Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
9. februára 2022, 12:55
Čas čítania 2:54
Sponzorovaný obsah

Turecko: Načerpaj inšpiráciu a spoznaj najobľúbenejšiu dovolenkovú destináciu

Turecko: Načerpaj inšpiráciu a spoznaj najobľúbenejšiu dovolenkovú destináciu
Zdroj: Shutterstock/Turkey Photo
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Rozmanitosť a nádherné podnebie zaradili Turecko medzi populárnu exotiku.

Výborná geografická poloha medzi dvoma kontinentmi, rozmanitosť krajiny a nádherné mierne podnebie zaradili Turecko medzi najnavštevovanejšiu exotiku. Právom tak patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie, na ktorej návštevu aj tebe teraz ponúkneme množstvo zaujímavej inšpirácie. 

Neunaví ťa dlhé cestovanie

Faktory, ktoré rozhodujú o dovolenke sú rôzne. No aj pre teba bude určite veľmi dôležitá vzdialenosť destinácie. Odvíja sa od nej dĺžka cesty a počet dní, počas ktorých si môžeš užívať nekonečné hodiny príjemnej siesty. Preto, čím je cesta do exotiky kratšia, tým bude tvoja dovolenka lepšia.  

A v prípade Turecka to platí dvojnásobne, pretože priamym letom sa sem dostaneš za necelé 3 hodiny, takže ak sa rozhodneš pre dovolenku v tejto krajine, môžeš si už na obed užívať neopísateľné pohodlie. Samozrejme, nezabudni pritom na všetky dôležité opatrenia, aby si si tento nevšedný relax užíval bez akéhokoľvek nepríjemného prerušenia. 

Môžeš preskúmať celé pobrežie Stredozemného a Egejského mora

Najobľúbenejšie letoviská Turecka sa nachádzajú na brehoch Egejského a Stredozemného mora, ku ktorým sa veľmi rýchlo dostaneš z letiska v Antalyi. Cestovky využívajú na hromadný presun do hotelových komplexov väčšinou autobusy, ak cestuješ „na vlastnú päsť“, nemusíš mať najmenšie obavy to skúsiť s veľmi lacným taxíkom. 

Mnohí majú z tejto časti sveta a kultúry stále strach, no práve Turecko patrí k jednej z mála progresívnejších islamských krajín, v ktorej uznávajú dokonca aj volebné právo žien.

Ak sa ale vrátime k dovolenke, kúpacia sezóna na najkrajších plážach v Turecku trvá takmer 7 mesiacov v roku - od polovice apríla do začiatku novembra, takže je najvyšší čas začať plánovať, aby si si mohol dovolenku v tom najlepšom hoteli v Turecku plným dúškom užívať. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Medzi najobľúbenejšie letoviská v Turecku patria napríklad Antalya, Belek, Side, Kemer, Alanya, Bodrum alebo Kusadasi. Ak miluješ pasívny oddych, určite si v týchto oblastiach prídeš na svoje. A pokiaľ si si našiel výhodný last minute do Turecka a máš čas a chuť na dlhšiu cestu z letiska, môžeš ušetriť aj na cene ubytovacieho zariadenia. 

Gigantické luxusné hotelové komplexy ležia priamo na krásnej pláži z piesku, z ktorej máš pozvoľný vstup do mora, čo oceňujú nielen rodiny s deťmi. 

turecko
Zdroj: Shutterstock/evp82

Zoznámiš sa s krásnou históriou

Pokiaľ ti celodenné ležanie na pláži nevonia a oceníš príjemné spestrenie v podobe spoznávania dávnej histórie, v tom prípade ti odporúčame navštíviť mesto Side. Nikde inde nenájdeš tak nádherné pozostatky starovekej civilizácie, po ktorých spoznávaní je možné osviežiť sa v mori, chutným čajom z miestnych kaviarničiek alebo zmrzlinou. 

Inak, vedel si, že práve Turecko je krajinou, kde vznikli prvé kaviarne? Že práve Turci patria medzi obyvateľov Zeme, ktorí vypijú za deň najviac čaju, na základe čoho majú s jeho prípravou tie najlepšie skúsenosti? Popri spoznávaní histórie a okolia sa tak o tom môžeš pokojne presvedčiť a príjemne osviežiť.

Jednou z kultúrnych atrakcií južného Turecka je aj starobylé mesto Aspendos. Jeho zachovalé divadlo sa dodnes využíva na koncerty a iné podujatia.

Ďalším vrcholom každej cesty do Turecka je, samozrejme, Pamukkale na západe krajiny, s impozantnými vápencovými sintrovými terasami, ktoré vyzerajú ako zamrznutý vodopád. Neďaleko odtiaľ sa nachádza staroveké grécke zničené mesto Hierapolis .

Nájdi si čas na Alanyu

Alanya inšpiruje svojich návštevníkov od prvého momentu viacerými skvostami. Impozantná pevnosť, malebne obklopená hradným kopcom, patrí k jedným z tých najväčších. Výstup na ňu sa odporúča, vzhľadom na horúčavy, v ranných alebo večerných hodinách. 

Odporúčané
Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ 24. apríla 2024, 9:30

Hrad ťa určite zaujme početným cimburím, vežami a mohutným múrom. Počas prehliadky by si mal navštíviť aj malý byzantský kostol. Plošina zasa ponúka skvelý výhľad na prístav a mesto, v ktorom ti odporúčame navštíviť Červenú vežu a starú lodenicu pri prístave. Prípadne sa môžeš ocitnúť na pláži, ktorú údajne navštevovala samotná Kleopatra.

turecko
Zdroj: Shutterstock/S-F

Nezabudni navštíviť Istanbul

Ak sa ocitneš na dovolenke v Turecku, nesmieš vynechať návštevu Istanbulu. S históriou tritisíc rokov je toto mesto jedným z najstarších na svete. Bolo to dokonca jediné mesto, ktoré slúžilo ako hlavné mesto troch ríš.


Najstaršou časťou Istanbulu je štvrť Sultanahmet, kde sú slávne pamiatky ako Hagia Sophia, Yerebatenské cisterny, Modrá mešita, Palác Topkapi a Gülhanepark (Ružový park sultánov). Asi vieš, že Istanbul je jediné mesto na svete, ktoré spája dva kontinenty, Európu a Áziu, a nachádza sa na brehu Bosporu.

Práve v tomto meste bola v roku 1544 otvorená jedna z prvých spomínaných kaviarní na svete. Tak ju skús nájsť a načerpať z kvalitnej kávy energiu na spoznávanie ďalších nádherných častí Turecka. 

Dovolenka v Turecku je príjemná a plná milých zážitkov, ktoré si určite budeš chcieť o rok zopakovať a doplniť o nové. 

Domov
Zdieľať
Diskusia