hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Rozhovory

Slovenská spoločnosť Matsuko má unikátnu technológiu pri tvorbe hologramov. V metaverze budú mať nad avatarmi výhodu

Spoločnosť priniesla svetovo unikátnu technológiu, ktorá dokáže vytvoriť 3D hologram človeka len použitím jednej kamery iPhonu. Momentálne pracuje na uvedení produktu na americký trh.

Martina Havranová
16. 12. 2021 9:30 Čas čítania: 5:42
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
1
Martina Havranová
16. 12. 2021 9:30
Čas čítania: 5:42

Slovenská spoločnosť Matsuko má unikátnu technológiu pri tvorbe hologramov. V metaverze budú mať nad avatarmi výhodu

Spoločnosť priniesla svetovo unikátnu technológiu, ktorá dokáže vytvoriť 3D hologram človeka len použitím jednej kamery iPhonu. Momentálne pracuje na uvedení produktu na americký trh.

Martina Havranová
16. december 2021, 9:30
Čas čítania: 5:42
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Zakladatelia spoločnosti Matsuko Mária Virčíková a Matúš Kirchmayer pred rokmi uviedli na trh 3D Skin Analyzer, ktorý dokázal zobraziť človeka tak podrobne ako dovtedy žiadny iný na svete. Spoločne vycestovali do San Francisca, kde sa zúčastnili na prednáške Erica Yuana, CEO spoločnosti Zoom. „Bol to deň, keď spolu začali rozmýšľať o tom, ako urobiť revolúciu v komunikačných technológiách, a práve hologramy sú jeho výsledkom,“ hovorí Štefánia Puzderová, Business Operations Manager spoločnosti Matsuko.


Spojenie inovácií zo sveta 3D hier, odkiaľ pochádza Matúš Kirchmayer, a vedomostí Márie Virčíkovej zo sveta robotiky a umelej inteligencie prinieslo svetovo unikátnu technológiu, ktorá dokáže vytvoriť 3D hologram človeka len použitím jednej kamery iPhonu. Vďaka nej by sme v blízkej budúcnosti mohli nahradiť online porady, počas ktorých sa na nás pozerajú kolegovia z obrazovky, stretnutím, kde by si okolo jedného stola posadali naše hologramy. Spoločnosti sa podarilo expandovať na americký trh, kde pracuje na postupnom uvedení produktu na trh.

 

Zakladatelia spoločnosti Matsuko Mária Virčíková a Matúš Kirchmayer.
Zakladatelia spoločnosti Matsuko Mária Virčíková a Matúš Kirchmayer. Zdroj: Matsuko


Momentálne dokončujete produkt v Amerike. Je americký trh viac pripravený na možnosť komunikácie pomocou hologramov? 

Určite áno, je tu viac používateľov 3D technológií. Ak chcete využívať 3D verziu nášho produktu a chcete mať hologram oproti sebe, potrebujete 3D okuliare. Na Slovensku alebo v Európe je tento trh ešte veľmi maličký. Američania si stále držia prvenstvo vo vyhľadávaní najnovších technológií. Aj preto momentálne cielime na trh v Amerike. Viacero veľkých komunikačných firiem prejavilo záujem o spoločné uvedenie nášho produktu na trh.


Môžete prezradiť, o akú spoločnosť ide? 

Ide napríklad o T-Mobile. Zúčastnili sme sa na programe, do ktorého si vybrali osem spoločností z celého sveta – Matsuko ako jedinú z Európy.

 

Ako by ste opísali produkt, ktorý plánujete priniesť na trh?

 

Teraz komunikujeme v 2D forme cez kameru. Nemáme jedna druhú v izbe. Na základe kamery vášho iPhonu však pomocou Matsuko technológie dokážeme urobiť to, že by sa váš hologram nachádzal v mojej izbe oproti mne. Doteraz boli na trhu hologramy vytvorené ako avatary. Mohli ste si nastaviť, ako by ste chceli vyzerať, ale neboli by ste to vy.

Druhým variantom boli hologramy, ktoré boli premietané divákom na obrazovke pomocou technológie zeleného plátna. A potrebovali ste na to asi stovku kamier. Takto premietali napríklad Novaka Djokovića. My dokážeme urobiť hologram na základe jednej kamery.

 

Komunikácia pomocou technológie hologramov od spoločnosti Matsuko.
Komunikácia pomocou technológie hologramov od spoločnosti Matsuko. Zdroj: Matsuko


Ako sa podarilo zjednodušiť takýto komplikovaný postup do aplikácie, ktorá dokáže vytvoriť hologram len pomocou kamery iPhonu?

Vďaka spojeniu skúseností Matúša a Márie. On prichádza z 3D sveta, kde pracoval na supertituloch rôznych svetovo známych hier, ako napríklad Assassin's Creed. Mária je odborníčka v odbore umelej inteligencie. Dali dokopy technológiu 3D a AI a na základe tohto spojenia dokázali vytvoriť technológiu, pri ktorej momentálne čakáme na udelenie patentu. Je to vlastne algoritmus, ktorý dokáže z 2D kamery v reálnom čase vytvoriť ľudský 3D hologram. Väčšina hologramov nefunguje v reálnom čase. Preto je možné využiť našu technológiu napríklad na vytvorenie 3D pracovných mítingov. 


Naším cieľom nie je nahradiť osobné stretnutia, ale poskytnúť v 2D svete to, čo tam zatiaľ nie je možné. Vďaka hologramom máme oveľa väčší pocit angažovanosti a prítomnosti. Myslíme si, že by to mohlo pomôcť tímom, ktoré teraz pracujú v hybridnom modeli, ktorý kombinuje prácu na home officee s tou v kanceláriách. Navyše sa predpokladá, že takáto forma práce zostane aj po skončení pandémie.

 

Naším cieľom nie je nahradiť osobné stretnutia, ale poskytnúť v 2D svete to, čo tam zatiaľ nie je možné.


Aj naša spoločnosť veľmi často komunikovala napríklad pomocou Zoomu. Máme dizajnový tím v Paríži, nejakých programátorov v Montreale alebo v Bulharsku. Ďalších kolegov máme v Írsku. Pri dennodennej komunikácii vidíme, že 2D má nejaké nedostatky. A napríklad naša technológia môže byť vylepšením týchto nedostatkov.


Komunikujeme s rôznymi telekomunikačnými spoločnosťami a vyhovuje im naša aplikácia. S možnosťami 5G sietí chcú zákazníkom prinášať nielen hry, ale aj aplikácie pre bežných používateľov. Na druhej strane aj samotní zákazníci prosia o lepšie možnosti vo svete, kde všetci pracujú na diaľku. Myslíme si, že reálne vstúpime na trh už budúci rok. Momentálne produkt testujeme s prvými používateľmi a chceme získať čo najviac spätnej väzby.


Očakáva sa, že 3D technológie si nájdu svoje široké využitie najmä po tom, ako s 3D okuliarmi príde na trh spoločnosť Apple. Ich uvedenie je naplánované na rok 2022. Rozbehli ste komunikáciu aj s nimi? 

Zatiaľ nemôžem menovať konkrétnych partnerov, keďže nás viaže zmluva o mlčanlivosti. Najmä v prípade spoločností ako Apple sú tieto dohody veľmi striktné. Okuliare od Applu budú míľnikom 3D sveta a my v podstate tiež čakáme na ich príchod. Keď prídu, budeme pripravení, a ak by spolupracovali s našou aplikáciou, bolo by to super. Výsledkom spolupráce by mohlo byť napríklad to, že naša aplikácia by bola už vopred integrovaná v okuliaroch pri ich kúpe.


Možno na lepšiu ilustráciu toho, ako Matsuko technológie fungujú, je aj predstavenie si situácie, keď napríklad Apple uvádza novinky na trh. Manažér spoločnosti ich predstavuje celému svetu. S našou technológiou by ju mohol predstaviť každému človeku doma v jeho obývačke. Navyše jeho hologram by bol naraz v niekoľkých domácnostiach, čo nie je v reálnom svete možné. 


Na základe čoho dokáže aplikácia vytvoriť hologram človeka? 

Podrobnosti transformácie z 2D do 3D sa skrývajú za naším patentom. Ako používateľ potrebujete len jednu kameru iPhonu. Telefón si otočíte pred seba ako počas Facetime hovoru a kamera vás sníma.

Len na základe tohto druhá strana uvidí váš hologram. Hologram sa navyše pohybuje rovnako ako človek. Ak sa otočíte na stoličke alebo zmeníte uhol pohľadu, uvidí to aj človek, s ktorým komunikujete. Ide o omnoho prirodzenejšie vnímanie človeka a celej komunikačnej situácie. 

