Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2021, 10:45
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Štát poslal 24 miliónov eur z pandemickej pomoci schránkovým firmám. Tie neplatia dane a nemajú zamestnancov

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Investigatívne centrum Jána Kuciaka v spolupráci s ďalšími novinármi a mimovládkami zistilo, že desiatky firiem čerpali pandemickú pomoc pre podnikateľov, aj keď sa dá ledva zistiť, s čím podnikajú.

V rámci vyplácania pandemickej pomoci poslal štát peniaze aj firmám, pri ktorých nie je možné overiť, či vôbec majú zamestnancov a aký je účel ich podnikania. Peniaze boli pritom určené priamo na záchranu pracovných miest. Upozornilo na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka v spolupráci s ďalšími novinármi a mimovládnymi organizáciami. Podľa ICJK takto úrady práce vyplatili schránkovým firmám až 24 miliónov eur. 

Firmy majú hneď niekoľko spoločných menovateľov a všetky nasvedčujú tomu, že by podporu dostať nemali. „Podozrivé firmy nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov, a viaceré majú podlžnosti na daniach. Prevádzku žiadnej z nich sme pri preverovaní nenašli a majiteľmi sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka,“ upozorňuje ICJK. Novinári odhalili celkovo 28 podozrivých firiem.

Ministerstvo práce Milana Krajniaka zo Sme rodina na otázky neodpovedalo, v prípade však už začala konať polícia v spolupráci s Úradom špeciálnej prokuratúry.

Domov
Zdieľať
Diskusia