Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 17:35
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer

Rakúsko predstavilo vlastnú očkovaciu lotériu. ORF na Štedrý večer vyžrebuje výhercov elektrického auta či domu

NEWS
Uložiť Uložené

Rakúšania sa budú uchádzať o vecné ceny. Losovanie prebehne počas Štedrého večera.

Generálny riaditeľ ORF Alexander Wrabetz oznámil zámer spolu s podrobnosťami už tento pondelok. Na rozdiel od slovenskej verzie, kde sa žrebovali finančné odmeny, budú môcť Rakušania vyhrať vecné ceny, ktoré dodajú výlučne rakúske firmy.

Cien bude dohromady takmer 1 000 a okrem domu a elektrického auta budú Rakúšania súťažiť aj o kuchynské vybavenie či inteligentné televízory.

očkovacia lotéria
Zdroj: RTVS

Kandidátom na výhru bude každý, kto sa od októbra dal zaočkovať prvou, druhou alebo treťou dávkou vakcíny Astrazeneca, BioNTech/Pfizer, Johnson & Johnson alebo Moderna.

Generálny riaditeľ ORF Alexander Wrabetz vznik lotérie odôvodňuje slovami, že „informácie niekedy na zaistenie plnej vakcinácie jednoducho nestačia“.  

Odporúčané
Zuzana zo Solivaru sa chystá žalovať štát o 400-tisíc z očkovacej lotérie. Poradil jej Matovič Zuzana zo Solivaru sa chystá žalovať štát o 400-tisíc z očkovacej lotérie. Poradil jej Matovič 16. novembra 2021, 8:43

Záujemcovia o výhru sa musia prihlásiť priamo na stránkach rakúskej verejnoprávnej televízie ORF. To, či sú výhercovia skutočne zaočkovaní, si však autority overia až pri žrebovaní cien.

U našich západných susedov prebehne slávnostné losovanie len raz, rovno na Štedrý večer. Lotéria má byť podľa Wrabetza vnímaná hlavne „ako jedno veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa dali zaočkovať, ako aj tým, čo si dali vpichnúť tretiu dávku“. 

Slovenská verzia očkovacej lotérie prebiehala počas troch mesiacov a skončila sa len 30. 10. Daňových poplatníkov stála 26 miliónov, inšpirovala stovky vtipných mémov a v prípade Zuzany z Prešova možno aj súdny spor so štátom. Počas trvania lotérie u nás stúpol počet zaočkovaných len o 5 %. V Českej republike za rovnaké obdobie zaznamenali až 7-percentný nárast.

Domov
Zdieľať
Diskusia