Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Bioruža.
23. novembra 2021, 8:30
Čas čítania 4:30
Sponzorovaný obsah

Fantasticky vonia, netestuje sa na zvieratách a je šetrnejšia. Zisti, aká prírodná kozmetika je vhodná na tvoju pleť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Všetko, čo nájdeš vzadu na etikete, pochádza z prírody.

Prírodnú kozmetiku netreba v súčasnosti nikomu predstavovať. Väčšinou vonia neodolateľne dobre, netestuje sa na zvieratách, niekedy má vegánske zloženie a často sa dokonca vyrába ručne. Jej popularita sa stále zvyšuje, pretože oproti bežnej kozmetike je šetrnejšia k nášmu telu aj k prírode a za jej kvalitu ručia medzinárodné certifikáty.

Podľa mnohých verných používateľov je prírodná kozmetika efektívna a najmä bezpečná. Neobsahuje totiž žiadne parabény, silikóny, syntetické farbivá či umelé parfumy. Všetko, čo nájdeš vzadu na etikete, skrátka pochádza z prírody. Tieto netoxické zložky, ktoré sa v prírodnej kozmetike nachádzajú, sa navyše do našej pokožky lepšie vstrebávajú, pretože sú pre nás prirodzenejšie.

Ak si teda práve začal uvažovať o tom, že prírodnú kozmetiku konečne vyskúšaš, zbystri pozornosť. Odporúčame ti, aby si si najprv naštudoval zopár informácií a poriadne spoznal svoju pleť. Iba tak si totiž môžeš vybrať ten správny prírodný produkt, ktorý ti bude dokonale sedieť. A aby sme ti to trošku uľahčili, v spolupráci s Bioružou sme si pre teba pripravili stručný prehľad, vďaka ktorému sa v prírodnej kozmetike zorientuješ rýchlo a hravo.

prírodná kozmetika
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Normálna pleť

Každý typ pleti potrebuje niečo iné. Suchá pleť potrebuje hydratáciu, citlivá zase upokojenie. Avšak ak máš napríklad normálnu pleť, pri výbere kozmetiky to budeš mať o trochu jednoduchšie ako ostatní. Tvoja pleť totiž pravdepodobne nie je ani príliš suchá, ani príliš mastná, a tak bude stačiť, keď jej zabezpečíš vhodnú každodennú starostlivosť, aby zbytočne predčasne nestarla.

Pomôcť ti môže napríklad prírodný regenerujúci krém Bio Damascena od značky Alteya, ktorý pomáha znižovať prejavy starnutia, hydratuje, spevňuje pleť a vyvažuje jej tón. Ešte pred krémom však nezabudni na alfu a omegu rannej aj večernej kozmetickej rutiny, teda na poriadne čistenie pleti. Skús napríklad organické čistiace mlieko z rovnakého radu Bio Damascena.

prírodná kozmetika
Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema

Suchá pleť

Starostlivosť o suchú pleť je už o čosi náročnejšia. Nie je to však nič, čo by prírodná kozmetika nezvládla. Čistiť by si ju mal produktom, ktorý neobsahuje žiadne vysúšajúce zložky, ako napríklad alkohol. Dobrým štartom by teda mohol byť tento jemný pleťový čistiaci gél Jasmín. Je totiž obohatený o jazmínový olej, ktorý dokáže upokojiť a rozmaznávať suchú pokožku, pretože v nej udržiava vlhkosť. Po použití bude tvoja pokožka mäkká a svieža a pripravená na ďalšiu výživu a hydratáciu.

Výživu by mohlo v tvojej rutine predstavovať napríklad organické pleťové sérum Bio Damascena, ktoré revitalizuje, posilňuje a vyživuje suchú či poškodenú pleť tým, že zlepšuje obnovu buniek a poskytuje pokožke nevyhnutné živiny. No a záverečnou hydratáciou môže byť napríklad rozjasňujúci hydratačný krém Ruža a jasmín od značky Alteya, ktorý obsahuje množstvo prospešných antioxidantov a hydratačných zložiek. V kréme sa nachádza aj dobre známa kyselina hyalurónová či výťažok zo slanorožca, ktorý chráni pokožku pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. 

prírodná kozmetika
Zdroj: Unsplash/Kadarius Seegars

Mastná pleť 

Hydratáciu však nepotrebuje len suchá, ale aj mastná pleť. Aj keď sa tvoja pokožka často leskne a rýchlo mastí, hydratáciu potrebuje tak či tak. Avšak pri tomto type pleti by si sa mal vyhnúť hutným krémom, ktoré ti môžu upchávať póry, a siahni skôr po produktoch s ľahšou konzistenciou. Vyskúšať môžeš napríklad konopný krém od slovenskej značky Kvitok, ktorý obsahuje mätovú vodu, konopný olej aj uhorkový extrakt a pomáha regulovať tvorbu mazu. 

