Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2024, 15:51
Čas čítania 0:46
Radka Klučárová

Privyrábaš si cez Vinted? Daňový úrad ti onedlho môže klepnúť po prstoch

NEWS PODNIKANIE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Privyrábanie si cez online bazáre sa po novom výrazne sprísni. Obľúbené platformy ako Vinted, eBay či Airbnb čakajú zmeny.

Od 1. januára sú firmy ako Vinted, Airbnb či eBay povinné zhromažďovať dáta o transakciách a sprístupňovať ich daňovým úradom. Obľúbené privyrábanie sa tak po novom výrazne sprísni, informuje BBC. 

Nové pravidlá sa nebudú týkať iba Spojeného kráľovstva. Platiť budú pre všetky krajiny, ktoré sa prihlásili k daňovým pravidlám medzinárodnej Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), a to aj vrátane Slovenska.

Digitálne platformy budú hlásiť príjmy svojich používateľov z predaja ručne vyrábaných vecí, použitého oblečenia, ale aj príjmy z krátkodobého prenájmu, práce na voľnej nohe, donášky jedla a podobne.

Pre príležitostných predajcov sa nič nezmení

Cieľom nových pravidiel je zmierniť daňové úniky. Vo väčšej miere však zasiahne iba predajcov, ktorí na týchto platformách zarábajú vyššiu sumu. V prípade Spojeného kráľovstva sa hranica pohybuje na úrovni 1 000 libier. 

Podľa pravidiel stanovených OECD sa od firiem nebude požadovať, aby poskytovali údaje o predajcoch, ktorí uskutočnia menej ako 30 transakcií alebo zarobia menej ako 2 000 eur ročne.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

„Nové pravidlá nám pomôžu odhaliť akékoľvek úmyselné nedodržiavanie pravidiel, čím zabezpečia rovnaké podmienky pre všetkých daňových poplatníkov,“ povedal hovorca daňového a colného úradu (HMRC). Do akej mieri sa táto novinka dotkne Slovákov, zatiaľ nie je úplne jasné. 

Vinted
Zdroj: Vinted
Domov
Zdieľať
Diskusia