Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. januára 2022, 12:30
Čas čítania 7:54
Martin Adam Pavlík

Kedysi boli najznámejšími tvárami World Wrestling Entertainment. Ako žijú dnes?

Kedysi boli najznámejšími tvárami World Wrestling Entertainment. Ako žijú dnes?
Zdroj: Getty Images/Joachim Sielski/Bongarts
ŠPORT DWAYNE „THE ROCK“ JOHNSON WRESTLING WWE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Jeden trénuje vojakov sebaobranu, ďalší koncertuje s kapelou, iní žiaria v Hollywoode alebo si užívajú zaslúžený oddych na dôchodku.

Nostalgicky spomínaš na rozmach wrestlingu v 90. rokoch, keď televízne obrazovky zrazu vysielali obrovitánskych svalovcov a bláznov v maskách, ktorí sa mlátili hlava-nehlava v ringu kovovými stoličkami alebo dokonca kladivami?  

Krv, brutalita a miestami skutočne šokujúce násilie nespochybniteľne charakterizujú tzv. Attitude Era (od začiatku 90. rokov po prvé roky nového milénia) World Wrestling Entertainment (vtedy ešte pod názvom World Wrestling Federation – WWF), vďaka čomu sa stali populárnymi hviezdami niekedy aj z noci na noc viacerí zápasníci.

WWE Wrestling Kane
Zdroj: Getty Images/Chris Ryan/Corbis


Ich fiktívne alter egá v ringu všetci nadšenci amerického wrestlingu milovali a zabávali sa na ich odvážnych a často aj poriadne nebezpečných kúskoch. Nadšene si sledoval každú Wrestlemaniu, skúšal si doma rôzne chvaty na bratovi či na kamarátoch v škole?

Boli tvojimi vzormi The Undertaker, Big Show či Stone Cold Steve Austin? Poď si zaspomínať na túto zlatú éru najväčšej wrestlingovej organizácie a prečítaj si, ako sa týmto zápasníkom darí v súčasnosti. 

10. Rikishi

Solofa Fatu, prezývaný Rikishi, ktorý v 17 rokoch takmer prišiel o život pri streľbe (prežil trojminútovú klinickú smrť), má dnes už 56 rokov. Od roku 2015 je zaslúžene členom siene slávy WWE. V najväčšej wrestlingovej lige pôsobil od roku 1992 až do roku 2004 a stal sa viacnásobným šampiónom.


Preslávil sa najmä svojimi neortodoxnými údermi zadkom či mučením protivníkom tým, že im doslova sadol na hruď alebo tvár, keď bezmocne ležali na zemi alebo sedeli v rohu ringu. Túto bizarnú záľubu dokonca predviedol aj na samotnom vedúcom WWE Vinceovi McMahonovi.

Odporúčané
Najväčšie hollywoodske priateľstvá: The Rock si vraj nevie poriadne vyprať spodnú bielizeň a Matt Damon žil v špine medzi červíkmi Najväčšie hollywoodske priateľstvá: The Rock si vraj nevie poriadne vyprať spodnú bielizeň a Matt Damon žil v špine medzi červíkmi 23. júna 2023, 14:30


Pomohol mu pritom jeho bratranec The Rock (spolu sú členmi rodiny samojských zápasníkov Anoa'i). Rikishi zároveň vychoval novú generáciu wrestlerov, svojich synov – dvojičky, ktoré si vravia The Usos



Podľa Media Referee bývalý wrestler dnes ešte stále zarába na občasných verejných vystúpeniach WWE, nie je však aktívnym zápasníkom. Rok 2021 bol preňho navyše rokom veľkých strát. Najprv prišiel o neter, ktorú zavraždili, a neskôr aj o otca. Ten podľahol covidu.

9. Ken Shamrock

Tohto nebojácneho bojovníka si môžeš pamätať aj z najprestížnejšej MMA ligy sveta Ultimate Fighting Championship (UFC), kde pôsobil skôr. Žiaril už na prvých turnajoch organizácie, keď pravidlá vyzerali výrazne inak než dnes a zápasníci sa bili v klietke bez rukavíc (viac o tom si môžeš prečítať tu). V UFC sa stal dokonca šampiónom a neskôr bol uvedený do siene slávy. 


Bol majstrom na submisie a dokázal to aj po tom, ako z UFC prišiel do WWF. Debutoval tam v roku 1997, pričom jeho neskoršie súboje v oceľovej klietke, napríklad s The Rockom, patrili medzi vrcholy zlatej éry wrestlingu. 

Shamrock počas bohatej kariéry zápasil aj pod krídlami japonskej organizácie Pride Fighting Championships a neskôr sa vrátil do UFC, pričom MMA kariéru ukončil v Bellatore. V roku 2019 oznámil koniec bojovej kariéry a v tom istom roku založil vlastnú organizáciu zameranú na barmský box (box bez rukavíc) pod názvom Valor.


V roku 2020 sa tento veterán v 56 rokoch ešte predsa len na chvíľu vrátil k wrestlingu pod záštitou Total Nonstop Action Wrestling. Podľa informácií dostupných na jeho oficiálnej webstránke v súčasnosti trénuje sebaobranu amerických vojakov v tzv. programe bojových umení námornej pechoty. Shamrock, ktorý si vyslúžil označenie „najnebezpečnejší muž na svete“, založil aj zápasnícky tím Lion’s Den, kde trénuje mladé talenty.

8. Chris Jericho 

Christopher Keith Irvine, prezývaný aj Y2J, koncom 90. rokov sebavedome vtrhol do najväčšej profesionálnej wrestlingovej organizácie ako víchor a čoskoro narobil riadny rozruch. V ringu predvádzal skvelé kúsky a dokázal zdolať skutočne veľké mená, vďaka čomu sa stal nespochybniteľným šampiónom.  


Stalo sa to v roku 2001, keď dokázal poraziť v tú istú noc The Rocka a Stona Colda Steva Austina. Jericho v posledných rokoch zápasil pod krídlami All Elite Wrestling, najväčšej konkurencie WWE. Mimo ringu však stále trávi čas aj koncertovaním so svojou hardrockovou kapelou Fozzy, v ktorej spieva (v roku 2018 s kapelou vystúpil aj na prestížnom nemeckom metalovom festivale Wacken Open Air). 

Odporúčané
RECENZIA: Black Adam RECENZIA: Black Adam 20. októbra 2022, 15:30

Len minulý mesiac však The Sun informoval, že spevák musel byť počas turné s kapelou v Spojenom kráľovstve hospitalizovaný z neznámych príčin, ktoré údajne nesúviseli s ochorením covid-19. Do akej miery bude mať táto udalosť vplyv na budúcu kariéru tohto muža mnohých tvárí, je zatiaľ otázne.    

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Jericho (@chrisjerichofozzy)

7. Big Show

Prvotriedny majster knokautov. Jeho pravačka súperom doslova vypínala poistky. Neuveriteľných 213 centimetrov vysoká hora. Vyzeral ako obor z iného sveta a v ringu nenašiel človeka s podobnými mierami a rovnakou silou. Všetkých hádzal o zem, akoby vážili 20 kíl, pritom to boli obrovskí, robustní, svalnatí chlapi. Paul Wight robil vždy ozajstnú „veľkú šou“. 


Opasky WWE zbieral rad za radom a aj ty si určite pamätáš na to, ako vlastnými rukami prevrátil džíp a len čistou fackou na ňom rozbil čelné sklo alebo ako spolu s Brockom Lesnarom po desivom suplexe zvalili celú konštrukciu ringu.

Big Show WWE Wrestling
Zdroj: Getty Images/Joachim Sielski/Bongarts


Zabudnúť sa nedá ani na to, ako vypol rozhodcu namiesto súpera či ako umlčal rozzúreného Johna Cenu alebo Vincea McMahona. Napriek tomu, že tento kultový 49-ročný wrestler sa bije v ringu od 90. rokov a už dávno mohol odísť do dôchodku, vyzerá to tak, že ho to stále baví a neplánuje s mlátením ľudí skončiť.


Len pred mesiacom sa totiž vyjadril v podcaste Steva Austina, že v najbližšom čase určite neplánuje ukončiť kariéru. Aj napriek zraneniam vraj to, čo robí, stále miluje a je spokojný s tým, kde je teraz. Wightova kariéra však už pokračuje rovnako ako v prípade Jericha – pod vlajkami All Elite Wrestling, kam prestúpil z WWE pred rokom. Najskôr mal byť len v pozícii komentátora šou AEW Dark: Elevation, no netrvalo dlho a objavil sa aj v ringu.

