Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Absolut.
14. februára 2022, 15:30
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

Známa značka vyzýva na zmenu definície slova láska v slovenskom slovníku. Neakceptuje totiž jej rôznorodosť

Známa značka vyzýva na zmenu definície slova láska v slovenskom slovníku. Neakceptuje totiž jej rôznorodosť
Zdroj: Absolut
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ O VZŤAHOCH A LÁSKE SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Jedna z definícií slova láska je v slovenskom slovníku uvedená ako náklonnosť jedného pohlavia k druhému.

Slovom láska označíš partnera, kamaráta, domáceho miláčika, obľúbenú pesničku aj pocit, ktorý prežívaš. Láska nerobí rozdiely, je rozmanitá a nevyberá si pohlavie ani rasu. Ak sa však pozrieš do Slovníka súčasného slovenského jazyka, zistíš, že jedna z definícií lásky je v ňom uvedená ako „náklonnosť jedného pohlavia k druhému“.

Táto definícia lásku až príliš ohraničuje a zabúda na to, aká dokáže byť pestrá. Značka Absolut verí, že nezáleží na tom, koho milujeme. Každý má právo milovať, koho chce, a to bez ohľadu na pohlavie, vieru či farbu pleti, pretože každá láska je láska. Na deň sv. Valentína preto prichádza s online výzvou Definícia lásky, ktorou chce iniciovať zmenu definície slova láska v slovenskom slovníku tak, aby viac nerozdeľovala a nepodporovala predsudky a stereotypy. Výzvu môžeš podpísať, ak si dovŕšil 18 rokov, a zároveň tu môžeš zanechať aj prípadný odkaz.

V rámci iniciatívy Absolut navyše venuje za každých 1 000 podpisov 250 € Iniciatíve Inakosť na projekt inPoradňa, ktorý poskytuje podporu a sociálne, psychologické a právne poradenstvo pre LGBTI ľudí na Slovensku.

chcem sa zapojiť
absolut, definícia lásky, láska
Zdroj: Absolut

Láska je tolerantná a teší sa z rozmanitosti

Na Slovensku sa téme slobodnej lásky často nedostáva príliš mnoho podpory, o čom svedčí aj neprajná legislatíva, ktorá nedovoľuje párom rovnakého pohlavia uzavrieť partnerský zväzok. Slovensko tak zaostáva za mnohými vyspelými krajinami aj napriek tomu, že túto rovnosť a akceptáciu podporuje nielen samotná LGBTI komunita

Podobný pohľad je zakonzervovaný aj v našom jazyku. V Slovníku súčasného slovenského jazyka sú uvedené tri významy slova láska, pričom druhý z nich definuje lásku ako „náklonnosť jedného pohlavia k druhému“, teda rovnako ako oveľa staršie slovníky. Ak si pritom dáme do vyhľadávača slovo láska po anglicky, zistíme, že jedna z definícií hovorí o silnej citovej náklonnosti k nejakej osobe. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Renate Vanaga/volně k užití

„V Absolut veríme, že nezáleží na tom, koho milujeme. Láska je totiž cit, ktorý prežívame všetci rovnako a nehľadí pritom na pohlavie, národnosť či farbu pleti. Pokračujeme preto v kampani Každá láska je láska, ktorá je oslavou každej lásky, no tento rok ideme ešte ďalej. Na sviatok všetkých zamilovaných spúšťame verejnú výzvu, ktorá iniciuje zmenu daného výkladu definície lásky v slovenskom slovníku. Vo viacerých rešpektovaných anglických či nemeckých slovníkoch už môžeme vidieť, že lásku nestavajú len na náklonnosti opačných pohlaví, ale prijímajú ju bez rozdielu aj medzi tými rovnakými. Boli by sme radi, keby sa nám spoločnými silami podarilo upraviť túto definíciu lásky aj v našom oficiálnom slovníku tak, aby zohľadňovala spoločenské hodnoty, akými sú rovnosť, akceptácia a sloboda,“ hovorí Veronika Lisová, brand manager značky Absolut.

viac informácií

Slovník by mal zachytávať pestrosť skutočného života

„Slová môžu byť používané v rôznych významoch bez ohľadu na ich definície v slovníkoch, ale slovníkové definície predstavujú autority, na ktoré sa z času na čas niekto odvolá. Preto je dôležité, aby aj slovníkové definície zachytávali rozmanitosť skutočného života. Pri hesle láska to momentálne tak nemáme. Presnejšia definícia v slovníku by mohla uľahčiť dialóg o láske v našej spoločnosti naprieč generáciami či ďalšími sociálnymi skupinami,“ vysvetľuje jazykovedkyňa a sociolingvistka Lucia Molnár Satinská.

Značka pritom neprichádza s konkrétnym návrhom nového výkladu lásky, poukazuje však na manifest nabádajúci k tolerancii. „Naším zámerom je docieliť otvorenie kultivovanej diskusie na túto tému a ukázať, že aj na Slovensku existuje zázemie na zmenu významu slova láska v Slovníku súčasného slovenského jazyka. Veríme našim jazykovedkyniam a jazykovedcom, že nájdu citlivé riešenie, ktoré našu spoločnosť posunie vpred,“ vysvetľuje Veronika Lisová. 

Výzvu podporujú aj známe tváre zo Slovenska 

Medzi známymi osobnosťami zo Slovenska môžeme vídať podporu LGBTI komunity, niektorí influenceri priamo vyzývajú svojich fanúšikov na rešpekt a akceptáciu lásky medzi rovnakými pohlaviami. Rovnako sa stavajú aj k výzve značky Absolut, ktorú podporilo hneď niekoľko známych tvárí, medzi nimi aj víťaz Superstar Adam Pavlovčin, influencerka Alžbeta Saloňová, známa ako Beth.Sal, či producentka a drumandbassová dídžejka Matia Lenická alias B-Complex. Pridaj sa k nim aj ty a buď súčasťou možno na pohľad malej zmeny, ktorá môže mať veľký vplyv na spoločnosť. 

podpíš výzvu
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ABSOLUT Slovensko (@absolutsk)

Domov
Zdieľať
Diskusia