Problematická pleť

Ak máš problematickú pleť a trápia ťa rozšírené póry či akné, mal by si mať na pamäti, že tvoja pleť musí byť vždy čistá. Preto si ju nikdy nezabudni poriadne odlíčiť a vyčistiť. Skús si pokožku umyť a vyčistiť dvakrát denne jemným čistiacim gélom s grepom a pakostom, ktorý pomáha posilňovať pokožku a podporuje rýchlejšie hojenie vyrážok.

Starostlivosť môžeš doplniť o účinné sérum s tamanovým a marulovým olejom od značky WoodenSpoon. Je to produkt, ktorý má unikátnu schopnosť hojiť a sceľovať rany a tiež obnovovať a regenerovať tkanivo pokožky. A to sa ti pri problematickej pokožke určite zíde. 

prírodná kozmetika
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Citlivá pleť 

Začervenanie, pálenie aj podráždenie. Toto všetko sa môže objaviť, ak si pri výbere kozmetiky pre svoju citlivú pleť nedáš pozor. Keďže by si sa s týmto typom pleti mal vyhnúť syntetickým konzervantom, alkoholu, parabénom či umelo parfumovaným produktom, bude pre teba lepšie, ak budeš používať práve prírodnú kozmetiku. 

Tvojím prvým krokom by mohol byť napríklad čistiaci olej na citlivú pleť WoodenSpoon, ktorý je vhodný na každodennú starostlivosť o tento typ pleti. Skvelou voľbou pre teba môže byť upokojujúci a zjemňujúci pleťový olej Ikarov, ktorý vďaka výťažkom z kamilky a bulharskej ruže damascena posilňuje prirodzenú obranyschopnosť pokožky. 

Ale čo robiť, keď je tvoja pokožka podráždená tak veľmi, až je ti nepríjemné sa jej dotýkať? V takom prípade je najlepším riešením upokojujúca pleťová hmla. Vďaka praktickému rozprašovaču si hmlu aplikuješ jemne a najmä bezdotykovo. Vyskúšať môžeš napríklad liečivú upokojujúcu hmlu od značky Alteya, ktorá pomáha bojovať so začervenaním či zápalom a má antibakteriálne účinky.

kozmetika
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Nepríjemné podráždenie

Parabény, umelé farbivá, syntetické konzervanty či parfumované látky môžu byť spúšťačom alergických reakcií či podráždenia na našej koži. Nič z toho by však prírodná kozmetika nemala obsahovať, tak ako je možné, že nám dokáže našu pokožku taktiež podráždiť? Dôvodom môžu byť napríklad alergie na rastliny. Ak teda nejakú máš, zloženie prírodnej kozmetiky čítaj vždy veľmi pozorne.  

Problémové môžu byť rôzne zlúčeniny rastlinných extraktov, ale aj levanduľový, mätový, škoricový či čajovníkový olej. Prírodná kozmetika sa pomerne často konzervuje éterickými olejmi a prifarbuje farbivami s prírodným pôvodom, ako je napríklad nikel alebo hena. Avšak naša koža môže výraznejšie zareagovať aj na takéto látky. 

Novú kozmetiku najprv otestuj 

A práve vzhľadom na takéto prípady ti odporúčame, aby si si každý nový produkt najprv otestoval na malom nenápadnom kúsku kože. Môže to byť napríklad predlaktie alebo jamka za kolenom. Pri kozmetike určenej na tvár však zvoľ skôr pokožku za uchom, aby si videl, ako zareaguje jemnejšia, tenšia pokožka podobná tej, ktorú máš na tvári. Týmto spôsobom si urobíš patch test alebo test citlivosti.

Reakcia sa však nemusí objaviť ihneď po nanesení prípravku. Niekedy to trvá pätnásť minút, inokedy pár hodín. V mnohých prípadoch sa však problémy objavia až po troch dňoch používania. Po patch teste teda pozorne sleduj miesto, na ktoré si produkt naniesol. Ak sa objaví svrbenie či začervenanie, produkt si opláchni a ďalej ho nepoužívaj. 

prírodná kozmetika
Zdroj: Unsplash/Mathilde Langevin

Ako vidíš, prírodná kozmetika si poradí s každým typom pleti. S tvojím, sestriným, maminým, ale aj kamarátovým. A preto máme pre teba malý tip. Šetrná, organická a najmä kvalitná kozmetika môže byť skvelým vianočným darčekom za dostupnú cenu. V e-shope Bioruža si ju môžeš objednať priamo z pohodlia domova, pričom jej cena bude teraz ešte výhodnejšia.

Bioruža si totiž pripravila skvelú Black Friday ponuku. Pri kúpe mnohých produktov môžeš ušetriť 20 až 40 % z ceny a okrem toho ti uhradia aj celé poštovné, takže ti tvoju novú kozmetiku doručia úplne zadarmo. Odporúčame ti vyskúšať napríklad svetovú certifikovanú kozmetiku od bioznačiek WoodenSpoon a Alteya Organic. Ich produkty pochádzajú z ružového údolia v Bulharsku, kde sa vyrába ružový olej, ktorý sa potom exportuje do celého sveta. A áno, voňajú tak fantasticky, ako predpokladáš.

Objav čaro prírodnej kozmetiky
Domov
Zdieľať
Diskusia