Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. septembra 2021, 13:30
Čas čítania 5:09
Dominik Vetrák

Čo sa to, dopekla, deje v traileri na Matrix 4? Vráti sa mladý Morfeus a nový Agent Smith a ako je možné, že žijú Neo a Trinity?

Čo sa to, dopekla, deje v traileri na Matrix 4? Vráti sa mladý Morfeus a nový Agent Smith a ako je možné, že žijú Neo a Trinity?
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY MATRIX 4
Uložiť Uložené

O čom asi bude štvorka, prečo sa nevrátili obe režisérky, čo sa stalo s Morfeom a mnoho ďalšieho, čo vieme o štvrtom Matrixe.

Spoločnosť Warner Bros. nám konečne ukázala trailer na Matrix 4, vďaka ktorému máme aký-taký obraz o tom, čo sa v snímke možno deje. Celá trilógia bola mysteriózna a príbehovo náročná na pochopenie, pričom dodnes nemá jasné vyznenie. Niet pochýb, že štvrtý diel sa pokúsi o niečo podobné a že nepôjde o priamočiare vyrozprávanie deja.

Zaujímavé je už len to, že sa vracia postava Trinity (Carrie Ann-Moss), ktorá v treťom diele zomrela. Na druhej strane sa v snímke údajne neobjaví Laurence Fishburne (Morfeus). Nie je však vylúčené, že nás tvorcovia prekvapia a nakoniec to bude celé inak. V hre je aj cestovanie v čase (Reeves však tvrdí, že do minulosti sa určite nepozrieme) či reštart celého Matrixu. 

Odporúčané
Sex, brutálne vraždy, sofistikovaný, ale aj záchodový humor a špičková animácia. Toto je 10 najlepších animovaných seriálov Sex, brutálne vraždy, sofistikovaný, ale aj záchodový humor a špičková animácia. Toto je 10 najlepších animovaných seriálov 8. septembra 2021, 14:30

Reštart Matrixu?

Po pozretí traileru sa prikláňame k reštartovaniu Matrixu, o ktorom sa rozprávalo už na konci tretieho dielu. Tejto teórii nahráva aj dialóg medzi Neom a Oracle, ktorá mu povedala, že nie je vyvoleným (The One), ale že ho to možno čaká v budúcom živote. Ako sme sa totiž dozvedeli, Neo žil už v šiestej iterácii Matrixu. Prístroje ho reštartujú zakaždým, keď sa ľudia začínajú búriť a uvedomovať si, že sú otrokmi.

Dovolia im teda malú vzburu a pár z nich sa pridá k odboju, vďaka čomu je 99 % z nich aj naďalej submisívnych. Na začiatku traileru vidíme mačku, čo je vo svete Matrixu znak déjà vu. A to znamená, že systém niečo nasilu zmenil v Matrixe. Popravde, na pôvodnú trilógiu sa v traileri odkazuje viackrát a v jednom zo záberov sa dokonca v centre diania premieta samotný film s mladým Neom.

Nehovoriac o tom, že sa dočkáme podobných scén ako v jednotke, o čom svedčí aj scéna s Trinity. A zabudnúť nemôžeme ani na pieseň v traileri, ktorá sa volá White Rabbit. A všetci dobre vieme, čo mal Neo nasledovať v jednotke. Mimochodom, zajac sa ukáže aj v tomto traileri.

Odporúčané
5 otázok a odpovedí, ktoré máme po skončení Matrix Resurrections. Čo sa to vlastne v tom šialenom filme stalo? 5 otázok a odpovedí, ktoré máme po skončení Matrix Resurrections. Čo sa to vlastne v tom šialenom filme stalo? 29. decembra 2021, 20:30

Zdá sa, že predošlé verzie Matrixu budú existovať v tejto, pravdepodobne jeho 7. verzii. Neo je znova Thomas Anderson (tak sa volal vo svete Matrixu, než sa pridal k Morfeovi) a v dvoch scénach vidíme, ako v zrkadle vyzerá inak, pričom neskôr sa „rozdelí“ aj Trinity. 

Matrix
Zdroj: Warner Bros.
Matrix
Zdroj: Warner Bros.

Uvidíme mladého Morfea?

Dôležitú rolu bude mať aj Yahya Abdul Mateen II., ktorý zrejme hrá Morfea alebo jeho inú verziu. Okrem toho, že má klasické okuliare tejto postavy z pôvodnej trilógie, ho vidíme aj trénovať s Neom v dojo ako v prvom diele. Navyše to, že hrá Morfea, tvrdí aj na svojom instagramovom účte. Možno sa však dočkáme aj Laurencea Fishburna. Neprekvapilo by nás, keby mimo Matrixu vyzeral Morfeus ako Fishburne, zatiaľ čo v zresetovanom Matrixe bude vyzerať mlado.  

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yahya Abdul-Mateen II (@yahya)

Okrem pravdepodobnej absencie Fishburna nás mrzí aj to, že sa nevráti Hugo Weaving ako agent Smith. Predstaviť si Matrix bez neho je veľmi smutné. Tvorcovia chceli, aby vo filme bol, no herec mal iné povinnosti v divadle, a tak sa k natáčaniu nemohol pripojiť. Je možné, že si agenta Smitha zahrá nejaký iný herec. Možno práve Jonathan Groff, ktorého poznáš ako hlavného herca zo seriálu Mindhunter.  

Odporúčané
V Matrixe 4 uvidíme Barneyho z How I Met Your Mother aj manželku Willa Smitha z pôvodnej trilógie V Matrixe 4 uvidíme Barneyho z How I Met Your Mother aj manželku Willa Smitha z pôvodnej trilógie 16. októbra 2019, 12:03

Vrátiť by sa mali aj Lambert Wilson ako The Merovingian a Jada Pinketh Smith ako Niobe. Z nováčikov uvidíme okrem Groffa hercov ako Priyanka Chopra Jonas, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Toby Onwumere a ďalších.

Prvý trailer je zrejme rovnaký, aký videli návštevníci Cinemaconu. Okrem spomínaných scén v ňom vidíme aj Keanu Reevesa a jeho Nea/Thomasa, ktorý sa rozpráva s terapeutom (Neil Patrick Harris). Neo tvrdí, že sníva o niečom, čo nikdy neprežil, aj keď má dojem, že sa to už stalo (zrejme sa mu vracajú spomienky z bývalých inkarnácií Matrixu).

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Neskôr sa pýta, či zošalel, na čo mu terapeut hovorí, že to slovíčko tu nepoužívajú (crazy). Neo neskôr stretáva Trinity, ktorá sa ho spýta, či sa už niekedy stretli. Zdá sa, že Neo je uväznený vo falošnom svete – rovnako ako na začiatku prvého filmu. 

 
Objavuje sa aj niekto, kto vyzerá ako mladý Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II.). Podáva Neovi červenú pilulku a hovorí, že je čas letieť. Nasleduje spŕška šialených akčných scén, akrobacií a karate. Matrix nás posadí na zadok minimálne z hľadiska akcie a neuveriteľných sci-fi scén. 

Dosť nás zaujali aj scény z reálneho sveta mimo Matrixu. Videli sme v nich zrejme zničené San Francisco v postapokalyptickom svete, ktorému sa pôvodná trilógia akosi vyhýbala. Väčšinou sme dostali zábery z posledného ľudského mesta Zionu, no na povrch sme sa veľmi nedostali. Matrix Ressurections to však zrejme zmení a my sme zvedaví, aký vizuál tvorcovia použijú na zobrazenie zničeného sveta ovládaného strojmi.

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Odkazy na prvý Matrix

A keď je už reč o strojoch, v traileri sa párkrát objavili. Ťažko povedať, čo majú za lubom, no v krátkej scéne narábajú aj s Neovým telom. Okrem toho vidíme, ako sa z Matrixu prebúdza Neo s vyholenou hlavou. Resetovali stroje Matrix a žili s ľuďmi dlhé roky v mieri, ktorý sa práve skončil a čaká nás ďalšia vojna? Alebo sa stalo niečo úplne iné a stroje oživili Nea? Rovnako ako on, aj Trinity zomrela v skutočnom svete, takže priviesť ich späť k životu nebude také jednoduché ako reštartovať Matrix.

Odporúčané
Herec z Aquamana si zahrá v Matrixe 4. Bude to rola mladšieho Morfeusa? Herec z Aquamana si zahrá v Matrixe 4. Bude to rola mladšieho Morfeusa? 10. októbra 2019, 15:25

Matrix by nebol Matrixom bez Keanu Reevesa a ľudí, ktorí ho vytvorili. Aj preto nás teší, že sa vrátili aj kľúčoví členovia štábu, a tak sa nemusíme báť, že by sa o pokračovanie starali neskúsení tvorcovia. Okrem režisérky Lany Wachowski, ktorá so svojou sestrou Lilly natočila celú trilógiu, sa na filme podieľali aj David Leitch a Chad Stahelski.

Návrat pôvodného tímu tvorcov

Začínali ako kaskadéri a koordinátori akčných scén, len aby spoločne neskôr natočili Johna Wicka. Stahelski pokračoval v režírovaní Wicka s Reevesom, no a Leitch natočil podarené blockbustery, ako Hobbs and Shaw, Deadpool 2 či Atomic Blonde. Na Matrixe pracovali ako koordinátori akcie a režiséri druhých jednotiek, takže sme veľmi radi, že znova dohliadali na akciu. 

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Scenár napísala Lana Wachowski, pričom jej pomáhali Aleksandar Hemon (seriál Sense8) a David Mitchell (Atlas mrakov s Tomom Hanksom a Halle Berry). Vymenil sa kameraman Bill Pope, ktorého nahradil John Toll (Iron Man 3, Sense8), skladateľ soundtracku (Tom Tykwer nahradil Dona Davisa) a aj strihač (Joseph Jett Sally nahradil Zacha Staenberga). 

Prečo však do vývoja nebola zapletená Lilly Wachowski? 

Prezradila to sama Lilly. V čase, keď Lana začala rozmýšľať o Matrixe 4, čo bolo okolo roku 2016, dokončili sestry Lana a Lilly Wachowski Jupiter Ascending a Cloud Atlas. Natáčali pritom aj famózny sci-fi seriál Sense8. Mali za sebou tri náročné sci-fi projekty a Lilly navyše vtedy dokončila svoju hormonálnu zmenu (sestry boli kedysi bratmi Wachowskými).

Odporúčané
Keanu Reeves si zahrá v Matrixe 4! Ktorí ďalší herci sa vrátia do pokračovania? Keanu Reeves si zahrá v Matrixe 4! Ktorí ďalší herci sa vrátia do pokračovania? 20. augusta 2019, 23:05

Aby toho nebolo málo, v danom období sa navyše museli zmieriť so stratou svojich rodičov, ktorí zomreli v rozmedzí 5 týždňov. Lilly sa cítila vyčerpaná a potrebovala nazbierať energiu. Natáčanie Matrixu 4 a návrat k niečomu, čo robila v minulosti, sa jej nezdalo ako emotívne naplňujúca práca, a tak sa k projektu nepripojila.

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Jedinou režisérkou je teda Lana Wachowski. Na jej adresu sa vyjadril aj jeden z hercov vo filme Neil Patrick Harris. Toho prekvapilo, že väčšina scén sa natáčala bez množstva opakovaní, že nie všetko malo nutne predprípravu cez obrázky a kresby spájajúce scény a že natáčanie bolo miestami intímnejšie, než je pri blockbusteroch a drahých veľkofilmoch zvykom.

Lana si navyše natáčala všetku akciu sama. Nevyužívala na to druhú jednotku v štábe ako pri pôvodnej trilógii. Ostáva dúfať, že natočenie špičkovej hollywoodskej sci-fi akcie zvládla na jednotku.

Zaujímavý je aj citát Yahyu Abdula-Mateena II.: „Počas konkurzov sme sa s Lanou viac rozprávali, než skúšali herectvo, pretože sa snažila v prvom rade vybudovať rodinu. Nikto nerozumie Matrixu okrem Lany Wachowski a Keanu Reevesa. Pochopíš, o čom je tvoja rola, a následne ju skúsiš predať pred kamerou. Ak nikto nič nepovie, jednoducho dúfaš, že si to urobil dobre.“ Ako vidíš, pochopiť Matrix niekedy úplne nedokážu ani herci, ktorým to vysvetľujú scenáristi a režisérka. 

Matrix 4 s podnázvom Ressurections má premiéru stanovenú na 22. decembra 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia