Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 6:20
Čas čítania 39:12
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Putinova armáda bombarduje civilistov v nemocniciach, tvrdí ukrajinský minister

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

V Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách hlásia výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine.

• Rusko začalo totálnu inváziu na Ukrajinu.

• Explózie hlásia ukrajinské úrady aj približne 150 kilometrov od slovenskej hranice v meste Ivano-Frankivsk a 80 kilometrov od poľskej hranice v meste Luck.

• Rusi obsadili černobyľskú elektráreň.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto momentálne vyzerá mapa útokov na Ukrajinu:
Mapa Ukrajiny s aktuálne hlásenými konfliktmi.
Mapa Ukrajiny s aktuálne hlásenými konfliktmi. Zdroj: Refresher


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Sledovanie udalostí v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme ukončili, aktuálne udalosti budeme monitorovať zase ráno. Ďakujeme za pozornosť. 

0:42  Tisíce Ukrajincov utiekli od rána do susedných krajín, a to prevažne do Moldavska a Rumunska. Uviedol to vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu opustilo svoje domovy celkovo až približne 100 000 Ukrajincov, píše agentúra Reuters.


„Domnievame sa, že približne 100 000 ľudí už muselo opustiť svoje domovy a môžu byť presídlení v rámci krajiny, pričom niekoľko tisíc už prekročilo medzinárodné hranice,“ povedala agentúre AFP hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

0:24 Počas prvého dňa zomrelo 134 Ukrajincov – vojakov aj civilistov, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Medzi vojenskými obeťami je aj 10 dôstojníkov. Zranenia utrpelo 316 ľudí. (BBC) 

23:46 Novinárom sa podarilo zachytiť tváre niektorých vojakov, ktorí pomáhali v boji o opätovné ovládnutie letiska pri hlavnom meste Kyjev. 

23:42 Spravodajské služby zachytili informácie o tom, že ruské bombardovanie Ukrajiny by malo prísť o 3.00 h ráno. Informácie zatiaľ nie sú potvrdené. 

23:27 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. (TASR)

23:13 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok tvrdí, že ak by na územie Slovenska dopadla čo i len jediná raketa, odpoveď bude adekvátna a nebude sa týkať len sankcií. NATO v takom prípade postupuje ako jeden celok, pretože podľa článku 5 útok na jednu krajinu znamená útok na všetkých. Šéf rezortu diplomacie je stále optimista a verí, že situácia nebude ďalej eskalovať. (TV Joj)

23:01 Samit lídrov krajín EÚ v Bruseli naďalej pokračuje, Slovensko na ňom zastupuje predseda vlády Eduard Heger. Rokovania o sankciách voči Rusku sa stále neskončili. TV Joj informuje, že rokovania prebiehajú za prísnych pravidiel, účastníci nemôžu mať pri sebe žiadne elektronické zariadenia, ktoré by mohli ruské tajné služby odpočúvať. 

22:58  Podľa záberov z Twitteru naďalej pokračuje bombardovanie mesta Charkov. 

22:54 – Brusel zároveň rozšíri sankčný zoznam o mená ďalších osôb z Ruska a upraví kritériá, podľa ktorých vyhodnocuje, kto naň patrí.

Európski lídri zároveň spoločne odsúdili Kremeľ za jeho útok na Ukrajinu a vyzvali Moskvu, aby bezpodmienečne stiahla všetky svoje sily z celého územia svojho západného suseda.
Zároveň podporili prípravu balíka sankcií voči Bielorusku za podporu ruskej agresie proti Ukrajine.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal vo štvrtok medzinárodné spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. V tlačovej správe lídrov sa však tento systém vôbec nespomína. (TASR)

22:36 – Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval vo štvrtok so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Oznámil to Kremeľ, podľa ktorého Putin poskytol francúzskemu lídrovi vyčerpávajúce vysvetlenie dôvodov, pre ktoré sa Rusko rozhodlo napadnúť Ukrajinu. 


Počas telefonického rozhovoru si Putin s Macronom vymenili názory týkajúce sa súčasnej situácie na Ukrajine, pričom Putin vraj poskytol vyčerpávajúce vysvetlenie dôvodov a okolností, pre ktoré bolo prijaté rozhodnutie o začatí špeciálnej vojenskej operácie, uviedol Kremeľ. Ruská strana vo vyhlásení dodáva, že telefonát inicioval Macron. 

22:19 – Minister obrany Jaroslav Naď natočil video, v ktorom zhrnul niekoľko dôležitých udalostí dnešného dňa. Upozornil, že na východnú hranicu Slovenska s Ukrajinou nasadili približne 500 vojakov. Slovensko koordinuje všetky svoje kroky s ďalšími krajinami, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti vojny rozpútanej Vladimirom Putinom. Jaroslav Naď vyjadruje podporu Ukrajine a jej obyvateľom, ktorí sa podľa neho dočkajú aj ďalšej podpory. Opäť odsúdil agresívne útoky na obyvateľov krajiny, ktorí sa podľa neho voči Rusku previnili len tým, že chceli žiť v slobodnej a demokratickej republike. 

22:10 – Spojené štáty vyhostili druhého najvyššie postaveného diplomata pôsobiaceho na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone. Ide o reakciu na krok Moskvy, ktorá minulý týždeň nariadila odchod zástupcovi šéfa americkej misie v Rusku Bartovi Gormanovi.


Ruský diplomat Sergej Trepelkov bol o svojom nútenom odchode z USA informovaný v stredu, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí. (TASR)

22:01 – Ukrajine sa pravdepodobne podarilo opätovne zmocniť svojho strategického letiska Hostomeľ pri hlavnom meste Kyjev. Ide o zásadnú informáciu, keďže za týchto okolností nemôžu do metropoly priletieť administratívne posily, ktoré by mohli mať záujem obsadiť niektoré zo strategických úradov. Šéf platformy Bellingcat v priebehu dňa naznačil, že v záujme Kremľa môže byť dosadiť na Ukrajinu tzv. bábkovú vládu, ktorá by schvaľovala jeho kroky. 

21:55 – Ukrajinské prístavné mesto Mariupol je pod silnou paľbou, informuje agentúra Reuters. 

21:39 – Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie.

Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc.


Denník The Guardian uvádza, že z Ukrajiny už cestujú preč tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce sa na odchod pripravujú. Kolóny ukrajinských áut smerujúce na západ zachytávajú aj videozáznamy a fotografie na sociálnych sieťach. Narastá aj počet ľudí putujúcich pešo k južným a západným hraniciam Ukrajiny.

21:31 – Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať masívne následky pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. (TASR)

21:19 – VYSVETĽUJEME: Čo sa deje na Ukrajine a ako Rusko zaútočilo na nášho suseda

21:13 – Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko zlikvidovalo ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou.
„Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou,“ povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.
Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok informoval, že v dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry.

20:59 Twitterom sa už šíria videá, ako ruské tanky vstupujú do Černobyľa. „Takto sa začína každý zlý film s Bruceom Willisom,“ dodáva ironicky šéf platformy Bellingcat. 

20:46 – Premiér Eduard Heger v mimoriadnom príhovore na RTVS vyhlásil, že Slovensko patrí do východného krídla Severoatlantickej aliancie a je v záujme našej i európskej bezpečnosti, aby sme posilnili naše obranné kapacity.

„Chcem zopakovať, našou absolútnou prioritou je obnoviť mier. Diplomacia však vinou ruského vedenia zlyhala. Je potrebné prijať rázne opatrenia, ktoré budú mať ťažký dosah na ruskú ekonomiku, ale najmä vyšlú jasný signál ruskej verejnosti, že prezident Putin zatiahol ich krajinu do nezmyselnej vojny,“ vyhlásil Heger. (TASR)
 

20:37 – Prezidentka Zuzana Čaputová má prejav k aktuálnej situácii na RTVS:

„Dnes ráno sme sa prebudili do reality, ktorú sme už považovali za minulosť. Svet obleteli správy o ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. Je to nepredstaviteľný zásah do doterajšieho fungovania sveta, kde sa riešenia hľadali v prvom rade diplomaticky a s rešpektom k suverenite a územnej celistvosti iných štátov.

