Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2021, 14:12
Čas čítania 0:43
Eduard Starkbauer

Grécko zavádza povinné očkovanie seniorov. Hrozí im pokutou vo výške 100 € mesačne

NEWS GRÉCKO OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Grécko k dnešnému dňu eviduje 61,4 % zaočkovaných. Patrí tak pod priemer EÚ.

Kým na Slovensku aktuálne prebiehajú na vládnej úrovni rokovania o finančnej kompenzácii za očkovanie seniorov, Grécko si zvolilo opačnú cestu. Každý občan starší ako 60 rokov, ktorý odmietne očkovanie, bude musieť zaplatiť pokutu. Tá sa môže vyšplhať až na 100 € mesačne.

Takto vyzbierané peniaze majú podľa gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa putovať do zdravotníckeho systému. Rte pripomína, že priemerný dôchodok v Grécku je na úrovni 730 €, a tak sa rozhodnutie určite nerodilo ľahko.

Mitsotakis sa na dnešnej tlačovej konferencii nechal počuť, že jeho cieľom nie je ľudí trestať. „Vnímam to skôr ako typ zdravotného poplatku. Toto rozhodnutie bolo mučivé. Cítim však zodpovednosť postaviť sa za tých najzraniteľnejších aj za cenu toho, že so mnou nebudú súhlasiť.“

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Bruna Prado

Prvou európskou krajinou, ktorá odsúhlasila povinné očkovanie, bolo Rakúsko.

V Grécku opatrenie zavedú od 16. januára. The Independent pripomína, že ešte tento mesiac vláda zakázala všetkým nezaočkovaným vstup do reštaurácií, kín, posilňovní či barov.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Podľa informácií portálu Euractiv v prieskume sa proti povinnému očkovaniu vyjadrilo len 20 % Grékov. Naopak, až dve tretiny (66 %) z nich podporili vakcináciu v prípade ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s verejnosťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia