Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2022, 14:30
Čas čítania 8:45
Daniel Mikolášik

Extrémny lezec Peter: V Budapešti po nás prišlo celé komando aj so psychológmi. Mysleli si, že chceme spáchať samovraždu

Extrémny lezec Peter: V Budapešti po nás prišlo celé komando aj so psychológmi. Mysleli si, že chceme spáchať samovraždu
Zdroj: Peter The Great, se svolením
REFRESHER EXTRÉMNE ŠPORTY A NEBEZPEČNÉ KONÍČKY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Pod nohami sa mi odlomil kus katedrály. Policajti to neriešili, akurát niekoho pokutovali za parkovanie, opisuje slovenský rooftopper Peter zážitok zo Záhrebu.

V detstve mal fóbiu z výšok. Bál sa aj výťahov a balkónov. To sa však zlomilo na školskom výlete v Petrohrade. „Strašne som sa tam opil (smiech). Ďalšie ráno, stále trochu pripitý, som s triedou išiel na akúsi rozhľadňu. Keď som na ňu vyšiel, všetok strach opadol. Bol som očarený tým výhľadom a zistil som, že milujem výšky,“ prezrádza v rozhovore Peter.

Na internete vystupuje pod pseudonymom Peter The Great a venuje sa extrémnemu lezeniu, z ktorého natáča videá plné adrenalínu a vysokých budov, žeriavov či komínov. Rooftopping praktizuje aj so svojou priateľkou, s ktorou zdolal už výšky v mnohých metropolách, ako Berlín, Varšava, Budapešť či Kyjev.

„Sú to neopísateľné emócie voľnosti a slobody fascinované tým pocitom, že prakticky celý život sa odohráva dole na zemi a ty si zrazu nad tým. Všetky problémy sa ti v tej výške zdajú maličké,“ opisuje svoje pocity, ktoré zažíva, keď vylezie na samý vrchol.

Redakcia Refresher.sk neodporúča napodobňovať lezecké kúsky a triky, ktoré kanál Peter The Great vo svojich videách praktizuje. Akýkoľvek pokus o ich napodobňovanie môže mať až smrteľné následky.
Peter The Greatextrémny lezecvýškalezenierooftopper
Zdroj: Peter The Great, so súhlasom

Prednedávnom o tebe písali viaceré médiá po tom, čo si v maske Roberta Fica vyliezol na Michalskú vežu v Bratislave. Ako ti to napadlo?

Vzniklo to veľmi spontánne. Aj policajtom, ktorí ma čakali pod vežou, som povedal, že som sa skrátka nudil počas lockdownu, tak som si to chcel trošku spestriť. Nápad vznikol aj kvôli tomu, že som chcel opäť nejako vzbudiť povedomie o svojom kanáli. Preto som chcel vyvolať nejaký škandál. A podarilo sa.

Prečo práve Fico?

Fico sa mi zdal ako taká zaujímavá a kontroverzná postavička, ktorú všetci poznajú. 

Malo to aj nejakú hlbšiu myšlienku?

Malo ísť skôr o recesiu. Tam bola veľká šanca, že prídu policajti, ktorí napokon aj prišli, keďže to bolo za bieleho dňa. A malo to byť práve také premostenie, že Roberta Fica odvedú v putách, hoci som to bol len ja v jeho maske.

Odporúčané
Stredisko Jasná bude cez víkend patriť bláznom a nezabudnuteľnej párty Stredisko Jasná bude cez víkend patriť bláznom a nezabudnuteľnej párty 29. marca 2023, 15:00

Práve v tom bol ten vtip, keďže Fico je často spájaný s rôznymi kauzami. Na to som poukázal aj tou kolou, ktorú som si hore otvoril. Je preňho charakteristická, keďže ju podľa všetkého pil aj v nahrávke Gorily alebo na chate, kde ho odpočúvali.

Takže to nebolo nejaké politické angažovanie.

Nie, to vôbec, určite to nebola politická kampaň. Neplánujem sa nijako angažovať v politike.

Zato v samotnom rooftoppingu sa angažuješ veľmi často, máš za sebou už mnohé svetové metropoly. V akých zahraničných mestách si už liezol?

Berlín, Varšava, Budapešť, Záhreb, Praha, Viedeň, Kyjev či Frankfurt. 

Peter The Greatextrémny lezecvýškalezenierooftopper
Zdroj: Peter The Great, so súhlasom

Zaujalo ma, že vo Varšave ste si otvorili na vrchole žeriava šampanské. Ako chutilo vo výške 170 metrov nad zemou?

Skvele, tak Möet je dobré šampanské (smiech).