Dnes už musí byť každému jasné, kto sa bráni a kto útočí. Dnes je jasné, že aj krajiny, ako je Slovensko, sa musia na svoju obranu pozerať v kontexte tejto novej a veľmi konkrétnej hrozby. Útok Ruska totiž prepisuje novodobú históriu. To, čo doposiaľ nebolo možné, sa od dnešnej noci stalo skutočnosťou.“

20:33 – Na znak solidarity s Ukrajinou Bratislavský hrad vo štvrtok večer nasvietili vo farbách ukrajinskej vlajky. Rozsvietenie je naplánované na čas od 19.00 do 23.00 h.

20:28 – Americký prezident Joe Biden tvrdí, že sankcie zámerne navrhli tak, aby maximalizovali dlhodobý dosah na Rusko a minimalizovali vplyv na Spojené štáty a spojencov. 


„Odrezali sme najväčšiu ruskú banku, ktorá sama vlastní viac ako tretinu ruských bankových aktív. Odrezali sme ju od finančného systému USA. A dnes blokujeme ďalšie štyri veľké banky. To znamená, že každý majetok, ktorý majú v Amerike, bude zmrazený. Zahŕňa to VTB – druhú najväčšiu banku v Rusku, ktorá má aktíva v hodnote 250 miliárd amerických dolárov,“ oznámil Biden.

Na sankčný zoznam pribudli mená ruských elít a ich rodinných príslušníkov. Biden vysvetlil, že ide o osoby, ktoré osobne profitujú z politiky Kremľa.


Agentúra Reuters upozornila na fakt, že americký prezident neoznámil odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Takýto krok bol predmetom diskusií aj v roku 2014 po ruskej anexii Krymu, pripomína televízia NBC News. Kremeľ vtedy vyhlásil, že takýto krok bude považovať za vyhlásenie vojny. (TASR)

20:20 – Poľský regulačný úrad vo štvrtok odobral viacerým ruským staniciam právo vysielať v Poľsku.


„Národná rada pre rozhlas a televíziu prijala uznesenie o vyradení ruských kanálov vrátane Russia Today (RT) z registra vysielacích kanálov,“ napísal vo štvrtok na Twitteri vládny komisár pre kybernetickú bezpečnosť Janusz Cieszynski. (TASR) 

20:15 Ukrajina tvrdí, že naďalej prebiehajú boje o letisko Hostomeľ. Momentálne je preto nemožné, aby akékoľvek lietadlo na tomto letisku pristálo. Pravdepodobne tak ukrajinská armáda oddialia prípadné obsadenie kľúčových úradov ruskými predstaviteľmi, ktorí sa podľa šéfa investigatívnej platformy Bellingcat už chystali do hlavného mesta. 

19:56 Americký prezident Joe Biden tvrdí, že Vladimir Putin chce návrat Sovietskeho zväzu. Dodal, že neplánuje s ruským prezidentom žiadne stretnutie ani telefonát a odmieta, že USA podcenili kroky Ruska. 

19:45 – Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a oznámil ďalšie tvrdé sankcie USA voči ruským bankám, elitám a ich rodinám. (TASR)

19:42 – Pozemné sily ozbrojených síl Ukrajiny vyzvali svojich občanov, aby ničili symboly terčov nakreslené na ceste. Podľa ukrajinskej armády ich ako systém signálov využívajú ruskí vojaci na orientáciu najmä v noci. Odporúčajú ich prekresliť alebo posypať zeminou. 

19:39 Čo spravia Rusi s Černobyľom, zatiaľ nikto nevie. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak naznačuje, že elektráreň momentálne nie je bezpečným miestom. 

„Po tvrdom boji sme stratili černobyľský priestor. Stav objektov bývalej jadrovej elektrárne, sarkofágu (zakrývajúceho havarovaný jadrový blok) a úložiska jadrových odpadov nie je známy. Po úplne nezmyselnom útoku Rusov nemožno povedať, že černobyľská elektráreň je v bezpečí,“ uviedol poradca.

„Pri známych zvykoch Rusov už určite chystajú provokácie. Alebo využijú to, že objekty boli počas útoku poškodené, aby z toho obvinili Ukrajinu, alebo sami poškodia tieto bezpochyby nebezpečné objekty,“ dodal. (Denník N)

19:33 – Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sa zhodla na ničivých balíkoch sankcií voči Rusku.

19:25 – Čakacie lehoty na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sú aktuálne osem hodín a na hraničnom priechode Ubľa šesť hodín. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Nevylučuje, že sa dĺžka čakania na týchto hraničných priechodoch s Ukrajinou predĺži.


„Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a finančná správa situáciu monitorujú a robia všetko pre to, aby bola plynulá premávka zabezpečená čo najskôr,“ uvádza.

19:18 – V Bratislave v týchto momentoch pochodujú stovky ľudí za mier na Ukrajine. Pochod sa začal o 18.00 h na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Účastníci momentálne smerujú k ukrajinskej ambasáde.

Na mieste je aj Refresher. Podľa slov nášho kolegu sa na pochode zúčastnili veľké davy ľudí a množstvo študentov. Nálada je pokojná, všetci skandujú mierové heslá a spievajú hymny. Celý pochod je v ukrajinčine. Na akcii sa zúčastnil aj minister obrany Jaroslav Naď a viacerí poslanci. Niektorí držia v rukách transparenty s nápisom „F**k Putin“.

pochod
Zdroj: Refresher/Marek Frťala
pochod
Zdroj: Refresher/Marek Frťala
pochod
Zdroj: Refresher/Marek Frťala

19:12 Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes telefonoval aj s predsedom vlády v Kanade. „Žiadame okamžité uvalenie dodatočných prísnych sankcií voči Rusku. Teraz viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme konkrétnu podporu! V tomto procese počítam s vedením Kanady,“ napísal prezident Ukrajiny na Twitteri. 

19:00 – Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, a to z územia anektovaného Krymu. Informovala o tom agentúra AP.

18:45 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude v piatok (25. 2.) prostredníctvom online rokovania zastupovať Slovensko na mimoriadnom samite lídrov Severoatlantickej aliancie.


K online rokovaniu sa prezidentka pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky. Jej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

18:38 – Ruská armáda bombarduje nemocnice na Ukrajine, povedal minister zdravotníctva Viktor Liaško. „Toto je porušenie Ženevskej konvencie, hanebný a zbabelý čin. Takéto činy okupantov ohrozujú životy civilistov a odporujú zásadám medzinárodného humanitárneho práva.“

18:35 – Ruskí miliardári prišli pre vojenskú operáciu na Ukrajine počas jediného dňa o takmer 40 miliárd dolárov, napísal server ruskojazyčnej verzie časopisu Forbes. Najviac stratil spolumajiteľ Lukoilu Vagit Alekperov, informuje Denník N. 

„Prepad hodnoty majetku najväčších ruských podnikateľov nasledoval po páde akciového trhu po začatí ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. Najviac stratil aj napriek prudkému rastu cien ropy spolumajiteľ Lukoilu Vagit Alekperov. Jeho majetok sa stenčil o viac než päť miliárd dolárov,“ napísal Forbes.

18:30 – Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

„Nedá sa povedať, že černobyľská jadrová elektráreň je po celkom nezmyselnom útoku Rusov bezpečná,“ povedal Podoľak, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal pritom, že útok na túto elektráreň predstavuje momentálne „jednu z najväčších hrozieb“ v Európe.
Informáciu vzápätí potvrdil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

18:21 Kyjev sa pripravuje na bombardovanie, tvrdí bývalý poslanec Martin Poliačik, ktorý komunikoval s poslankyňou ukrajinského parlamentu. Tvrdí, že Putinova armáda dobýja ochrannú zónu okolo Černobyľa a ukrajinská armáda ju tvrdo bráni.

„Podľa ich informácií ruské tanky prechádzajú cez menšie mestá a dediny a smerujú na Kyjev a väčšie aglomerácie. V Kyjeve hučia sirény a všetci sú už pripravení na bombardovanie.“

18:17 – Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson. (BBC, Sky News)

18:11 V Košiciach pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici momentálne prebieha demonštrácia Stojíme za Ukrajinou. Organizátori tým vyjadrujú podporu Ukrajincom a Ukrajinkám a odsudzujú agresiu Kremľa voči Ukrajine. Na zhromaždení by sa mali zúčastniť aj ukrajinskí študenti žijúci v Košiciach. 

„Dianie na Ukrajine sa nás bytostne dotýka. Sme s Ukrajinou, prežívame jej bolesť. Naša podpora je hlboká a nespochybniteľná. Pridajte sa k tichému pochodu proti ruskej agresii, na podporu Ukrajiny a jej ľudu. Mier Ukrajine!“ píšu organizátori. O účasť na udalosti už prejavilo záujem 3 600 ľudí.

Ukrajina.
Ukrajina. Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

18:04 – Nemecko, Taliansko, Maďarsko a Cyprus blokujú rozhodnutie o odpojení Ruska od siete SWIFT. Ide o kooperatívne združenie, ktoré prevádzkuje sieť, ktorá umožňuje bankám po celom svete posielať medzinárodné platby.

18:01 – Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web meduza.io.


Aktivisti OVD-Info spresnili, že v Jekaterinburgu bolo zadržaných asi 60 ľudí. Ďalších približne 50 osôb zaistili v meste Perm a desať v Ufe, uvádza OVD-Info s odvolaním sa na príbuzných zadržaných, miestnych aktivistov a miestne médiá.


Protestné zhromaždenia sa konali aj v Novosibirsku a Moskve, kde sa jedna z protivojnových akcií konala aj pred sídlom tlačovej agentúry TASS. (TASR)

17:55 – V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny chce rezort vnútra využívať najprv kapacity svojich azylových zariadení, kapacity samospráv majú prísť na rad ako posledné.


Prioritne majú byť pre prípadných ukrajinských utečencov využité azylové zariadenia v Humennom, Opatovskej Novej Vsi a Rohovciach. Ministerstvo vnútra (MV) následne zamýšľa rozšíriť ich kapacity o dočasné ubytovanie. V prípade ďalšej potreby poskytne rezort ďalšie svoje ubytovacie zariadenia aj ubytovacie zariadenia iných rezortov. (TASR) 

17:51 – V Prahe prišli vyjadriť svoj nesúhlas s ruskou agresiou na Ukrajine tisícky ľudí. 

Praha
Zdroj: Refresher

17:44 – Viacerí ukrajinskí lekári a zdravotníci, ktorí žijú a pracujú na Slovensku, zvažujú návrat na Ukrajinu, aby pomohli pri zachraňovaní v zasiahnutých oblastiach, informuje medzinárodná asociácia lekárov. 


„Aj naši členovia žijú momentálne v informačnom chaose, snažia sa v prvom rade dostať svojich blízkych do bezpečia. Sú vďační za podporu Slovenska a za ponúkanú pomoc. Viacero z nich zvažuje návrat na Ukrajinu, aby pomohli čeliť následkom na zdraví a životoch svojich krajanov,“ uviedla Alona Kurotová z asociácie. 

17:38 – Ukrajinskí pracovníci v Česku dostávajú povolávacie rozkazy. Firmy sa obávajú o svojich zamestnancov a nedostatku pracovnej sily.

V Českej republike momentálne pracuje okolo 200 000 ľudí z Ukrajiny, väčšinou muži, a zhruba každý 20. zamestnanec v Česku pochádza z Ukrajiny. Šéfka Zásilkovny Simona Kijonková vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti Linkedin oznámila, že časť ukrajinských pracovníkov, ktorí vo firme pracujú, dostala povolávací rozkaz.

Podľa slov hovorcu českej hospodárskej komory Miroslava Beneša bude výpadok ukrajinských pracovníkov pre české firmy nepochybne veľký problém.

Odporúčané
Ukrajinskí pracovníci v Česku dostávajú povolávacie rozkazy. Firmy sa obávajú o svojich zamestnancov a nedostatku pracovnej sily Ukrajinskí pracovníci v Česku dostávajú povolávacie rozkazy. Firmy sa obávajú o svojich zamestnancov a nedostatku pracovnej sily 24. februára 2022, 16:43

17:34 – Ruská invázia na Ukrajinu je vážnym ohrozením medzinárodného poriadku. Vo štvrtok to po skončení virtuálneho rokovania uviedli vo vyhlásení lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta. (TASR)

17:27 – Fotografia zachytáva, ako vyzerá solidarita na Ukrajine v praxi. V čase, keď na Kyjev útočili náletmi ruské stíhačky, bežní občania stáli v rade, aby mohli darovať krv. 

17:22 – Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 7.00 h miestneho času bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. (TASR)

17:18 – Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. (TASR)

17:17 – Biely dom vo štvrtok avizoval tlačový brífing amerického prezidenta Joea Bidena o situácii na Ukrajine. Biden pred novinármi plánuje vystúpiť vo štvrtok o 18.30 h SEČ, informuje agentúra Reuters.

17:15 – Na situáciu reaguje aj telefonický operátor Telekom, ktorý informuje, že zákazníci nebudú musieť platiť za odchádzajúce hovory na Ukrajinu a opačne. 

„Odchádzajúce medzinárodné hovory a SMS zo Slovenska na Ukrajinu sú od zajtra 25. 2. 2022 vrátane bezplatné. Zákazníci, ktorí sa nachádzajú v roamingu na Ukrajine, majú rovnako od uvedeného dátumu bezplatné roamingové prichádzajúce aj odchádzajúce hovory a SMS do všetkých krajín sveta.“

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Telekom SK (@telekomsk)

17:10 – Christo Grozev z platformy Bellingcat tvrdí, že má informácie od predstaviteľov ukrajinskej vlády o tom, že z mesta Pskov vzlietlo smerom na Kyjev 18 veľkých dopravných lietadiel Iliušin Il-76. 

„Jediným možným cieľom môže byť dobyť a podmaniť si Kyjev,“ píše Grozev. Aj on potvrdzuje, že cieľom Vladimira Putina môže byť snaha dosadiť na Ukrajine tzv. bábkovú vládu. 

16:57 – Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská obvinila vo štvrtok Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka z vlastizrady, keď nechal tisíce ruských vojakov zaútočiť na susednú Ukrajinu z bieloruského územia. (TASR)

16:51 – Práve teraz Putin vrhá Európu do najtemnejšieho obdobia od roku 1939. Každá vláda, ktorá dúfa, že to prežije, je naivná. Neopakujte chyby z minulosti. Zasiahnite Rusko prísnymi sankciami. Pomôžte Ukrajine vojenskou a finančnou podporou,“ píše na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

16:42 – Ruské lode podľa tlačovej služby Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny zaútočili na ukrajinský ostrov Zmiiny v Odeskej oblasti. „Okupanti ostreľovali ostrov z hlavnej lode. Pohraničná stráž a ozbrojené sily sa bránia. V oblasti sa nachádzajú dve lode ruskej Čiernomorskej flotily,“ informuje agentúra Interfax Ukrajina. (Aktuality)

16:33 Európska únia si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca pri EÚ Vladimira Čižova, aby mu tlmočila dôrazné odsúdenie ruského vojenského útoku na Ukrajinu. Vo vyhlásení to oznámila diplomatická služba EÚ.


EÚ Čižova vyzvala, aby Moskve tlmočil požiadavku Bruselu na okamžité ukončenie vojenských operácií. (TASR)

16:26 Rusi pôvodne deklarovali, že neútočia na civilistov, ich cieľom sú hlavne vládou kontrolované vojenské základne a strategické časti infraštruktúry vrátane letísk. Moskva klamala, na Twitteri sa objavilo viacero videí, na ktorých bezdôvodne útočia aj na civilistov. Obzvlášť veľké znepokojenie vyvoláva video, ktoré zachytáva, ako stíhačka ruskej armády vypálila niekoľko rakiet na budovu, v ktorej žijú civilisti. 

16:22 Toto je 20 najsilnejších fotiek ruskej invázie na Ukrajinu.

Dym stúpa z poškodeného radarového poľa, ktoré sa nachádza v priestoroch ukrajinskej vojenskej jednotky na predmestí Mariupola v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022.
Dym stúpa z poškodeného radarového poľa, ktoré sa nachádza v priestoroch ukrajinskej vojenskej jednotky na predmestí Mariupola v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits
Odporúčané
20 najsilnejších fotiek z ruskej invázie na Ukrajinu 20 najsilnejších fotiek z ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022, 15:30

16:16 Ruské jednotky postupujúce na Ukrajinu z Bieloruska vstúpili vo štvrtok do oblasti blízko bývalej černobyľskej jadrovej elektrárne a snažia sa ju obsadiť. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:12 – Dĺžka čakania na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom sa neustále predlžuje. Cestujúci v osobných autách smerujúci z Ukrajiny na Slovensko strávia pred hranicami aj osem hodín. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejňuje finančná správa na svojej internetovej stránke.


Čakanie na vstup na Slovensko sa od obedňajších hodín pre osobnú dopravu predĺžilo z 300 na 480 minút. Vodiči nákladnej dopravy čakajú na vybavenie 260 minút.

16:03 – Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.


Ukrajina tvrdí, že Rusko voči nej od rána vykonalo už prinajmenšom 203 útokov, pričom boje prebiehajú takmer na celom území Ukrajiny, píše agentúra Reuters. 

15:58 – Spravodajca CNN informuje o ruských výsadkároch na letisku Antonov v Hostomeli neďaleko Kyjeva.

15:51 – V Košiciach aj v Prešove sa dnes o 17.00 h uskutočnia zhromaždenia na podporu Ukrajiny, ktorá čelí ruskému vojenskému útoku.

15:46 – Ruské a ukrajinské sily bojujú o kontrolu nad nákladným letiskom na severnom predmestí ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedol to vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolala agentúra AFP.


„Prebiehajú boje o letisko Hostomeľ,“ uviedol na Facebooku Zalužnyj.

15:39 Viacero médií už odvysielalo záznamy z podzemných staníc metra v meste Charkov, kde sa tlačia stovky ľudí, najmä žien, detí, a ich domácich zvierat. Stanica slúži aj ako protiletecký kryt.



15:30 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP.

Tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.


Najmä sociálnu sieť Twitter a Telegram plnia mnohé informácie o zostrelenej vojenskej technike na oboch stranách. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú verejnosť, aby neverila všetkým informáciám publikovaným z neoverených zdrojov, pretože často ide o zavádzanie, ktorým môžu obe strany konfliktu sledovať svoje záujmy. Kým Rusko demonštruje silu, Ukrajina nechce ukázať zraniteľnosť. 

15:18 – Refresher sa rozprával s občiankou Ukrajiny, ktorá žije na Slovensku. Na Ukrajine žijú jej rodičia a starí rodičia. 

„O siedmej ráno ma mama zobudila s tým, že sa začala vojna. Žijú v Zakarpatskej oblasti, čo je asi hodinu od slovenských hraníc. U nich sa zatiaľ vojna nezačala. Hovorila som im, že môžu prísť na Slovensko, ale oni nechcú. Hovoria, že niekto musí obrániť Ukrajinu,“ povedala Refresheru Ukrajinka. Jej rodina chce bojovať za svoju vlasť.  

„Cítim veľký smútok a strach, čo bude zajtra. Kamaráti, ktorí žijú v Kyjeve, mi hovorili, že tam jazdia evakuačné vlaky, ktoré ľudí odvezú na západ Ukrajiny. Všetci rozmýšľajú, že pôjdu do Poľska. Nepočula som o tom, že by niekto chcel ísť na Slovensko. V Poľsku nie sú také komplikované podmienky na získanie azylu.“

15:11  Na viacerých miestach v Rusku dnes ľudia protestujú proti invázii na Ukrajinu. Polícia účastníkov pokojných demonštrácií zadržiava.  

14:55 – Niekoľko stoviek ľudí sa vo štvrtok zúčastnilo na proteste pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Demonštrovali proti vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, a zo solidarity s touto bývalou sovietskou republikou. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

14:50 – Redakcia Refresheru predpoludním sledovala situáciu priamo na hraniciach s naším východným susedom v obci Vyšné Nemecké.

Krátke vyjadrenie nám ako jeden z prvých poskytol Ukrajinec, ktorý už včera pricestoval z Kyjeva do Užhorodu. Mal totiž tušenie, že ruský prezident Vladimir Putin spustí inváziu. Šťastnou náhodou sa tak vyhol dnešnej obrovskej zápche, ktorú vytvorili ľudia snažiaci sa odcestovať z mesta. „Cítil som to. Bolo treba pozorovať reakcie ruského prezidenta, že Ukrajincom ukáže, čo je pravá dekomunizácia,“ vyjadril sa nám muž z Ukrajiny na kameru.

Oslovili sme aj Ukrajinca z Mariupola, ktorý žije na Slovensku, ale domov sa vracia, aby bojoval. „Musím brániť našu krajinu. Bol som vojak 5 rokov, na Slovensku som 2 roky podnikal. Mám tu rodinu aj dieťa. Ale musím sa vrátiť na Ukrajinu, aby som ju bránil,“ vyhlásil.

14:46 – Hoci sa zdá, že môžeme len bezmocne sedieť, nie je to pravda. Ľuďom na Ukrajine môžeš pomôcť už teraz. 

Civilisti potrebujú bezpečné ubytovanie, vodu, jedlo a psychologickú podporu, vojaci zas zdravotnícky a vojenský materiál. Pomôcť môžeš aj ty cez viaceré neziskové organizácie.
 

Refresher pripravil podrobný zoznam organizácií a iniciatív, cez ktoré môžeš priamo podporiť Ukrajinu. 

Olena Kurylo po nálete ruských síl, ktoré poškodili bytový komplex neďaleko Charkova na Ukrajine 24. februára 2022.
Olena Kurylo po nálete ruských síl, ktoré poškodili bytový komplex neďaleko Charkova na Ukrajine 24. februára 2022. Zdroj: Profimedia

14:42 – Prezidentka Zuzana Čaputová volala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko požiadal o podporu Ukrajiny najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Informovala o tom na sociálnej sieti.
„Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli: Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov,“ uviedla hlava štátu.


Čaputová Zelenského uistila, že vedenie Ukrajiny a jej obyvatelia majú v Slovensku suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj v čase najvyššej núdze.

14:38  Americký prezident Joe Biden zvolal na 15.00 h virtuálny samit krajín G7. Po ňom budú verejnosť lídri krajín informovať o záveroch. Hlavnou témou budú sankcie. (NBC)

14:33 Slováci dnes organizujú sviečkový pochod za mier na Ukrajine, bude sa konať od 18.00 h na Hodžovom námestí. 

14:28 – Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu ich armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

14:20 Momentálne údajne prebieha útok ruských vojsk blízko termálneho závodu Trypilska pozdĺž Dnepra južne od Kyjeva.

14:06 – Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.


Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta, jedného z posledných nezávislých v Rusku, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia „bolesť, hnev a hanbu“. (TASR)

14:01 Andrej Danko je okrem Ľuboša Blahu posledným slovenským politikom, ktorý drží s Ruskom a neodsúdil agresiu, pri ktorej zomierajú nevinní ľudia. Tvrdí, že „túto situáciu nie je možné jednoznačne vyhodnocovať ako útok zo strany Ruska“. 

„Ukrajinská vláda 8 rokov terorizovala ruských obyvateľov v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike. Rusko dlhé obdobie upozorňovalo, že tam prebieha genocída a že si neželá prítomnosť vojsk z USA v Európe. Rusko sa rozhodlo pomôcť ruskému obyvateľstvu na Ukrajine. Ukrajina je rozkradnutá a rozpadáva sa pre neschopnosť svojich lídrov,“ hovorí šéf SNS. Aj on je za mierové rokovania. 

13:58 – Polícia v Moskve zadržala vo štvrtok niekoľko ľudí, ktorí sa zišli na Puškinovom námestí na protivojnovej demonštrácii.


Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy. Podľa ruských nezávislých médií sa vo štvrtok podvečer vo viacerých mestách Ruska uskutočnia zhromaždenia proti vojne na Ukrajine. (TASR)

13:53 Český portál iRozhlas tvrdí, že čelí rafinovanému hackerskému útoku. Momentálne pracujú na náprave. 

13:51 – Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak, ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

„Pán Putin rozhodne, ako dlho bude táto vojenská operácia na Ukrajine trvať,“ doplnil Kremeľ.

13:40  Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok v televíznom prejave k občanom vyhlásil, že západní spojenci pripravujú masívny balík sankcií voči Rusku.


„Nemôžeme a nebudeme iba uhýbať pohľadom,“ odkázal Johnson Ukrajincom. Zároveň označil ruského prezidenta Vladimira Putina za diktátora, ktorý si nikdy nepodmaní národné cítenie Ukrajincov.

13:31 Ukrajina začala evakuovať svoju ambasádu v Moskve. (Reuters) 

13:28 – Ruské vojenské jednotky prenikli do oblasti Kyjeva. Potvrdila to Štátna pohraničná stráž Ukrajiny.

Ukrajinská armáda vo štvrtok predpoludním uviedla, že Rusko sa pokúša dostať do ukrajinského hlavného mesta. Moskva podľa Kyjeva podnikla už viac ako 30 leteckých úderov na civilnú a vojenskú infraštruktúru. Okrem toho Rusi zrejme útočia salvovými raketometmi typu Grad.

Na Twitteri sa objavili videá z rôznych uhlov, ktoré zachytávajú nálet helikoptér nad hlavným mestom. Helikoptéry podľa informácií zahraničných agentúr napadli kyjevské letisko. 

13:25 Vojenské lietadlo ozbrojených síl Ukrajiny sa zrútilo medzi obcami Žukyvcy a Trypillja v okrese Obuchyv približne 50 kilometrov južne od hlavného mesta Kyjev. Na palube bolo 14 ľudí, piati zahynuli.

13:15 Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij vo štvrtok vyzýval na zastavenie „vojny proti Ukrajine za každú cenu“ a apeloval na občanov Ruska, aby „využili každú príležitosť na odpor proti vojne“.


Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook Chodorkovskij vyslovil predpoklad, že vojna sa stane osudovým faktorom rozvoja ruskej spoločnosti a kritickým faktorom ruskej štátnosti.

13:10 – Z centrály hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v centre Kyjeva stúpa čierny dym.

Ukrajina tvrdí, že niektoré z jej vojenských veliteľských centier zasiahli ráno ruské rakety po tom, čo Moskva spustila vojenskú operáciu na Ukrajine. (TASR, BBC)

13:03 Na Twitteri sa objavili informácie o tom, že práve prebieha vzdušný nálet viacerých bojových lietadiel na Kyjev. Novinári sa momentálne snažia overiť, či sú videá z týchto náletov aktuálne. 

12:58 Rusko dočasne uzatvorilo viac než desať letísk na juhu krajiny, ako aj na anektovanom ukrajinskom čiernomorskom polostrove Krym.

Letiská v mestách Rostov, Krasnodar, Kursk, Voronež a Simferopol – medzi inými – majú ukončiť svoju prevádzku do 2. marca, oznámil vo štvrtok ruský letecký úrad Rosaviacia, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA. (TASR)

12:50 – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajinu, ale v prípade potreby by sa do nej mohli zapojiť. 

„Opakujem, naše jednotky tam nie sú. Ale ak to bude potrebné, ak to bude potrebné pre Bielorusko a Rusko, budú tam,“ povedal Lukašenko. (BBC) 

12:47 Železničná spoločnosť Slovensko zastavuje všetky osobné vlaky v smere na Ukrajinu až do odvolania. Dôvodom je ruská vojenská invázia na ukrajinské územie. ZSSK o tom informovala na svojej oficiálnej stránke.

Obmedzenia sa dotknú aj leteckej dopravy. Civilné lety Bratislava – Kyjev sú vzhľadom na uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené.

Odporúčané
Železničná spoločnosť Slovensko zastavuje vlaky smerom na Ukrajinu. Nad Kyjevom je bezletová zóna, lety z Bratislavy boli zrušené Železničná spoločnosť Slovensko zastavuje vlaky smerom na Ukrajinu. Nad Kyjevom je bezletová zóna, lety z Bratislavy boli zrušené 24. februára 2022, 11:34

12:44 – Poľsko a pobaltské krajiny žiadajú aktiváciu článku 4 Washingtonskej dohody.

Ten hovorí o vzájomnej konzultácii členov NATO v prípade, ak má ktorákoľvek krajina dôvodné obavy „z ohrozenia územnej celistvosti, politickej nezávislosti a bezpečnosti“.  

Podľa Notes from Poland o aktiváciu článku 4 požiadalo Poľsko prostredníctvom svojho hovorcu Piotra Müllera, ktorý doplnil, že k požiadavke sa pridala aj „skupina spojencov“ z pobaltských krajín – Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Duda, Zelensky
Zdroj: TASR/AP

12:40 Hodnota kryptomeny bitcoin klesla o viac ako 8 % na 34 702 amerických dolárov a dosiahla najnižšiu úroveň za posledný mesiac. Dáta platformy Coindesk ukazujú, že klesla aj kryptomena ethereum, ktorá sa prepadla o 12 % a obchodovala sa za 2 325,18 amerického dolára, informuje CNBC.

Výraznejší pokles zaznamenali ceny takmer všetkých kryptomien, pričom pokles sa pohyboval priemerne na úrovni 10 až 15 %. Podľa údajov Coinmarketcapu bolo za posledných 24 hodín z celého trhu s kryptomenami vymazaných viac ako 150 miliárd dolárov.

Odporúčané
Hodnota kryptomien po invázii Ruska na Ukrajinu padla. Bitcoin klesol o 8 %, ethereum o 12 % Hodnota kryptomien po invázii Ruska na Ukrajinu padla. Bitcoin klesol o 8 %, ethereum o 12 % 24. februára 2022, 12:40

12:37 – Turecko vo štvrtok vyhlásilo, že ruská vojenská operácia na Ukrajine je neprijateľná, a vyzvalo Moskvu, aby okamžite zastavila inváziu.

Krátko pred týmto oficiálnym vyhlásením ukrajinský veľvyslanec v Ankare uviedol, že Kyjev požiadal Ankaru, aby pre ruské lode uzavrela námorné trasy v Čiernom mori, prielivy Bospor a Dardanely a prejavila tak solidaritu s Ukrajinou. Rusi útočia na Ukrajinu aj námornými jednotkami, minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že NATO zachytilo spravodajské informácie o tom, že sa na juhu vyloďuje čoraz viac vojsk. (TASR, Rádio Expres)

12:34 – Podľa ruského ministerstva obrany vojaci v pohraničí Ukrajiny nekladú odpor a protivzdušná obrana bola potlačená. Napísala to ruská agentúra RIA Novosti. (čt24)

12:30 Odborník na zahraničnú politiku a medzinárodnú bezpečnosť z Erazmovej univerzity v Rotterdame Michal Onderčo tvrdí, Európa stojí v súčasnosti pred tromi výzvami: je nevyhnutné odsúdiť Rusko a sankciami potvrdiť, že jeho kroky skutočne odmietame, a snažiť sa čo najviac pomôcť Ukrajine a Ukrajincom.

Taktiež je dôležité kolektívne ako NATO čo najviac sa snažiť, aby sa ruský útok na Ukrajinu neúmyselnou eskaláciou či chybou v komunikácii nezmenil na konflikt medzi Ruskom a NATO. 

Na to, aby nevznikol konflikt medzi Ruskom a NATO, sú podľa analytika potrebné chladné hlavy na oboch stranách.

Ukrajinská základňa v Mariupole po ruskom útoku.
Ukrajinská základňa v Mariupole po ruskom útoku. Zdroj: TASR/AP

12:24 – Nemecko vo štvrtok sľúbilo podporu svojim susedom vrátane Poľska, ak bude výsledkom vpádu Ruska na Ukrajinu vlna utečencov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


„Veľmi pozorne sledujeme, či vznikne vlna utečencov, ktorí budú prúdiť do našich susedných krajín,“ povedala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. 

12:18 – Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok predpoludním vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu.


„Toto je Putinova vojna,“ vyhlásil nemecký kancelár a dodal, že Putin „ohrozuje mier v Európe“. 

12:16 Minister vnútra Roman Mikulec vyhlásil, že polícia zabezpečuje bežný chod na hraničných priechodoch s Ukrajinou. „Sme pripravení na základe zvýšeného prílevu ľudí z Ukrajiny na Slovensku zvýšiť počet hraničných priechodov o tzv. hotspoty. Tu budú vojaci pomáhať, aby sme mohli identifikovať prichádzajúcich ľudí a usmernili ich,“ povedal. Štát je podľa ministra pripravený na všetky alternatívy, aj na takú, že bude poskytovať Ukrajincom dočasné útočisko.

12:10 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že zajali dvoch ruských vojakov z Jampolského motostreleckého pluku.

12:02 Takto to momentálne vyzerá v hlavnom meste Ukrajiny. Podľa novinárky Oľgy Tokariukovej takto naposledy vyzeral Kyjev počas útokov nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

12:00 – Na hraničných priechodoch s Poľskom, ale aj so Slovenskom sa už začali tvoriť prvé kolóny, a tak sme na hraničný priechod Vyšné Nemecké vyrazili aj my.

„Cítil som to. Bolo treba pozorovať reakcie ruského prezidenta, že Ukrajincom ukáže, čo je pravá dekomunizácia,“ povedal nám v rozhovore Ukrajinec, ktorého identitu z bezpečnostných dôvodov nebudeme zverejňovať. Z Kyjeva dorazil do Užhorodu už včera, pretože vycítil, že Rusko sa nezastaví len v Donbase, ale bude si chcieť podmaniť viaceré oblasti Ukrajiny.

V Bratislave má manželku aj syna, a tak neváhal, sadol do auta a vybral sa na dlhú cestu až na slovenské hranice, kde sme ho dnes v dopoludňajších hodinách zastihli. „Štyri roky som pracoval v Bratislave, môj syn teraz chodí do prvej triedy v škole. Nevieme, aká bude situácia,“ vysvetlil nám, čo sa práve deje v jeho rodine.

11:54 – „Mier v Európe sa končí,“ tvrdí generál Macko na TA3. Myslí si, že Vladimir Putin si pripravuje celoplošné vyradenie Ukrajiny a degradáciu schopnosti brániť sa. Aj preto útočia na letiská a radary. Podľa generála Macka budú útočiť aj na politické riadiace strediská. „Sme vo vojne, hranice prekračujú už aj pozemné jednotky. Presúvame sa do fázy 4, kde budú mať Rusi vzdušnú nadvládu a budú schopní narušovať priestor, kde budú mať problém.“

11:46 Postup Ruska smerom do centra Ukrajiny aj z Krymu je oveľa rýchlejší, ako sa očakávalo. Podľa videí z Twitteru už ruské vojská a tanky dorazili na územie Nova Kachovka neďaleko rieky Dneper v južnej časti Ukrajiny. 

11:41 – Krízový štáb ministerstva zahraničia nerozhodol o úplnej evakuácii nášho veľvyslanectva v Kyjeve. Zostáva v ňom náš veľvyslanec, jeho zástupca, konzul a zástupca našich ozbrojených síl, povedal minister zahraničia Ivan Korčok. Ten zároveň dodal, že veľvyslanectvo už zaznamenalo niekoľko žiadostí o evakuáciu. Momentálne diplomati evidujú, že dostať sa autom z Kyjeva na západ je skoro nemožné vzhľadom na nekončiace sa zápchy. 

11:35 – Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil vo štvrtok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informovala o tom agentúra AFP.
Konašenkov pre štátnu televíziu povedal, že sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu „až tri kilometre“ a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky „postúpili o jeden a pol kilometra“. Konašenkov dodal, že Rusko má zbrane s vysokou presnosťou a že ukrajinskí civilisti sa nemajú čoho báť. (TASR)

11:32 – Aplikácia Telegram, ktorá mnohým nahrádza sociálne siete, momentálne hlási výpadok vo viacerých mestách vrátane Moskvy. (Denník N)

11:25 – Predseda vlády SR Eduard Heger vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám a zachovali pokoj a chladnú hlavu. Povedal, že naše ozbrojené sily a polícia aj v tejto výnimočnej situácii budú zabezpečovať kontrolovaný prechod hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou u nás dostanú potrebné zázemie.

11:19 Prezident ČR prekvapivo odsúdil agresívny postup Ruska. Povedal, že nevyprovokovanú agresiu Ruska je potrebné dôsledne odsúdiť nielen slovami, ale aj činmi. Rusko sa podľa prezidenta Miloša Zemana dopúšťa zločinov proti mieru.

11:18 Minister zahraničných vecí tvrdí, že NATO bude posilňovať východné krídlo svojho územia. Postupne začnú plánovacie kroky, ktoré treba urobiť na obranu nášho územia. 

11:17 Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že Slovensko urobí všetko pre to, aby zabezpečilo bezpečnosť, ochranu a nedotknuteľnosť slovenského územia.

11:10 – Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že prezident Vladimir Putin sa rozhodol presadiť svoje neprijateľné teritoriálne ambície agresiou. „Zaútočil na slabšieho,“ povedala hlava štátu s tým, že všetky obete, ktoré prídu o život na Ukrajine, budú obeťami ruského prezidenta. 

„Dnes má Ukrajina plné právo brániť sa,“ povedala hlava štátu s tým, že Slovensko stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude. Slovensko poskytne Ukrajine pomoc s cieľom nastoliť mier na území nášho východného suseda. Bezpečnostná situácia v Európe sa podľa prezidentky do veľkej miery zmenila, musíme zachovať pokoj. Čaputová upozorňuje, že Slovensko nie je v bezprostrednom ohrození. Naša krajina sa podľa nej môže spoľahnúť aj na Západ. 

11:07 – Začína sa tlačová konferencia predsedu vlády Eduarda Hegera a prezidentky Zuzany Čaputovej po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. 

11:01 – Na Slovensko zatiaľ smeruje oveľa menej áut, ako sa pôvodne očakávalo. Dôveryhodný zdroj Refresheru potvrdil, že za posledné dve hodiny prešlo hranicami na východe len približne o 20 áut viac ako počas bežnej premávky.

Refresher sa na ukrajinsko-slovenskej hranici pýtal policajtov, ako funguje prevádzka. Tvrdia, že čakajú na informácie po rokovaní Bezpečnostnej rady SR. Momentálne štandardným spôsobom kontrolujú pasy, žiadny špeciálny režim sa zatiaľ nekoná. 

10:55 – Nové sankcie voči Rusku, ktoré sú pripravené na prijatie na štvrtkovom mimoriadnom samite EÚ, „oslabia hospodársku základňu Ruska a jeho schopnosť modernizácie“, vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.


Podľa jej vyjadrenia budú cieľom týchto rozsiahlych sankcií strategické sektory ruskej ekonomiky a zablokovanie ich prístupu ku kľúčovým technológiám a trhom. Dodala, že sankčné opatrenia budú zahŕňať aj zmrazenie ruských účtov v EÚ a zastavenie prístupu ruských bánk na európsky finančný trh. (TASR) 

10:50 – Ukrajinské štátne letové prevádzkové služby uzavreli pre civilné lety vzdušný priestor krajiny, ktorú vo štvrtok napadli ruské ozbrojené sily. 

Všetky lety sú pozastavené od 2.45 h kyjevského času „pre vysoké riziko leteckej bezpečnosti pre civilné letectvo... Poskytovanie letových prevádzkových služieb civilným používateľom vzdušného priestoru Ukrajiny je pozastavené“.

10:43 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina prerušuje diplomatické styky s Ruskom, informujú agentúry AP a Reuters.
Zelenskyj zároveň vyzval všetkých Rusov, aby vyšli do ulíc protestovať proti vojne, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin. (TASR)

10:34 – Refresher sa rozprával s viacerými ľuďmi, ktorí prechádzajú cez ukrajinsko-slovenskú hranicu. Veľmi si vážia prístup Slovenska, prezidentky, premiéra aj ministra zahraničných vecí. Myslia si, že cieľom Vladimira Putina je dlhodobá okupácia Ukrajiny. Niektorí vyrazili na cestu už hlboko v noci, pretože vyhodnotili, že situácia sa môže skomplikovať. Uvedomujú si, že ak by na cestu vyrazili až dnes, z Kyjeva by sa tak ľahko nedostali. 

hranica slovensko
Zdroj: Refresher

10:27 – Ruská armáda zabíja aj civilistov, útočí na obytné domy. Twitterom sa šíri agentúrna fotografia z dnešného rána, na ktorej muž smúti nad telom iného muža, pravdepodobne ide o jeho syna. Podľa lokálnych novinárov ide zrejme o obeť ruského delostrelectva, ktoré zaútočilo na obytný dom. Sú to obyvatelia Donbasu, o ktorých ruský prezident pôvodne tvrdil, že ich chce ochrániť pred ukrajinskými útokmi. 

10:20 – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že jeho armáda sa nezúčastňuje na ruskom vpáde na Ukrajinu. Ukrajinské úrady však tvrdia opak, na Twitteri sa objavilo aj niekoľko záberov, ako cez bieloruské hranice prúdia na Ukrajinu ruské tanky. 


„Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii,“ uviedol Lukašenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva má v Bielorusku rozmiestnené desaťtisíce svojich vojakov.

10:07 – Na slovensko-ukrajinskej hranici pribúda ľudí, ktorí utekajú z krajiny. Podľa stránky finančnej správy sa na hraničných priechodoch čaká dve až tri hodiny. V prípade nákladných áut je to až 5 hodín. 

 

10:00 – Rusko bude v súvislosti so svojím útokom na Ukrajinu čeliť „bezprecedentnej izolácii“, ako aj „najtvrdším sankciám“, aké kedy Európska únia uvalila. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

„Toto nie je otázka blokov. Toto nie je otázka diplomatických mocenských hier. Je to záležitosť života a smrti. Ide o budúcnosť našej globálnej komunity,“ uviedol Borrell v odvysielanom vyhlásení. „Európa zažíva jeden zo svojich najtemnejších momentov od konca druhej svetovej vojny,“ dodal.


Podľa neho je útok Ruska ako „hlavnej jadrovej mocnosti“ proti svojmu prozápadnému susedovi „nielen najväčším porušením medzinárodného práva, ale aj porušením základných princípov ľudského spolunažívania“.

9:55 – Ukrajinská armáda oznámila, že nad Kramatorskom bolo zostrelené ruské lietadlo. Celkovo dnes ide už o šiesty stroj, ktorý zostrelili. 

Úrady navyše vyhlásili, že pri Charkove boli zničené štyri ruské tanky. Neďaleko Luhanska vraj zastrelili približne 50 ruských vojakov. 

9:48 – Kolóny áut z Ukrajiny už vidieť pred hranicami Slovenska, píše TV Markíza, podľa ktorej na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom už prešlo hranicami niekoľko áut. Pred hranicami sa momentálne tvoria kolóny, ale vraj nie je známe, ako budú colníci postupovať. Podľa Markízy čakajú na inštrukcie, ktoré by mali vyplynúť zo zasadnutia Bezpečnostnej rady SR. 

9:45 – „Bombardujú nás,“ povedal v aktuálnom vyhlásení prezident Ukrajiny Zelenskyj. 

9:41 Bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler. 

Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že „dnes je tragický deň“. Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014 – 2019. (BBC)

9:38 Snímka zachytáva, ako ruské tanky skoro ráno vstupovali na územie Ukrajiny cez bieloruské hranice. 

9:36 – Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.


„Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty,“ uviedol Zalužnyj.

9:33 – Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti poznamenal, že po dnešku budeme deťom vysvetľovať, že na menších sa nikdy neútočí, keď sa musíme pozerať na ničím nevyprovokovaný útok na nášho východného suseda. Štvrtkové ráno označil zároveň za smutné.

9:25 – Výbuchy ukrajinského skladu zbraní pri meste Čerkasy, ktoré sa nachádza v strednej časti Ukrajiny. Je administratívnym centrom celej oblasti, nachádza sa na pravom brehu rieky Dneper. 

9:15 Čína sa podľa očakávaní zastala Ruska. Tvrdí, že zahraničné médiá nemajú pravdu keď vyhlasujú, že Rusi začali inváziu na Ukrajinu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí konštatovalo, že Rusko je nezávislá zem a môže si robiť, čo uzná za vhodné v súlade so svojimi záujmami. (BBC)  

9:13 Ukrajina potvrdila masívne ostreľovanie infraštruktúry. V niektorých mestách na juhu kompletne vypadol elektrický prúd, ale aj telefónny signál. 

9:10 Refresher sa spojil s niektorými Ukrajincami, ktorí bývajú v hlavnom meste Kyjev. Povedali nám, že krátko po informácii o invázii Ruska si zbalili veci a vyrazili na západ, po štyroch hodinách cesty sa však dostali len 50 kilometrov od Kyjeva. 

9:04  „Treba prijať vážne osobné sankcie proti ľuďom blízkym Vladimirovi Putinovi,“ hovorí Mikuláš Dzurinda pre TV Markíza. Upozorňuje, že najvplyvnejší ľudia v Rusku majú svoje rodiny v najväčších svetových metropolách a práve týmto smerom by sa mala sústreďovať veľká časť sankcií. Dzurinda dodáva, že NATO by malo z vojenského hľadiska poskytnúť Ukrajine všetko, čo má, aby sa krajina ubránila. 

8:50 – Ruská armáda na predmestí Charkova

8:46 – Podľa agentúry AFP ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014.

8:45 – Jeden z objektov Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny v Kyjevskej oblasti zrejme zasiahla raketa. Pohraničníci zverejnili fotografie dokumentujúce následky ostreľovania. (Aktuality.sk)

ukrajina rusko
Zdroj: Štátna pohraničná stráž Ukrajiny

8:41 – Strana SaS ostro odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin podľa SaS dokázal, že stojí na strane bezprávia a svojvôle.
„Argumenty o mierovej misii sú absurdné klamstvá. Ostro toto konanie odsudzujeme a stojíme na strane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

8:37 Doteraz pri ruskom bombardovaní zomrelo sedem ľudí, minimálne desiatka ďalších sa zranila. Informácie pochádzajú od ukrajinskej polície a ďalších úradov. Úradníci tvrdia, že útok na vojenskú jednotku v Podiľsku pri Odese zabil šesť ľudí a sedem zranil. Jeden človek zomrel v meste Mariupol.


