Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2022, 21:06
Čas čítania 0:51
Ema Stanovská

Bratislava bude mať po 30 rokoch hvezdáreň za 200-tisíc eur. Bude súčasťou modernej nemeckej školy

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Projekt by mal byť do prevádzky spustený už v septembri 2022.

V Bratislave vznikne nová profesionálna hvezdáreň určená pre astronomický klub a jeho súkromných členov, deti a mládež, študentov univerzity a verejnosť. Otvoriť by ju mali už tento rok. Informuje o tom portál Bratislava Deň.

Hvezdáreň bude súčasťou nemecko-slovenskej spojenej školy a škôlky Deutsche Schule Bratislava, ktorá sa presťahuje na Bárdošovu ulicu v Novom Meste. Na novej adrese tak bude okrem hvezdárne stáť materská škola, základná škola aj gymnázium. 

Deutsche Schule Bratislava
Zdroj: Deutsche Schule Bratislava

Predpokladá sa, že do júna by mala prebehnúť stavebná úprava strešnej plochy budovy a zároveň stavba hvezdárne. Do prevádzky by mohol byť projekt spustený v septembri.

Projekt môže stáť až 200-tisíc eur

V projekte hvezdárne sa počíta so spevnenou strešnou plochou budovy pre približne 40 osôb, typickou okrúhlou kupolou s otvorom na pozorovanie, teleskopom na krátkodobé a dlhodobé pozorovanie nočnej oblohy a teleskopom na krátkodobé a dlhodobé pozorovanie slnka.

deutscheschule.sk
Zdroj: deutscheschule.sk

Celkový projekt si vyžiada približne od 150-tisíc eur do 200-tisíc eur. Postup pri procese financovania ovplyvní rýchlosť investície a čas realizácie projektu. Najviac financií zaberie kúpa a stavba kupoly hvezdárne (približne 65-tisíc eur). Na stavebné úpravy strešnej plochy budovy pôjde približne 40-tisíc eur a teleskopy sa nakúpia a inštalujú za približne 50-tisíc eur. Projekt môže podporiť každý na oficiálnej stránke školy.

V súčasnosti sa najbližšie observatórium nachádza až v Malých Karpatoch pri Modre a Slovenská ústredná hvezdáreň sídli v Hurbanove.

Domov
Zdieľať
Diskusia