6. Mick Foley

Keď mal na tvári svoju príznačnú masku, vyzeral skutočne ako ten šialenec, ktorý práve vyšiel zo psychiatrickej liečebne. V 90. rokoch bol tento večne zarastený rodák z Indiany poriadne zviera. Skákal z niekoľkých metrov na svojich súperov či sa snažil The Rocka úplne nepochopiteľne ubiť vrecom popcornu. Nezabudnuteľný bol aj súboj s The Undertakerom na vrchole oceľovej klietky


Ako píše Metro, jeho bezhlavé a spontánne kúsky v ringu si vyžiadali aj svoju daň. V roku 1994 bol práve on tým, kto utrpel jedno z najdesivejších zranení v histórii profesionálneho wrestlingu. Bolo to počas zápasu s Bigom Van Vaderom ešte vo World Championship Wrestling. 

Odporúčané
Na čo zájdeš v októbri do kina? Nebude núdza o halloweensky horor, Dwayna Johnsona ani poriadne drámy Na čo zájdeš v októbri do kina? Nebude núdza o halloweensky horor, Dwayna Johnsona ani poriadne drámy 3. októbra 2022, 19:30


Najskôr si nešťastne roztrhol ucho pri rutinnom pohybe pri povrazoch a hneď nato mu súper skutočne chytil a odtrhol pravé ucho, ktoré následne rozhodca podal hlásateľovi v ringu. Najväčším šokom bolo, že zápas pokračoval. Počas kariéry prišiel Foley v ringu aj o zuby. Ako však neskôr prezradil, nič neľutuje. 

Z ringu či klietky si odniesol okrem zranení mnoho príbehov, ktoré pretransformoval do knižnej podoby a dnes je teda dobre známy aj ako úspešný spisovateľ. Okrem memoárov napísal aj zopár kníh pre deti. Jedno z jeho diel sa dokonca stalo bestsellerom New York Times. Dnes si teda Foley užíva zaslúžený oddych s perom v ruke ďaleko od bojovej zóny.

5. Kane

Glenn Thomas Jacobs, prezývaný Kane, má dnes 54 rokov. Možno si pamätáš na rôzne dekadentné kúsky tohto 213-centimetrového obra s démonickým výrazom. Keď sa zamračil, šiel z neho nevídaný strach, rovnako keď sa usmial. Za zmienku určite stojí to, ako vražednými chvatmi uspal kňaza, zhodil vozičkára z pódia či podpálil rakvu, v ktorej bol The Undertaker


Pre Kana boli príznačné aj výbuchy pyrotechniky či špecifická, poriadne desivá tmavočervená maska, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani chlapci zo Slipknotu. Počas pôsobenia vo WWE získal niekoľko titulov.  

Ako mnoho iných profi wrestlerov, aj Kane neskôr skúsil šťastie vo filmovej brandži. Zahral si napríklad v horore See No Evil, kde stvárnil psychopata Jacoba Goodnighta, a rovnakú úlohu si zopakoval aj v pokračovaní z roku 2014. O dva roky neskôr sa objavil aj v akčnom trileri Countdown.


Ako píše Insider, Jacobs spolu s manželkou pracuje v poisťovníctve a dal sa aj na politickú dráhu. Je republikánskym starostom okresu Knox v štáte Tennessee a vyzerá to tak, že sa mu táto pozícia zapáčila. V marci 2021 totiž oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie.

4. Triple H

Paul Michael Levesque aka Hunter Hearst Helmsley. Do WWF vstúpil v roku 1996 a vyhral niekoľko svetových šampionátov. Medzi najpamätnejšie momenty patrí napríklad veľkolepý príchod na podujatí Wreslemania 30, napadnutie Randyho Ortona v jeho vlastnom dome či jeho nekompromisné víťazstvo nad Brockom Lesnarom.


Triple H sa v roku 2003 oženil s manželkou Vincea McMahona Stephanie. Zápasník zároveň prešiel od bitia sa v ringu na omnoho komfortnejšiu pozíciu. Podľa Insideru je v súčasnosti výkonným viceprezidentom WWE pre talenty, živé podujatia a kreatívne smerovanie.

Zároveň je zakladateľom NXT, samostatnej entity od RAW a Smackdown!, ktorá funguje ako vývojová platforma pre budúce talenty WWE. Ako píše Givemesport, WWE v septembri 2021 oznámilo, že Triple H utrpel srdcovú príhodu. Zápasník musel podstúpiť chirurgický zákrok. Z najhoršieho sa síce dostal, no stále nie je jasné, či ešte niekedy v budúcnosti bude schopný zápasiť.

Triple H WWE Wrestling
Zdroj: Getty Images/George Pimentel/WireImage

3. The Rock

Dwayna Johnsona asi netreba príliš predstavovať. Do najprestížnejšej wrestlingovej organizácie sa dostal ešte v roku 1996. Netrvalo dlho a stal sa absolútnou hviezdou. Desaťnásobný šampión sa vryl do pamäti fanúšikov nezabudnuteľnými zápasmi s legendami ako Hulk Hogan či Brock Lesnar. 


Určite si pamätáš aj to, ako zhodil z mosta do vody Steva Austina. The Rock sa dnes už nebije v ringu s ďalšími wrestlermi, ale s pomyselnými zloduchmi na filmovom plátne. Stal sa dokonca najlepšie zarábajúcim hercom v Hollywoode. Je nepochybne novodobým akčným hrdinom, no mohli sme ho vidieť aj v rôznych komédiách či dobrodružných filmoch. 

The Rock WWE Wrestling
Zdroj: Getty Images/Chris Ryan/Corbis


Zahral si napríklad v snímkach Pain & Gain, Jumanji, Skyscraper, v obľúbenej sérii Fast & Furious či naposledy v úspešnom hite Netflixu s názvom Red Notice. Jeho ďalšie filmové plány a projekty siahajú až do roku 2024, takže v najbližšom čase sa ešte rozhodne nebude nudiť a ty sa môžeš tešiť v kine na ďalšie trháky.

2. The Undertaker

Marka Williama Calawaya si určite pamätáš najmä v dlhom plášti a klobúku. Vyše dvojmetrové monštrum chladnokrvne demolovalo všetko, čo mu v ringu prišlo do cesty – či už šlo o wrestlerov, rozhodcov, alebo o esbéeskárov. S nikým nemal zľutovanie.


Na to, ako vstal z hrobu či ako ukrižoval Steva Austina, sa jednoducho nedá zabudnúť. Rovnako ani na tzv. black wedding s dcérou Vincea McMahona. The Undertaker má za sebou nepochybne bohatú kariéru. Ukončil ju v roku 2020 vetou: „Prišiel čas, aby som nechal hrobára odpočívať v pokoji.“ 

Ako píšu Essentiallysports, legendárny wrestler už momentálne všetok čas venuje svojej rodine a užíva si zaslúžený oddych po desaťročiach trápenia sa v ringu. Popritom však hosťuje v rôznych reláciách. V roku 2021 sa dokonca podieľal na interaktívnom projekte Netflixu s názvom Escape The Undertaker. Nestretol sa však s príliš pozitívnou odozvou.

1. Stone Cold Steve Austin

Dnes už 57-ročný člen siene slávy WWE s množstvom titulov na konte. Vo WWF debutoval v roku 1996 a odvtedy sa vryl fanúšikom do pamäti viacerými napínavými zápasmi či nevraživými útokmi na samotného Vincea McMahona (ten v nemocnici bol hádam najdrsnejší). Dokonca mu nalial betón do jeho luxusného auta


S wrestlingom musel nakoniec skončiť začiatkom nového milénia v dôsledku nepríjemného zranenia krku. V 90. rokoch však tento svalovec, ktorého si zaručene s nikým iným nepomýliš, začal hrať aj v seriáloch či vo filmoch a stal sa jedným z najpopulárnejších akčných hrdinov v béčkových produkciách. Zažiaril v snímkach ako The Condemned, Damage a poctu mu vzdal dokonca Sylvester Stallone, keď ho obsadil v roku 2010 do filmu The Expendables. 

Steve Austin
Zdroj: Lions Gate Films


Ako herca ho uvidíme aj tento rok. V najnovšom filme Jima Fitzpatricka s názvom The Walk-On's totiž stvárnil hlavnú úlohu. Okrem toho sa dal aj na dráhu moderátora. V súčasnosti moderuje televízne programy a vedie i tolkšou WWE s názvom The Broken Skull Sessions. Zároveň má úspešný podcast.

Domov
Zdieľať
Diskusia