Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 11:08
Čas čítania 0:38
Adam Novosad TASR

Turistku zadržali, keď hajlovala pred vstupom do koncentračného tábora Osvienčim. Pózovala na fotku pre manžela

Turistku zadržali, keď hajlovala pred vstupom do koncentračného tábora Osvienčim. Pózovala na fotku pre manžela
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití
NEWS NACIZMUS
Uložiť Uložené

Holandská turistka hajlovala priamo pred vstupom do Osvienčimu s nápisom Arbeit Macht Frei, ktorý sa stal smutným symbolom utrpenia v tomto koncentračnom tábore.

Holandská turistka hajlovala priamo pred vstupnou bránou koncentračného tábora Osvienčim na juhu Poľska. Hajlujúca turistka pózovala pre svojho manžela, ktorý ju s gestom a nápisom fotil, čo si všimla bezpečnostná služba múzea a upozornila políciu.

„Príslušníci policajného zboru (z mesta) Osvienčim dnes zaistili 29-ročnú ženu z Holandska. Išlo o turistku, ktorá zdravila hitlerovským pozdravom pred bránou s nápisom Arbeit Macht Frei,“ uviedla na Twitteri poľská regionálna polícia. Nápis Arbeit Macht Frei, v preklade práca oslobodzuje, je pritom jedným z neslávne známych symbolov utrpenia koncentračného a vyhladzovacieho tábora.

Osvienčim
Zdroj: Wikimedia Commons

Voči zadržanej žene poľská prokuratúra vzniesla obvinenie zo šírenia nacistickej propagandy, ku ktorému sa aj priznala. „Svoje správanie vysvetlila tvrdením, že išlo len o zlý vtip,“ uviedol pre tlačovú agentúru PAP hovorca poľskej regionálnej polície. Turistka napokon obišla len s pokutou, ktorú jej udelil vyšetrujúci prokurátor.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

V tábore Osvienčim-Brezinka, ktorý vybudovalo nacistické Nemecko pri meste Osvienčim na juhu Poľska, zahynulo najmenej 1,1 milióna ľudí, predovšetkým Židov, ale aj Poliakov, Rómov, sovietskych väzňov a ľudí iných národností.

Domov
Zdieľať
Diskusia