Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2021, 12:42
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Slovensko je na prvej priečke v počte úmrtí na covid-19 v Európe. Narástli sme o 248 %

Slovensko je na prvej priečke v počte úmrtí na covid-19 v Európe. Narástli sme o 248 %
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta
ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Slovensko je v počte úmrtí neslávnym premiantom podobne ako v druhej vlne.

Slovensko sa vyšplhalo na prvú priečku v počte úmrtí na koronavírus za posledné dva týždne v rámci celej Európy. Upozornili na to analytici z platformy Dáta bez pátosu. „V raste počtu úmrtí za minulý a predminulý týždeň je Slovensko na prvej priečke v Európe s rastom o 248 %, to je na 3- až 4-násobok. Z počtu 23 sme narástli na 80,“ spresnili odborníci. 

Dáta bez pátosu tvrdia, že napriek týmto štatistikám vidia tretiu vlnu oveľa optimistickejšie ako iní analytici. Odhadujú maximálne 5-tisíc úmrtí, kým niektorí iní aj dvojnásobok oproti druhej vlne, teda okolo 25-tisíc. 

„Dobrý pocit máme z vývoja odhadov, lebo napríklad dnes prišla s omnoho optimistickejšou verziou vraj Národná banka Slovenska. Sme radi, lebo ešte nedávno sme/ste počúvali o dvojnásobku počtu obetí oproti druhej vlne. To by bolo 25 000. My si myslíme, že treba škrtnúť tú ‚2‘ a budeme oveľa bližšie skutočnosti,“ konštatujú.  

Podľa ministerstva zdravotníctva sa pandemická situácia zhoršuje a Slovensko vstúpilo do tretej vlny. Odborníci z konzília očakávajú ešte viac pozitívnych prípadov ako v druhej vlne.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Za uplynulý týždeň denne pribúdalo priemerne 1 200 denných prípadov. Za sedem dní sa prijalo do nemocníc takmer 400 pacientov. Aktuálne je hospitalizovaných 453 pacientov s potvrdenou diagnózou covid-19, je to nárast o takmer 40 percent oproti minulému týždňu,“ skonštatoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

V prípade výjazdov záchraniek ich bolo za týždeň okolo 300 ku covidovým pacientom, pričom najviac ich bolo v Košickom kraji. Podľa Mišíka výrazne narástol počet výjazdov v Žilinskom, ale i Prešovskom kraji. Momentálne sú najviac vyťažené nemocnice na východe Slovenska, približne 80 % pacientov je nezaočkovaných. 

Domov
Zdieľať
Diskusia