Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Slovenskou sporiteľňou.
23. decembra 2021 o 15:30
Čas čítania 2:22
Sponzorovaný obsah

Fero Joke a Simona Salátová stáli v uliciach Bratislavy ako živé sochy. Týmto spôsobom chceli upozorniť na závažný problém

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Okrem influencerov na problém poukazujú aj vybrané sochy v centre hlavného mesta.

Stačí ti krátky pobyt vonku a len čo prídeš domov, frfleš, že je vonku nechutná zima, v ktorej sa nedá existovať. Za chvíľu sa ohreješ a zabudneš, že za oknami mrzne. Takéto šťastie však nemajú všetci. Niektorí sa do tepla svojho domova vrátiť nemôžu, aj keď po tom veľmi túžia. Nemajú totiž kam.

Slovenská sporiteľňa, Sochám zima neublíži, ľuďom áno
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Osudy ľudí bez domova by nám nemali byť ľahostajné. Slovenská sporiteľňa preto v spolupráci s hlavným mestom organizuje zbierku, ktorá má názov Ľudia nie sú sochy. Cieľom je podporiť organizácie OZ Vagus, Depaul Slovensko a Proti prúdu, ktoré v Bratislave pomáhajú ľuďom bez domova.

Zbierka je podporená kampaňou, ktorá chce poukázať na to, že s príchodom zimy a mínusových teplôt to majú ľudia bez domova veľmi ťažké. Tento závažný a spoločnosťou neraz prehliadaný problém komunikujú myšlienkou Sochám zima neublíži, ľuďom bez domova áno. Ak si sa po týchto riadkoch zamyslel nad tým, ako veľmi náročná je ich životná situácia, radi by sme ti vysvetlili, ako môžeš pomôcť aj ty sám.

zisti o zbierke viac
Slovenská sporiteľňa, Sochám zima neublíži, ľuďom áno
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Namiesto trhov prispej na dobrú vec

Možno si tento rok plánoval zavítať na vianočné trhy v tvojom meste. Tie sa však zrušili, prišiel lockdown a máš menej výdavkov, ako by si mal bežne. Práve týmito ušetrenými peniazmi môžeš prispieť na dobrú vec. Stačí aj euro či dve, ktoré by si inokedy minul na hromadnú dopravu, desiatu či pochúťky z vianočných trhov. Keď sa však spojí veľký počet takýchto ľudí, nakoniec z toho bude suma s viacerými nulami. Aj tvoje málo pomôže neziskovým organizáciám zachraňovať ľudské životy. 

Prispieť môžeš veľmi jednoducho. Prvým spôsobom je, že si otvoríš QR kód uvedený na webe zbierky, prostredníctvom svojej bankovej apky ho oskenuješ a následne si zvolíš ľubovoľnú sumu, ktorou prispeješ. Druhým spôsobom je, že na webe klikneš na link služby Payme, a tretím je štandardný prevod na transparentný účet. Podrobnejšie informácie o neziskových organizáciách, ktoré dostanú vyzbierané peniaze, ale aj o celej zbierke nájdeš na stránke www.ludianiesusochy.sk. Ak môžeš, pomôž ľuďom bez domova aj ty. 

Nemusíš prispievať veľa, stačí toľko, aby si to ani nepostrehol. Ako keď si zaplatíš kávu so sebou alebo drobný nákup. Pomocou však bude aj to, keď na zbierku upozorníš svojich kamarátov a blízkych.

 

Kam peniaze poputujú?

Keďže túto verejnú zbierku organizuje Slovenská sporiteľňa spolu s hlavným mestom Bratislava, vyzbierané peniaze sa rozdelia na tri rovnaké časti a poputujú do troch bratislavských neziskových organizácií, a to do OZ Vagus, OZ Depaul a OZ Proti prúdu, ktoré sprostredkúva predaj známeho časopisu Nota bene. Všetky tieto organizácie dlhodobo pomáhajú obrovskému množstvu ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi a prišli o svoj domov.

Z influencerov živé sochy

Do tejto čerstvo vyhlásenej verejnej zbierky je možné prispieť ľubovoľnou sumou, pričom Slovenská sporiteľňa znásobí sumu, ktorá sa vyzbiera, až do výšky 15-tisíc eur. A aby sa predvianočné posolstvo vzájomného pomáhania dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí, oslovili organizátori zbierky dvoch obľúbených slovenských influencerov. V rámci tejto špeciálnej kampane sa Simona Salátová a Fero Joke prezliekli v centre Bratislavy za živé sochy. Aj napriek tomu, že bolo hlavné mesto zasnežené, jeden deň s tabuľou v ruke upozorňovali na závažnosť situácie, v ktorej sa ľudia bez domova nachádzajú.

Slovenská sporiteľňa, Sochám zima neublíži, ľuďom áno
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Okrem influencerov však na zbierku odkazuje aj niekoľko sôch v uliciach Bratislavy. Figurálne sochy upozorňujú na fakt, že im síce zima a nízke teploty neublížia, ale skutočným ľuďom bez domova áno. Okoloidúcich vyzývajú na príspevok do zbierky tabule, ktoré sú umiestnené pri alebo na jednotlivých sochách. Tabule s odkazom nájdeš napríklad na Kačacej fontáne, ktorá je v parku na Šafárikovom námestí, alebo na fontáne Radosť zo života v záhrade za Prezidentským palácom.

pomôž ľudom bez domova
Slovenská sporiteľňa, Sochám zima neublíži, ľuďom áno
Zdroj: Slovenská sporiteľňa
Domov
Zdieľať
Diskusia