Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti VOYO.
13. októbra 2021 o 18:30
Čas čítania 2:16
Sponzorovaný obsah

Má iba 26 a kopec úspechov za sebou. Stane sa Lajoš Klein prvým Slovákom v UFC, ktorý časom získa titul šampióna?

ŠPORT
Uložiť Uložené

Bude náš prvý UFC bojovník zároveň aj svetovým šampiónom?

Byť súčasťou najslávnejšej MMA ligy sveta a bojovať pod hlavičkou UFC (Ultimate Fighting Championship) je to, po čom túži väčšina bojovníkov na svete. Na Slovensku sa to doposiaľ podarilo iba jednému športovcovi – Ľudovítovi „Lajošovi“ Kleinovi. Jeho kariéru v najprestížnejšej lige pritom môžeš sledovať aj online, a to vďaka online streamovacej platforme VOYO priamo počas zápasov či neskôr zo záznamov. 

klein
Zdroj: Oktagon MMA

Úspešný už od začiatkov

Lajoš je rodák z Nových Zámkov a s bojovými športmi prišiel do kontaktu už ako mladý chalan. Od dvanástich rokov sa venoval klasickému boxu a neskôr vyskúšal brazílske džiu-džicu. Pokračoval trénovaním thajského boxu, a keď sa dozvedel o MMA, mal už jasno v tom, kam chce svoju kariéru smerovať.

Svoj prvý profesionálny zápas absolvoval v decembri 2014, keď ešte ako 19-ročný debutoval nad svojím súperom po krátkych 27 sekundách v submisii. V prvých rokoch sa Lajošovi extrémne darilo, svojich protivníkov pritom ukončoval zväčša v druhom či vo štvrtom kole, takmer vždy v submisii. 

Ľudovít Klein.
Ľudovít Klein. Zdroj: Oktagon MMA

Ani Lajošov talent a šťastie však nie sú všemohúce, a tak po viac než dvoch rokoch zápasenia prišla prehra formou k. o. od Rusa Igora Tarytsa. Klein potom ďalej od roku 2017 zbieral len samé výhry, na konte ich mal úctyhodných osem, dokým ho v poslednom zápase v UFC nezdolal Američan Mike Trizano. 

Od Oktagonu po UFC

Do širšieho povedomia sa však Lajoš dostal až pri svojom nástupe do domáceho Oktagon MMA. V novembri 2017 nastúpil v bratislavskej HANT aréne proti Poliakovi Krzystofovi Klaczekovi. Aj tu predviedol Klein fenomenálny výkon, keď po dvoch minútach zrazil svojho poľského súpera presným kopom do hlavy, čo mu zabezpečilo víťazstvo.

Začiatkom roka 2018 sa Lajoš stal headlinerom Oktagonu 5, pričom už v priebehu štvrtého kola ukončil zápas s Kuzníkom tržnou ranou na hlave a prudkým krvácaním, ktoré spôsobil svojmu súperovi.

Ludovít Klein
Zdroj: Getty Images/Chris Unger

Bojovník si na rok odbehol ku konkurenčnej organizácii XFN, v ktorej opäť víťazil. Organizácia však narazila na existenčné problémy a Lajoš sa tak veľkolepo vrátil do Oktagonu MMA, kde Brazílčana Williama Limu ukončil v prvom kole a potvrdil tak svoju pozíciu šampióna vo svojej váhovej kategórii.

Vďaka svojim schopnostiam ukončiť zápas predčasne je Lajoš Klein alias Mr. Highlight známy aj v UFC. Vo svojom premiérovom zápase v špičkovej lige ukončil zápas proti Novozélanďanovi Youngovi kopom do hlavy a spŕškou úderov. To všetko stihol za neuveriteľných 76 sekúnd. Lajošove zápasy tak bývajú poväčšinou divácky atraktívne.

Do UFC nastúpil ako náhradník

Svoju kariéru v najprestížnejšej lige teda rozhodne nezačal náhodne. Talentovaný Slovák síce dostal pozvánku takpovediac na poslednú chvíľu, keď na UFC 253 zamieril ako náhradník namiesto bojovníka, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus, no jeho pravidelná tvrdá príprava presvedčila všetkých, že si miesto v šampionáte zaslúži. Svedčí o tom aj fakt, že za krátkych 8 dní musel Lajoš schudnúť 13 kíl, čo je extrémne náročné aj pre takto skúseného profesionála.

Najbližší zápas už v sobotu 

Lajošova kariéra mieri aktuálne ku hviezdam a ty môžeš byť toho pravidelne svedkom vďaka VOYO, ktoré zápasy UFC vysiela online. V UFC ho totiž čaká ďalší zápas, tentoraz proti Američanovi Natovi Landwehrovi už 16. októbra, ktorý by podľa odhadov profesionálov však nemal byť ťažkým súperom. Cesta k vysnenému titulu nie je jednoduchá a Lajoša ešte čaká veľa zápasov, no pre slovenských (a mnohých svetových) fanúšikov je však dnes už legendou, ktorá sa zapísala do dejín MMA.

Sleduj lajošove zápasy na voyo
Základné údaje:
Meno: Ľudovít „Lajoš“ Klein
Prezývka: Mr. Highlight
Dátum narodenia: 22. 2. 1995
Výška: 175 cm
Kategória: perová (do 66 kg), ľahká (do 70 kg)
Tím: Spartakus Fight Gym
Domov
Zdieľať
Diskusia