Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2021, 14:17
Čas čítania 0:55
Adam Novosad TASR

Za fajčenie marihuany by sa mohli znižovať tresty. S pár dávkami ľahkých drog môžeš dostať liečenie namiesto väzenia

NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Koaliční poslanci predložili do parlamentu novelu Trestného zákona.

Za marihuanu by už ľudia nemuseli končiť na dlhé roky vo väzení. Skupina koaličných poslancov za OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí na tlačovej konferencii oznámila, že do parlamentu predložia novelu Trestného zákona, podľa ktorej by mohli byť znížené tresty za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu, ale umožnila by aj sudcom udeľovať iné tresty, ako napríklad ochranné liečenie.

„Táto právna úprava nijakým spôsobom nelegalizuje drogy. Je veľmi jednoduchá v tom, že sudca má právo povedať, či stačí trest povinnej práce alebo povinnej liečby a podobne. Ukladáme možnosť sudcovi, že nemusí mladého človeka poslať do väzenia. Rovnako znižujeme niektoré trestné sadzby, aby sa mohol sudca rozhodnúť, že namiesto päť až desať povie tri roky podmienečne,“ uviedol na tlačovej konferencii Juraj Šeliga zo Za ľudí.

marihuana
Zdroj: Flickr/Elsa Olofsson/na voľné použitie

V novele sa ako najľahší prehrešok označuje držanie drog na vlastnú spotrebu. Ak ťa chytia s maximálne tromi dávkami, po schválení novely by ti hrozila trestná sadzba do výšky jedného roka namiesto do troch rokov. V prípade maximálne desať dávok by sa trest znížil z piatich na dva roky. Sudca by mohol páchateľovi nariadiť aj ochranné liečenie, ak s tým bude dotyčný súhlasiť.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Novela odstraňuje spodnú hranicu trestu pri prechovávaní predmetu na výrobu drog. Opakovane prichyteným užívateľom by nehrozilo 10 až 15 rokov vo väzení, ale 5 až 10 rokov za mrežami v prípade recidivistov. Obchodníci s drogami či díleri však budú aj naďalej čeliť rovnakým trestom.

Domov
Zdieľať
Diskusia