, uniforiem a potravín. Tovar dodávajú na vojenské stanovištia a odovzdávajú ho priamo do rúk vojakov.

Ukrajinskej armáde môžeš pomôcť tu.

ukrajina, vojna, ukrajinskí vojaci, ukrajinská armáda, armáda ukrajina
Zdroj: FB/АРМІЯ SOS

Depaul Ukrajina

Depaul Slovensko je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2006 poskytuje verejnoprospešné služby zamerané na pomoc ľuďom bez domova. Dnes má 6 rôznych zariadení, viac ako 40 zamestnancov, desiatky dobrovoľníkov a denne pomáha vyše 350 ľuďom v núdzi.

V súčasnosti sa koná zbierka pre ľudí v najzasiahnutejších ukrajinských regiónoch. Depaul Ukrajina pomáha v Charkove, Kyjeve, Odese a v Ivanofrankivskej oblasti. Tvoja podpora bude smerovať priamo do najohrozenejších miest a pomôže zabezpečiť základné potreby: balíky s potravinami, materiálnu a zdravotnú pomoc pre ľudí v núdzi.

Do krízovej zbierky pre Ukrajinu môžeš prispieť tu.

Slovenská katolícka charita

Charita pomáha opusteným deťom a mladým, rodinám v núdzi, postihnutým ľuďom, chorým, starším, zomierajúcim, ľuďom bez domova, tehotným ženám a matkám s deťmi v núdzi. Je tiež súčasťou európskeho a celosvetového spoločenstva charít, ktoré šíria sociálnu spravodlivosť a solidaritu.

Odporúčané
Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je 12. apríla 2023, 15:30

Slovenská katolícka charita pôsobí na Ukrajine už od vypuknutia konfliktu v roku 2014, keď poskytla materiálnu pomoc a rozšírila projekt Adopcia na diaľku. Od roku 2020 pomáha SKCH rodinám, ktoré utiekli z oblasti konfliktu, poukážkami na potraviny či lieky a so psychologickou pomocou.

Výnos z aktuálnej zbierky bude použitý na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu v spolupráci s ukrajinskou charitou a lokálnou Caritas Donetsk, ktorá je dlhodobým partnerom SKCH. Peniaze budú určené na stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb.

Prispieť môžeš tu.

ukrajina, ľudia chudoba, charita, pomoc
Zdroj: SKCH

Revived Soldiers Ukraine 

Táto organizácia financuje lieky a zdravotnícky materiál pre poľné a armádne nemocnice na frontovej línii východnej Ukrajiny. Od jej vzniku v roku 2016 priviezla do USA 50 zranených ukrajinských vojakov, kde dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť.

Okrem vojakov pomáhajú aj členom ich rodín, ako aj ľuďom, ktorých zasiahol vojenský konflikt. Usilujú sa o to, aby mali ľudia na Ukrajine zabezpečené základné práva a slobody, ako je právo na život či právo na primeranú a dostupnú lekársku starostlivosť. 

V súčasnosti súrne potrebujú peňažné dary na nákup liekov a opravu auta, ktorým prevážajú zranených vojakov preč z frontových línií.

Zraneným ukrajinským vojakom môžeš pomôcť tu.

United Help Ukraine

Táto charitatívna organizácia od roku 2014 prijíma a distribuuje dary, potraviny a zdravotnícky materiál pre ľudí na Ukrajine, poskytuje humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí stratili svojich najbližších, pomáha zraneným vojakom a v Amerike dlhodobo zvyšuje povedomie o konflikte na Ukrajine a organizuje protesty. Do podpory pre Ukrajinu zapája jednotlivcov, viaceré neziskové organizácie, súkromné a vládne inštitúcie aj médiá.

Všetky potrebné informácie nájdeš na Facebooku organizácie, kde ju ľudia podporujú vlastnými zbierkami pre Ukrajinu. Prispieť môžeš na tomto linku.

ukrajina, protesty
Zdroj: United Help Ukraine

Magna

Magna je zdravotnícka humanitárna organizácia, ktorá poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov.

Odporúčané
Vojak točí bojové misie na Ukrajine z pohľadu prvej osoby. Videá realisticky ukazujú smrť aj utrpenie, ktoré prináša vojna Vojak točí bojové misie na Ukrajine z pohľadu prvej osoby. Videá realisticky ukazujú smrť aj utrpenie, ktoré prináša vojna 28. februára 2023, 11:00

Organizácia pôsobí na Ukrajine od roku 2019 a v oblasti Luhanska a Donecka poskytuje zdravotnú starostlivosť. V súčasnosti má pripravené zásoby liekov a je aktuálne v úzkom kontakte so zdravotníckymi centrami v okolí takzvanej kontaktnej línie – nárazníkovom pásme medzi znepriatelenými stranami.

Tvoj finančný dar podporí poskytovanie zdravotnej a humanitárnej pomoci deťom a ich rodinám v kríze. Sumou 10 eur môžeš prispieť aj cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836. Vlastným finančným príspevkom prispeješ tu.

Vráť sa živý

Vráť sa živý je ukrajinská mimovládna organizácia, ktorá pomocou crowdfundingu pomáha ukrajinským vojakom na Donbase. Je to jedna z najväčších organizácií, ktoré pôsobia v tejto oblasti. Špecializuje sa na technickú podporu, najmä na termografické kamery a zariadenia na nočné videnie. Okrem toho uskutočňuje školiace, medicínske, psychologické a iné projekty.

Pomôcť môžeš príspevkom na webovej stránke Savelife.

Ukrajinská vojačka oddychuje v blízkosti frontu v Donecku, kde bojujú s proruskými separatistami.
Ukrajinská vojačka oddychuje v blízkosti frontu v Donecku, kde bojujú s proruskými separatistami. Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak
Domov
Zdieľať
Diskusia