Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Tesco Mobile
3. decembra 2021, 10:30
Čas čítania 3:06
Sponzorovaný obsah

Posielajú emoji baklažánu a píšu ti „Ako sa máš?“ pod profilovku? Takto to dopadne vždy, keď pustíš starých rodičov k internetu

ZAUJÍMAVOSTI BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Sú tvoji starí rodičia stratení v online svete? Ukáž im tieto videá, s ktorými im to pôjde ľahšie.

Ak sú tvoji starí rodičia aktívni na internete, určite si si to už nie raz zažil aj ty. Píšu ti pod novú profilovku na sociálnej sieti, že vyzeráš chudo, prípadne sa ťa pýtajú, ako sa máš a či si zjedol segedín, ktorý ti babka nabalila. To, čo by chceli lajknúť, zdieľajú a svojským používaním emotikonov ťa privádzajú do rozpakov. Podobné príbehy nám poslali aj Slováci, ktorých sme sa na Instagrame opýtali, ako si ich starí rodičia počínajú v zradných vodách online sveta.

Naučiť starých rodičov, ako fungujú sociálne siete, čo sú to aplikácie alebo ako zvládnuť videohovor, ťa môže stáť veľa trpezlivosti aj času. Teraz im však môžeš poslať krátke video, ktoré im najčastejšie fenomény internetu ozrejmí za teba. Lekcie seriálu MAJSTERKA CLASS z dielne operátora Tesco mobile sú totiž určené nielen pre nich a zábavnou formou vysvetľujú, ako nám smartfóny a „internety“ môžu uľahčiť život, ale aj ako sa v online svete nestratiť.

To všetko v podaní gazdinky majsterky, v ktorej sa iste spozná nejedna stará mama. Ak sa nájdeš v niektorom z príbehov aj ty, môžeš svojim starým rodičom namiesto zdĺhavého vysvetľovania pustiť tieto videá.

Viac informácií

My sme sa našich fanúšikov na Instagrame opýtali, ako to zvládajú ich starí rodičia. Niektorí majú doma rodených starých rodičov influencerov a iných zas pravidelne prekvapujú rôznymi úsmevnými komentármi pod novými fotkami. Máš to podobne aj ty?


Kvôli zachovaniu anonymity sme zmenili pravé mená čitateľov.

Tieto babky rozhodne nie sú na sociálnych sieťach stratené 

„Najradšej máme Vianoce s našou starou mamou. Ešte si len ide sadnúť za prestretý stôl a už vám telefón hlási, že vás niekto spomenul v príbehu. A to je po každom jedle, darčekoch a, bohužiaľ, aj pri odchode,“ opisuje svoju aktívnu babičku Milan. Táto babička sa síce trochu vymyká stereotypom, no nezabúdaj, že svojim starým rodičom treba pripomenúť aj tému bezpečnosti na sociálnych sieťach. 

Lukáš nám napísal, že svoju starú mamu neustále upozorňuje na rôzne súťaže, ktoré zdieľa, keďže väčšinou ide o podvod. „Nie je to tak dávno, čo sa zapojila do súťaže o dovolenku, a čuduj sa svete, vyhrala ju. Najskôr som si myslel, že je to klamstvo, že jej nič nedajú, no nebolo. Babka bola na týždeň v Chorvátsku a veľmi sa jej páčilo.“ Nakoniec síce súťaž nebola podvod, no podobne ako Lukáš treba upozorňovať svojich starých rodičov, že to tak môže byť, a ak by aj niečo vyhrali, radšej to spoločne s nimi preber, aby náhodou neodovzdali svoje citlivé údaje nejakým podvodníkom. A tiež, že všetko, čo vidia a čítajú na sociálnych sieťach, nemusí byť hneď pravda

Komentáre, ktoré ti napíšu len starí rodičia 

Samuel nám napísal, že jeho babka je na sociálnych sieťach aktívnejšia ako väčšina mladých ľudí. Všetko komentuje, lajkuje aj zdieľa. „Najhoršie je, keď komentáre typu ‚je chladno, si slabo oblečený‘, pripadnú pod môj príspevok.“

Ďalšia fanúšička nám prezradila, že jej babka patrí k typickým starým mamám na sociálnych sieťach. Fotí sa v kaviarňach, fotí si kvietky a pridáva to na sociálne siete s vtipnými komentármi. „Takisto aj jej komentáre k fotkám jej rovesníčok alebo jej vnúčatám sú na nezaplatenie. Rada sa fotí v značkových veciach a do opisu píše názvy značiek nesprávne,“ dodáva so záplavou smejúcich sa emotikonov Klaudia.

babka, stará pani
Zdroj: Unsplash/Tiago Muraro

Viacero fanúšikov nám napísalo, že so starými rodičmi zažili aj rôzne trampoty, ako napríklad zdieľanie fotiek namiesto lajkovania. Alebo si napíšu do statusu na Facebooku niečo, čo si chcú vyhľadať na Googli

Niektorí starí rodičia majú problémy aj so sociálnymi sieťami a iní sú už natoľko šikovní, že im nie je na škodu ukázať aj iné vymoženosti, ktoré im aplikácie v smartfónoch ponúkajú. Môžu sa tak vzdelávať, zabávať, učiť sa nové veci alebo namiesto rádia počúvať podcasty. 

Treba však starým rodičom vysvetliť, ako aplikácie sťahovať, ale aj to, nech si dajú pozor na rôzne platené či podozrivé aplikácie, ktoré by od nich chceli vylákať osobné údaje

Sociálne siete im pomáhajú spojiť sa s rodinou

Často sú starí rodičia od svojich vnúčat vzdialení dlhé kilometre, a tak im neostáva nič iné, iba sa naučiť pracovať so sociálnymi sieťami. Našli sa aj fanúšikovia, ktorí sa nám pochválili, že ich starí rodičia sú veľmi šikovní a pravidelne ich kontaktujú či už cez sociálne siete, alebo aj cez videohovory.

Práve tým sa priučili aj vzhľadom na pandémiu viacerí starší ľudia, ktorí tento spôsob kontaktu doposiaľ nepoznali. Ak aj ty máš rodičov či starých rodičov, s ktorými sa vídaš menej, ako by si chcel, vďaka seriálu MAJSTERKA CLASS ich môžeš naučiť, ako na videohovory

Videá MAJSTERKA CLASS pomôžu tvojim starým rodičom pochopiť, ako používať emotikony, aplikácie či videohovory. Tieto aj ďalšie budúce epizódy, v ktorých gazdinka majsterka varuje pred ďalšími nástrahami internetu, nájdeš na odkaze alebo youtubovom kanáli Tesco mobile.

sleduj videá
Domov
Zdieľať
Diskusia