Nezvestných je devätnásť ľudí. (BBC)

8:33 Politická strana Hlas-SD jednoznačne odsúdila útok Ruska na Ukrajinu. „Považujeme to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN. Solidarizujeme s Ukrajinou, ktorá sa do poslednej chvíle snažila situáciu upokojiť,“ uviedla strana.

8:29 – Európska únia uvalí na Rusko nové „masívne a bolestivé“ sankcie, uviedli vo štvrtok vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

8:25 Na stránke Live UA map je možné sledovať, na ktorých miestach práve prebiehajú bombardovania, letecké nálety a invázia ruských vojakov. Výbuchy už zaznamenali v mnohých väčších mestách, v Donbase prebieha nepretržité ostreľovanie. Ukrajinská vláda už vyzvala svojich občanov, aby mali zbalené všetky najpotrebnejšie veci a boli pripravení opustiť svoje domovy. 

rusko ukrajina
Zdroj: Live UA map

8:22 Ďalší záber nekončiacich sa kolón v Kyjeve. Desaťtisíce áut smerujú na západ Ukrajiny. 

8:15 – Veľvyslanci členských krajín NATO vo štvrtok dopoludnia mimoriadne zasadnú v spojitosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal predstaviteľ Severoatlantickej aliancie. (TASR)

8:06 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú „koalíciu“ proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.


„Budujeme protiputinovskú koalíciu,“ napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. „Svet musí prinútiť Rusko k mieru,“ dodal Zelenskyj.

8:03 – Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok potvrdilo, že zničilo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. Oznam prišiel niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú ofenzívu proti susednej krajine. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

„Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky,“ napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že „zničilo“ protivzdušnú obranu Kyjeva.

7:56 – Mnohé zábery z Kyjeva zachytávajú, ako tisícky áut odchádzajú z hlavného mesta, všetky smerujú na západ. Refresher dnes bude monitorovať aj situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici. 

7:53 Video zachytáva explóziu v západnej Ukrajine v meste Ivano-Frankvisk z iného uhla. 

7:50 – Predseda Národnej rady SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. 

„Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda,“ uviedla hovorkyňa.

7:46 – Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok odsúdili vojenskú operáciu Ruska, ktorú v noci na štvrtok začalo vo východnej časti Ukrajiny. 

Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za „evidentné porušenie“ medzinárodného práva a „temný deň“ pre Európu. Nemecko podľa jeho slov tento bezcharakterný čin odsudzuje. „Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu,“ povedal. (TASR) 

7:43 – Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že na východe krajiny neďaleko proruskými separatistami ovládaného regiónu Donbas zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník.

7:40 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.


„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa ukázala byť ilúziou,“ skonštatovala na sociálnej sieti Čaputová. Pripomenula, že pred niekoľkými hodinami Ruská federácia napadla Ukrajinu a začala vojenskú inváziu, pričom ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny. 

7:34 Podľa agentúry Reuters bombardujú Rusi aj západnú časť Ukrajiny vo Ľvovskej oblasti. Informujú o tom ukrajinské úrady, ale podrobnosti nie sú k dispozícii. 

7:32 – Minister obrany SR Jaroslav Naď potvrdil, že vo štvrtok približne o 4.00 h ráno slovenského času sa začala masívna nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie voči Ukrajine. Ako uviedol na sociálnej sieti, útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny.


„Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte. O ďalšom vývoji a prijímaných opatreniach budeme informovať v priebehu dňa,“ avizoval.

7:28 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. 


Terčom Ruska je podľa ukrajinského prezidenta vojenská infraštruktúra a na viacerých miestach v krajine je počuť výbuchy. 


Stanica BBC vo štvrtok ráno napísala, že Zelenskyj Radu národnej bezpečnosti a obrany požiadal o vyhlásenie stanného práva. RNBO mala podľa BBC uskutočniť naliehavé zasadanie s cieľom rozhodnúť o prezidentovej požiadavke. (BBC, TASR) 

7:26 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zverejnil zoznam vecí, ktoré bude treba vyriešiť. Žiada „devastačné sankcie“, zbrane a materiálnu pomoc, ale aj finančnú a humanitárnu pomoc.

7:21 – Európska únia, USA a Británia dnes uvalia ďalšie sankcie na Rusko. 

7:20 – Dnes ráno o 8.00 h mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada SR, informoval úrad vlády.

7:16 – Novinár portálu The Guardian Luke Harding prítomný na základni v Kyjeve informuje, že ich suterén sa zapĺňa rodinami s malými deťmi. „Deti si vyfarbujú omaľovanky. Srdcervúce,“ napísal na Twitteri. 

7:11 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok ráno rázne odsúdil priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu, krajinu susediacu so Slovenskou republikou.


„Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN,“ napísal Korčok. Kroky Ruska podľa jeho slov predstavujú „priame ohrozenie európskej bezpečnosti“.

7:04 Video na sociálnej sieti Twitter zachytáva explóziu v 200-tisícovom meste Ivano-Frankivsk, ktoré sa nachádza len 150 kilometrov vzdušnou čiarou od Slovenska. 

7:00 Výbuchy bolo údajne počuť aj na západnej Ukrajine. Mesto Luck, ktoré zaznamenalo útok leteckých síl, sa nachádza len 80 kilometrov od poľských hraníc. 

6:56 Prvé výbuchy bolo počuť v hlavnom meste Kyjev ešte pred úsvitom. Streľba a explózie sa ozývali v blízkosti hlavného letiska, ale aj v obytných častiach mesta. Celým hlavným mestom Ukrajiny sa rozozvučali sirény. 

6:43 Joe Biden už telefonoval s ukrajinským prezidentom Zelenským. „Odsúdil som tento nevyprovokovaný a neoprávnený útok ruských vojenských síl. Informoval som ho o krokoch, ktoré podnikáme na získanie medzinárodného odsúdenia,“ povedal podľa The Guardian Biden.

Zajtra sa stretne s predstaviteľmi G7. USA uvalia ďalšie sankcie a podporia Ukrajinu a jej ľud ďalšou pomocou, povedal Biden.

6:40 – Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že „svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť“ za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí „katastrofálne straty na životoch“. 

„Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie, a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom,“ uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.


Biden to vyhlásil krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenských operácií na Ukrajine, píše AFP. Americký prezident sa podľa svojich slov vo štvrtok prihovorí Američanom, aby oznámil „následky“, ktorým bude Rusko čeliť.

6:37 Rusko už zaútočilo na stovkách miest. Toto je mapa doterajších útokov podľa prvých dostupných záznamov. Vladimir Putin oznámil začiatok otvorenej vojny len pred necelými dvomi hodinami. 

6:35 Obyvatelia hlavného mesta Kyjev húfne opúšťajú svoje domovy. Letecké zábery zachytávajú obrovskú premávku a zápchy.

6:33 Sociálnou sieťou Twitter sa začali šíriť stovky videí, ktoré zachytávajú explózie v mestách. Televízia CNN nasnímala skupinu obyvateľov Ukrajiny, ktorí sa v strede ulice začali modliť zo strachu o život. 

6:32 – Vladimir Putin vyzval ukrajinských vojakov, aby zložili zbrane a prestali brániť svoju krajinu, vraj im nikto neublíži. Medzičasom CNN informovala, že okrem ruských útočia aj bieloruskí vojaci. (čt24,cnn)

6:31 Predseda vlády Eduard Heger odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. Aj on potvrdil, že Rusko začalo otvorenú vojnu – zaútočilo na slabšieho. „Vláda Slovenskej republiky bude v súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov,“ napísal premiér. 

6:22 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia „totálnej invázie“ na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy prevzatej od agentúry AFP a vyhlásenia Kulebu na sociálnej sieti Twitter.


„Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny,“ napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy.

6:15 – V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nadránom počuť výbuchy.


V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora.


Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP.

6:00 – Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. 

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Späť
Zdieľať
Diskusia