Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2021, 11:04
Čas čítania 1:23
Adam Novosad

Slovenskí hasiči, ktorí zachraňovali Grécko: do očí sa nám tlačili slzy, keď nám miestni nosili jedlo aj pitie

NEWS HASIČSKÝ A ZÁCHRANNÝ ZBOR
Uložiť Uložené

Bratská dvojica Hudecovcov videla v Grécku rýchle šírenie požiaru aj zúfalých miestnych obyvateľov, čo ich ešte viac nakoplo, aby ostrov Eubója zachránili.

Verejnosť pred niekoľkými týždňami s úžasom v očiach sledovala, ako slovenskí hasiči vyrazili do ďalekého Grécka, aby na ostrove Eubója pomohli dostať pod kontrolu ničivé plamene. Málokto vedel, že na zásahu sa zúčastnili aj bratia Oto a Roman Hudecovci, ktorých otec pred rokmi stál za založením Modulu pozemného hasenia lesných požiarov. Práve tento modul zachraňoval Grécko.

Aj keď sú Hudecovci bratia, podľa vlastných slov vnímajú ako rodinných príslušníkov na zásahu každého kolegu. „Na výjazde sme všetci ako bratia, ak chceme byť úspešní. A hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, musíme si dôverovať, lebo človek nikdy nevie,“ vysvetľuje Roman Hudec.

Svoj zásah v Grécku berú ako vyvrcholenie dlhoročného úsilia, ktorým sa pripravovali na možnosť zúčastniť sa na záchrannej misii v zahraničí. „Vždy sme si hovorili s otcom aj jeho veliteľskou dvojičkou kpt. Romanom Čunderlikom zo skupiny Stred na našich zásahoch a výcvikoch: aspoň raz sa ísť postaviť zoči-voči požiaru v inej krajine,“ vraví Oto Hudec o spoločných snoch z minulosti.

Odporúčané
Jazdí na sanitke po Novohrade. Pri zachraňovaní života sa jeho kolegovi vyhrážali smrťou, videl aj červy na tele (ROZHOVOR) Jazdí na sanitke po Novohrade. Pri zachraňovaní života sa jeho kolegovi vyhrážali smrťou, videl aj červy na tele (ROZHOVOR) 23. marca 2024, 9:30

„Pre každého z nás to je česť a hrdosť reprezentovať Slovenskú republiku a našu hasičskú prácu vo svete. Dalo mi to veľa a hlavne mi to dalo spomienky, ktoré mi do konca života nikto nezoberie,“ pokračuje hasič.

Domov
Zdieľať
Diskusia