 

Matúš Kirchmayer prichádza z 3D sveta, kde pracoval na supertituloch rôznych svetovo známych hier, ako napríklad Assassin's Creed. Mária Virčíková je odborníčka v odbore umelej inteligencie.
Matúš Kirchmayer prichádza z 3D sveta, kde pracoval na supertituloch rôznych svetovo známych hier, ako napríklad Assassin's Creed. Mária Virčíková je odborníčka v odbore umelej inteligencie. Zdroj: Matsuko

 

Jedným z vašich klientov je aj nemecký kozmetický koncern Beiersdorf. Ako ide dohromady svet hologramov a kozmetiky?

Pri kráse a kozmetike sa to celé začalo. Práve kozmetické spoločnosti potrebovali podrobne snímať našu pleť a naša spoločnosť predstavila 3D Skin Analyzer, ktorý bol prelomový. Teraz spolupracujeme s komunikačnými spoločnosťami a zo sveta kozmetiky sme sa posunuli ďalej. 


Osobne si myslím, že hologramy budú mať časom využitie v každom odvetví priemyslu. Niekedy až sám trh odpovie na to, ako rôzne dokážu používatelia našu technológiu hologramov využiť. Teraz je pre nás najdôležitejšou úlohou zlepšiť komunikáciu v B2B svete. Odkedy sa hovorí o metaverze, vieme, že v ňom budeme všetci zastúpení pomocou 3D technológií. Momentálne sme zastúpení avatarmi, ale do budúcna bude omnoho lepšie, ak by mohol byť každý sám sebou pomocou využitia hologramov.


Metaverzum je čoraz častejšie skloňovaným slovom. Stáva sa aj vaša spoločnosť súčasťou jeho budovania?

Myslím si, že s technológiou hologramov budeme mať výhodu oproti avatarom. Je to veľmi mladý trh, a preto sa navzájom ako spoločnosti, ktoré sa venujú vývoju hologramov, ani nevnímame ako konkurencia. Skôr nás naša existencia utvrdzuje v tom, že hologramy majú potenciál a je po nich dopyt na trhu. 


Avatary, ktoré momentálne dominujú metaverzu, majú svoje využitie v rámci zábavy. Ak chcete uzatvárať obchodné dohody alebo sa baviť o niečom serióznom, je dôležité vidieť sa v skutočnej podobe. Keď sa zamyslíme napríklad nad životom nejakého CEO medzinárodnej spoločnosti ešte z obdobia spred pandémie, tak títo ľudia boli prakticky nonstop na cestách.


V pondelok potrebovali byť v Paríži, v stredu v Tirane a v piatok v USA. Biznisové cestovanie má navyše veľký vplyv na produkciu emisií. S našou technológiou by sme mohli výrazne znížiť potrebu tohto typu cestovania. Nechcem povedať, že ľudia by mali prestať cestovať. Ide o riešenie pre ľudí, ktorí potrebujú byť vzhľadom na svoju prácu každý deň na inom mieste.


Pozitívny vplyv by to malo aj na osobný život pracovne rozcestovaných ľudí. Namiesto rannej naháňačky na letisko by si v pokoji dali raňajky s rodinou a pracovné stretnutie by absolvovali v pohodlí svojej pracovne. Vďaka technológii hologramov by však sedeli za jedným stolom s obchodnými partnermi. Presne ako sme to videli vo filme Kingsman. 


Aké sú reakcie vašich prvých klientov, ktorí technológiu hologramov už využívajú v bežnom živote?

Sme v štádiu testovania a máme spustený prvý prístup pre ľudí, ktorí chcú byť prvými v rámci využívania hologramov. Môžu sa prihlásiť cez našu stránku. Prvé spätné väzby nám hovoria, že aplikácia prišla v správnom čase. Naši zákazníci nám opisujú, že takýto spôsob komunikácie nám omnoho viac približuje realitu. Omnoho prirodzenejší je napríklad očný kontakt. 


V 2D svete počas hovoru viacerých ľudí je napríklad ťažšie odhadnúť, kto kedy dokončí rozprávanie a kedy sa môžeme zapojiť my. Ak sedíme za stolom s ľuďmi, s ktorými komunikujeme, vieme to odhadnúť jednoduchšie. Nechceme však súperiť s 2D aplikáciami. Vieme si predstaviť byť ich ‚upgrade‘. 


Ako na posun v rámci budovania 3D sveta reagujú investori? 

Jedno investičné kolo akurát uzatvárame. Čoraz častejšie nás investori oslovujú aj sami. Aj na základe toho vidíme potenciál produktu nielen v krátkodobom horizonte, ale aj v tom dlhodobom. Situácii napomáha aj fakt, že v dôsledku pandémie sa stále nemôžeme fyzicky stretávať.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: MatsukoNáhľadový obrázok: MATSUKO
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac