Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2021, 15:40
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš TASR

24 miliónov z pandemickej pomoci išlo schránkovým firmám bez zamestnancov, dane neplatili. Minister ukázal na 4 podozrivé osoby

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Opozícia chce odvolávať ďalšieho ministra, tentoraz pre údajné podvody na úradoch práce.

Z podvodnej činnosti neoprávneného poskytovania štátnej pomoci z projektu Prvá pomoc sú podozrivé štyri osoby, ktoré pracovali na pezinskom úrade práce. Išlo o bežných úradníckych pracovníkov, nie o manažérov, úrad už s nimi pracovný pomer ukončil. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak v piatok pred mimoriadnym sociálnym výborom. Tieto štyri osoby podľa ministra falšovali listiny, podpisy aj výsledky kontrol.

Minister tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní ho požiadali, aby médiá do tohto času neinformoval, pretože by to mohlo narušiť vyšetrovanie. Povolenie vraj dostal až teraz.

Krajniak
Zdroj: TASR

Podľa neho nejde o zlyhanie kontrolného systému, pretože ten vyhodnotil, že žiadosti sú podozrivé.

Kým koalícia s ministrom súhlasí, opozícia žiada jeho odvolanie

„Dopadlo to tak, ako sme predpokladali. Je tu snaha hodiť to na štyri bývalé úradníčky úradu práce v Pezinku a podľa nás, aj z tých odpovedí, ktoré sme počuli, je úplne zrejmé, že ide o systémové zlyhanie,“ tvrdí poslanec Erik Tomáš z Hlasu-SD. Zároveň dodal, že Krajniak obsadil svojimi nominantmi pozície riaditeľov na úradoch práce vrátane úradu práce v Pezinku.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Ak sa pán minister Krajniak chce pozrieť do očí čestným živnostníkom, podnikateľom a zamestnancom, tak by mal sám odstúpiť zo svojej funkcie. Ak tak neurobí, spojíme sily, dáme podpisy pod návrh na jeho odvolanie,“ zdôraznil Tomáš.

Úrad práce v Pezinku podľa zistení Investigatívneho centra Jána Kuciaka medzi júnom a augustom tohto roka údajne vyplatil 24 miliónov eur podozrivým firmám. 

Firmy majú hneď niekoľko spoločných menovateľov a všetky nasvedčujú tomu, že by podporu dostať nemali. „Podozrivé firmy nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov, a viaceré majú podlžnosti na daniach. Prevádzku žiadnej z nich sme pri preverovaní nenašli a majiteľmi sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka,“ upozorňuje ICJK. Novinári odhalili celkovo 28 podozrivých firiem.

Predseda koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár si plne stojí za svojím ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom. Podľa neho nenesie zodpovednosť za to, že pezinský úrad práce neoprávnene vyplatil peniaze zo štátnej pomoci.

Domov
Zdieľať
Diskusia