Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
25. apríla 2024, 19:11
Čas čítania 0:34

Kúsok od našich hraníc sa šíri nebezpečná droga fentanyl. Situácia sa podľa odborníkov vymyká spod kontroly

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľsko chce zaviesť prísnejšie kontroly kvôli pozastaveniu nelegálnej distribúcie fentanylu.

Drogu fentanyl registrujú v obehu už aj poľské úrady. Od začiatku tohto roka zomrelo v krajine na predávkovanie päť ľudí. Nebezpečná látka je stokrát silnejšia než morfium a päťdesiatnásobne silnejšia ako heroín, informujú novinky.cz.

„V kombinácii s inými drogami a alkoholom fentanyl najskôr zabíjal v USA, ale teraz ide o veľký problém aj v Poľsku, kde vo veľkom zabíja hlavne mladých ľudí,“ uviedol v TVP poľský toxikológ Eryk Matuskiewicz.

Situácia je vážna

Podľa šéfa Poľského združenia verejného zdravotníctva sa situácia v Poľsku vymyká spod kontroly. Združenie chce zaviesť prísnejšie kontroly, ktoré by pozastavili distribúciu do krajiny. Pár prípadov evidujú už aj v Česku. 

Látka je v kombinácii s inými látkami extrémne návyková. Fentanyl je jednou z najsilnejších drog na svete, čo znamená, že užívatelia sa často rýchlo predávkujú, upadnú do hlbokého spánku, prestanú dýchať a zomrú. Látku využívajú najmä ako liek proti bolesť pre onkologických pacientov. 

Anketa:
Počul si už o látke fentanyl?
Áno, niečo mi to hovorí.
Nie, látku nepoznám.
Áno, niečo mi to hovorí.
85 %
Nie, látku nepoznám.
15 %
Domov
Zdieľať
Diskusia