Nebál si sa, že by sa ti z neho mohla zamotať hlava a pošmykol by si sa?

To nie, nepili sme tam tvrdý alkohol, to by som si ani nedovolil. Bol to len taký aperitív.

V Záhrebe to nebolo úplne prístupné, v jednom momente sa mi počas lezenia dokonca pod nohou odtrhol kus katedrály. Našťastie sa však nič vážne nestalo.

Aká bola zatiaľ najvyššia stavba, ktorú si zdolal?

Vysielač vo Ľvove na Ukrajine, ten meral približne 275 metrov.

To však medzi videami nemáš, či?

Nie, lebo vtedy som ešte aktívne nenatáčal, ale mám v pláne sa tam vrátiť. Z publikovaných videí, ktoré mám na kanáli, je zatiaľ najvyšší ten 170-metrový žeriav vo Varšave a budúci týždeň vyjde video z vysielača v Česku, ktorý má 250 metrov.

Peter The Greatextrémny lezecvýškalezenierooftopper
Zdroj: Peter The Great, so súhlasom

A ktoré lezenie bolo podľa teba najnebezpečnejšie?

Asi katedrála v Záhrebe, ktorá bola v rekonštrukcii a nemali sme dopredu pripravený žiadny plán, ako budeme liezť. To bol celkom freestyle a úplne spontánna akcia. My sme totiž boli liezť v Maďarsku a zostal nám ešte jeden voľný deň, tak sme rozmýšľali, kde by sme ešte mohli ísť vyliezť.

Odporúčané
Horská vodkyňa Denisa Šulcová: Klient sa ma uštipačne spýtal, či by som ho dokázala udržať pri páde rovnako ako môj mužský kolega Horská vodkyňa Denisa Šulcová: Klient sa ma uštipačne spýtal, či by som ho dokázala udržať pri páde rovnako ako môj mužský kolega 4. októbra 2022, 9:30

Nejakou čistou náhodou sme sa dostali k informácii, že záhrebskú katedrálu rekonštruujú. Ale nevedeli sme, ako to tam bude vyzerať alebo z ktorej strany sa bude liezť najlepšie. Nikto pred nami na ňu totiž ešte neliezol. Tam to nebolo úplne prístupné, v jednom momente sa mi počas lezenia dokonca pod nohou odtrhol kus katedrály. Našťastie sa však nič vážne nestalo.

 

Tam vás nechytili policajti?

Vôbec, dokonca sme ich z výšky videli na námestí, ako niekomu dávajú pokutu za parkovanie, ale nás si nevšimli.

Ako si vlastne prvýkrát prišiel na to, že miluješ lezenie vo výškach?

Ja som mal v detstve paradoxne fóbiu z výšok. Bál som sa výťahov, balkónov a čohokoľvek vo väčšej výške. To sa zlomilo, približne keď som mal 18 rokov a bol som na školskom výlete v Petrohrade. A strašne som sa opil (smiech). Až tak, že na ďalšie ráno som bol ešte stále trochu pripitý a išli sme na exkurziu do nejakej katedrály, v rámci ktorej sme vyšli hore na akúsi rozhľadňu.

Ako som tam vyšiel, zrazu som nič nepociťoval. Úplne to z ničoho nič opadlo. Práve naopak, bol som očarený tým výhľadom. Odvtedy som sa o to začal viac zaujímať, pozeral som videá rôznych rooftopperov z Ruska a Ukrajiny a postupne som zisťoval, že ma výška láka.

Takže strach pri lezení už vôbec nepociťuješ?

Teraz už nie. Ale nejaký rešpekt určite musíš mať, nikdy nemôžeš podceniť tú stavbu, na ktorú lezieš. Ja mám trochu problém s udržaním balansu, takže v každom bode, ktorý vyžaduje rovnováhu, si dávam extrémny pozor.

Tvoje prvé video na kanáli má názov „bl*w job na komíne vo výške 120 metrov“. Bol to len clickbait?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108830 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké najnebezpečnejšie momenty zažil.
  • Ako s youtuberom Expl0itedom kryl pred políciou známeho ukrajinského rooftoppera a prečo.
  • Kam za ním prišli policajti so samopalmi a ako to dopadlo.
  • Prečo sa niekedy pohádal s frajerkou na vrchole stavby.
  • Ako vznikol nápad, že vždy na vrchole pleskne frajerku po zadku, a či si nemyslí, že je to lacné.
  • Ako oklamal policajtov v Budapešti, keď mu chceli vymazať zábery z kamery.
Domov
Zdieľať
Diskusia