Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021, 8:11
Čas čítania 0:46
Tímea Krauszová

Oddnes sa do práce dostaneš len s papierom: vstup na pracovisko je iba pre zaočkovaných, ľudí po prekonaní alebo s čerstvým testom

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Na pracoviskách začal platiť režim OTP.

Od pondelka 29. novembra platí na pracoviskách režim OTP. Do práce sa dostaneš iba s potvrdením o očkovaní, o prekonaní covidu alebo s čerstvým negatívnym testom. Výnimku majú len ľudia, ktorí neprichádzajú do kontaktu s inými ľuďmi. Sprísnené opatrenia určuje aktuálna vyhláška.

Prísne pravidlá platia aj pre živnostníkov a dohodárov, pričom test môže byť aj antigénový, aj PCR alebo LAMP. Negatívny výsledok nesmie byť starší ako 7 dní od odberu. Prekonanie covidu do 180 dní môžeš preukázať pozitívnym testom.

Bez potvrdenia vstup zakázaný

Bez týchto dokumentov nemôžeš pracovať a nedostaneš ani výplatu. „Ak sa po vydaní vyhlášky zamestnanci nepreukážu niektorým z uvedených potvrdení, nebudú môcť nastúpiť do práce a zároveň to bude považované za prekážku na strane zamestnanca, čiže nebudú mať nárok na mzdu a zároveň ani na kompenzáciu mzdy zo strany štátu,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Režim OTP mal pôvodne na pracoviskách platiť už od pondelka 22. novembra, lenže chaos v logistike a nepublikovaná vyhláška úradu verejného zdravotníctva opatrenia odložili minimálne o týždeň neskôr. Pravidlá zrejme potrvajú až do konca roka, pričom testy by podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka mali zabezpečiť firmy. Štát by ich mal v januári spätne uhradiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia