Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2021 o 19:42
Čas čítania 1:21
Adam Novosad

Expert varuje, že omikron je hrozba, akej Slovensko od druhej svetovej vojny nečelilo. Týchto 5 vecí sa obáva najviac

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Matematik Richard Kollár upozorňuje, že vlna omikronu, ktorá sa teraz valí na Slovensko, bude neslýchaná.

Na Slovensku sa skončila vlna variantu koronavírusu delta, teraz prichádza vlna omikronu, konštatuje na Facebooku matematik Richard Kollár. Vo svojom statuse identifikoval viacero hrozieb, ktoré prichádzajúca mutácia bude predstavovať pre našu krajinu, pričom prognózy neznejú optimisticky.

Podľa matematika existuje päť základných hrozieb, ktorým zrejme budeme čeliť. Prvou sú preplnené nemocnice, z ktorých možno bude v dôsledku koronavírusových infekcií neustále vypadávať personál.

„Krátkodobo extrémne preplnené nemocnice, výpadky ambulantnej liečby, výpadky v nemocniciach, nie primárne na covid oddeleniach,“ hovorí Kollár so slovami, že vypadnúť by mohol najmä nižší zdravotnícky personál.

Omikron nezasiahne len zdravotníctvo, ale ako druhá hrozba sa ukazuje výpadok ostatných služieb. „Naraz sa môže infikovať veľká skupina ľudí, ktorí službu bežne zabezpečujú, prípadne takmer všetci. Okrem zdravotného sektora sa to týka najmä polície, súdov, prokuratúry, dozorcov vo väzniciach, pracovníkov v doprave, ale aj hasičov, dodávateľov energií, odhŕňačov ciest, predavačov, obsluhy benzínových čerpadiel či rozvozu tovaru,“ vysvetľuje v statuse.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Facebook/Žilinská nemocnica

Treťou hrozbou je príchod Slovákov žijúcich v zahraničí naspäť domov pred blížiacimi sa sviatkami. „Príchod desaťtisícov ľudí z oblastí, kde omikron momentálne už rastie, na Vianoce domov na Slovensko,“ uvádza.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Štvrtou hrozbou sú ľudia, ktorí doplatia na to, že sa z rôznych dôvodov nemôžu dať zaočkovať. „Infikovanie tých, ktorí sa nemôžu očkovať, ich zaočkovanými blízkymi (doteraz ich vďaka očkovaniu chránili, pri omikrone to však nebude stačiť),“ zamýšľa sa matematik.

Záverečnú, piatu hrozbu vidí Kollár v prudkej reakcii slovenskej vlády. „Vždy keď sa u nás rozhodovalo náhle, tak sa rozhodlo zle, často veci nedávajú vôbec zmysel a opatrenia si vzájomne odporujú. Trvá týždne, kým sa veci nastavia aspoň trochu rozumne, tentoraz zatiaľ takmer celá vlna prebehne,“ píše v príspevku.

Matematik tvrdí, že nie je potrebné prepadať strachu, treba brať situáciu vecne a správať sa obozretne s dôrazom na ochranu vlastného zdravia, ale doterajšie dáta neznejú optimisticky.

„Ale je potrebné uvedomiť si, že takejto hrozbe asi Slovensko po druhej svetovej vojne ešte nečelilo. Ide lavína, ktorú nebudeme vedieť nijak sami zastaviť – ani lockdownom, ani plošným testovaním, ani očkovacou lotériou či protivládnymi demonštráciami,“ zakončuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia