Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2021, 15:30
Čas čítania 4:06
Dominik Vetrák

RECENZIA: Succession – najlepší dramatický seriál roka, ktorého koniec ťa posadí na zadok

FILMY A SERIÁLY SUCCESSION
Uložiť Uložené

Neuveriteľné herecké výkony, famózny strih a réžia, prekvapivý dej s množstvom zvratov, fantastické dialógy a záver, z ktorého odpadneš. Ak stále nepozeráš Succession, robíš obrovskú chybu.

Succession sa po dvoch sériách radil k najlepším seriálom súčasnosti. Príbeh sleduje rodinu Royovcov na čele s Loganom, starým riaditeľom a zakladateľom mediálneho korporátu ovládajúceho správy. Jeho štyri deti – Shiv, Roman, Ken a Connor – majú svoje miesto vo firme, no každý chce väčší kus koláča. Logan je však veľmi opatrný v tom, koho si vyberie. Druhá séria sa skončila obrovským cliffhangerom, keď Kendall zvalil všetky obvinenia na svojho otca, vďaka čomu sa mohla začať vojna nielen v rámci firmy, ale aj rodiny. 


Tretia séria sa naplno púšťa do dejovej línie, ktorá dovoľuje tvorcom ukázať skutočné vzťahy medzi členmi rodiny, ktorí už nemusia byť k sebe nasilu milí. Vzniklo tak množstvo skvelých a emotívnych dialógov, ale zároveň sa ukázalo, kto najlepšie pracuje s kartami, ktoré mu boli rozdané. 

Odporúčané
V 2. sérii Zaklínača uvidíme The Wild Hunt, Djikstru, obľúbených trpaslíkov, nové príšery, epické súboje a Kaer Morhen V 2. sérii Zaklínača uvidíme The Wild Hunt, Djikstru, obľúbených trpaslíkov, nové príšery, epické súboje a Kaer Morhen 10. decembra 2021, 16:30

V predošlých sériách sme mali dojem, že nešlo až tak o obchodnú stránku seriálu. V 3. sérii sa však biznis dostáva do popredia. Je to príjemná novinka, keďže niektoré rodinné problémy, hádky a vzťahy už začali byť tak trochu sterilné. Najväčšie mínus seriálu vidíme v tom, že určité vzťahy medzi postavami sa dlho nijako nehýbali a tvorcovia s týmito postavami len blúdili v jednom kruhu.

Najlepším príkladom je vzťah Toma a Shiv, ktorých sledujeme v rovnakej polohe už tri série bez toho, aby sa ich vzťah niekam posunul či výrazne zmenil, hoci dôvodov a príležitostí na to bolo už mnoho. Zmenilo sa to až v samotnom finále 3. série, ale dovtedy to bola tá istá obohratá pesnička.

Máme dojem, akoby tvorcovia museli čakať na isté dejové udalosti, aby sa mohli pohnúť vpred so vzťahom Toma a Shiv, keďže výrazne ovplyvňujú hlavnú kostru príbehu. Podobne je na tom aj Greg, bratranec Loganových detí, ktorý pokračuje v priživovaní sa na svojej rodine, zatiaľ čo ukazuje, aký je vlastne slizký had. 

Succession
Zdroj: HBO

To je črta, ktorú majú azda všetky postavy v Succession. Priprav sa, že budeš mať množstvo dôvodov nenávidieť ich všetkých. Aj napriek tomu im však držíš palce a tešíš sa z ich úspechov. Môžu za to ako herci, tak aj brilantný scenár a dialógy, ktoré ťa neraz zanechajú v nemom úžase. 

Postavy v Succession sú dohnané do extrémov, a to v extrémnych situáciách, ktoré však stále pôsobia autenticky. Nikdy nemajú čas na oddych a neustále ich čosi alebo ktosi vystaví ohromnému stresu. A niektorí, ako Kendall, to už vôbec nezvládajú. 

Odporúčané
RECENZIA: 4. séria Succession RECENZIA: 4. séria Succession 29. mája 2023, 17:30

Succession je brilantne napísaná televízna dráma s množstvom prekvapivých momentov. Tvorcovia vypracovali pútavý príbeh s viacerými zaujímavými odbočkami a vedľajšími postavami, no v centre diania je stále dysfunkčná rodina Logana Roya. Dysfunkčná je pritom asi nesprávne označenie. Je to skazená a nechutná rodina, no nedokážeš sa od nej odtrhnúť. 

Succession
Zdroj: HBO

Môžu za to aj skvelo napísané dialógy plné metafor či nenápadného odkazovania na nosné témy seriálu. Občas sú dialógy aj nesmierne vtipné („A man dying of thirst is suddenly a mineral water critic?“), no dokážu byť aj trochu chaotické. Succession sa odohráva vo svete biznisu, veľkých konglomerátov a obchodu na medzinárodnej úrovni.

Scenár je teda niekedy plný termínov a diskusií, ktoré nie je úplne jednoduché pochopiť. Obzvlášť v scénach, kde postavy rozprávajú rýchlo a na obrazovke sa toho deja veľa. V našich očiach by neuškodilo, ak by boli tieto biznisové diskusie o čosi zrozumiteľnejšie. 

To sú však jediné výčitky, ktoré voči 3. sérii a seriálu celkovo máme. Len čo sa jednotlivé vzťahy konečne rozhýbu, v podstate mu nebudeme mať čo vyčítať. Občas totiž máme pocit, že postavy a celkovo svet okolo nich nie sú ovplyvnené žiadnymi rozhodnutiami. Niekto niečo extrémne pokašle, ale až do konca 3. série sme nemali pocit, že by ich to nejako negatívne ovplyvnilo či potrestalo. 

Succession
Zdroj: HBO

Okrem toho je Succession v podstate dokonalý. Stále sa môžeš spoľahnúť na vynikajúcu kameru prezentujúcu dej v nesmierne osobnom, citlivom a ľudskom štýle, keď sa často zameriava na blízke pohľady na tváre hercov. Z technického hľadiska, či už je to strih, spomínaná kamera, kulisy, alebo nádherné prostredia, opäť nemáme čo vyčítať. Možno až na kostýmy pre Shiv, ktorú tvorcovia občas obliekajú do nie veľmi vhodných šiat. 

Odporúčané
Seriály Succession a Barry na HBO Max kvalitou valcujú Netlix a zvyšky konkurencie. Ak ich nepozeráš, nepotrebuješ nič iné Seriály Succession a Barry na HBO Max kvalitou valcujú Netlix a zvyšky konkurencie. Ak ich nepozeráš, nepotrebuješ nič iné 8. mája 2023, 13:00

No a potom tu máme réžiu. Režiséri zodpovední za 3. sériu by si zaslúžili ozaj veľký bonus. Obzvlášť Mark Mylod, ktorý natočil hneď niekoľko epizód vrátane absurdne skvelého finále, či Kevin Bray, ktorý režíroval 5. epizódu s názvom Retired Janitors of Idaho o stretnutí akcionárov. Režiséri týchto epizód dokázali vyžmýkať z atraktívneho námetu absolútne maximum. Dokázali byť vtipní, emotívni, priamočiari, ale aj úderní a prekvapiví. Stretnutie akcionárov je nesmierne napínavá jazda, od ktorej sa nebudeš vedieť odpútať. 

Môžu za to hlavne herci, ktorí sú vo svojich rolách dokonalí. Len ťažko sa rozpamätúvame na seriál, v ktorom by bolo tak veľa úžasných hereckých výkonov. Každá jedna hlavná postava je bravúrne zahraná, či už ide o vtipný prednes humoru, emotívnych momentov, či keď sa majú hádať alebo pôsobiť neisto a zmätene.

Nenájde sa jediná scéna, ktorú týmto hercom neuveríš, nech je akokoľvek absurdná. Len ťažko môžeme „vypichnúť“ jedného z hercov bez toho, aby sme sa okamžite pustili do chvály toho druhého. Platí to hlavne pre finálovú, 9. epizódu, v ktorej zo seba všetci vydali maximum a je to cítiť. Od poslednej časti sa nebudeš vedieť odtrhnúť. Má šialene rýchle tempo, jednu skvelú dejovú líniu za druhou a celé to vyeskaluje rodinným konfliktom, ktorý budeš sledovať so zatajeným dychom.

Succession
Zdroj: HBO

Posledných 30 minút je v podstate herecký galakoncert všetkých zúčastnených, na ktorého vrchole stoja Jeremy Strong (Kendall), Kieran Culkin (vidieť tú bolesť a strach v Romanových očiach bolo ozaj silné) a Brian Cox (Logan). Čo predvádzajú títo herci v poslednom diele, je na samostatné oscarové sošky. 

Odporúčané
Prečo sa svet zbláznil do quiet luxury? Štýl zo seriálu Succesion ukazuje, ako sa obliekajú skutoční boháči Prečo sa svet zbláznil do quiet luxury? Štýl zo seriálu Succesion ukazuje, ako sa obliekajú skutoční boháči 20. apríla 2023, 11:00

Succession je skvelo napísaná a dokonale zrežírovaná televízna dráma. Jej najsilnejšou zbraňou sú herci, ktorí svoje roly stvárňujú viac než presvedčivo. Tretia séria ide konečne do hĺbky postáv a ku koncu sa už pohnú vpred aj vzťahy medzi jednotlivými postavami. Naša výčitka smerom k nedostatočnému progresu niektorých dejových línií nie je malá či zanedbateľná.

Avšak seriál je v iných kategóriách taký silný, že nemôžeme ísť s hodnotením nižšie ako na 9,5 bodu z 10. Úprimne, boli sme niekde na úrovni 8,5 z 10, ale jedno z najlepších televíznych finále (tejto série, nie celého seriálu, keďže uvidíme minimálne 4. sériu) 21. storočia to vytiahlo až na finálnych 9,5 z 10. 

Ak si seriál videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia