Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. augusta 2021, 16:12
Čas čítania 2:39
Viktor Kniš

Bývalý šéf finančnej správy vyvracia Ficove fámy o mučení vo väzbe. Proti smerákom svedčí, lebo sa v ňom ozvalo svedomie

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Podľa vlastných slov sa Imrecze necíti ako udavač.

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze po štvrtkovom výsluchu v NAKA v kauze Mýtnik priznal, že urobil vo svojej funkcii chyby, a zároveň odmieta, že by ho niekto na výpovede navádzal. 

Imrecze síce nechcel povedať, prečo bol v prezídiu vypovedať, pravdepodobné však je, že sa ho vyšetrovatelia chceli opýtať na niektoré súvislosti s nedávnou výpoveďou bývalého ministra financií Petra Kažimíra a zároveň si vyjasniť niektoré rozpory, na ktoré upozornil novinár Adam Valček vo svojom texte s názvom „Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia“.

Novinári z iných denníkov medzičasom vysvetlili, že kancelária predsa len mohla existovať. Podľa informácií Refresheru v deň publikovania článku spomínané kancelárie NAKA osobne skontrolovala. 

Imrecze po výsluchu deklaroval, že zodpovedal všetky otázky orgánov činných v trestnom konaní a vypovedal o všetkých skutkoch tak, ako si ich pamätá. Tvrdí, že pre spoluprácu s OČTK sa rozhodol na základe viacerých okolností, považoval to za správne. O svoj život sa podľa vlastných slov neobáva.

Imrecze
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Nikto ma nikdy na nič nenavádzal

Robert Fico aj Robert Kaliňák tvrdia, že Imrecze s políciou spolupracuje, pretože ho mučili v 40-stupňových teplotách vo väzbe. Pred novinármi spolupracujúci obvinený síce potvrdil, že pobyt za mrežami nebol ničím príjemným, vždy však vypovedal len na základe vnútorného presvedčenia, resp. svojho vlastného svedomia. Tvrdí, že už viac nechcel žiť s tajomstvami, o ktorých vypovedá. 

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Na otázku, či ho vyšetrovatelia navádzali na konkrétne odpovede, odpovedal, že niečo také nezažil. „Mňa nikto nikdy na nič nenavádzal,“ podčiarkol. V súvislosti s podmienkami vo väzbe dodal, že ho nikto netýral. „Na človeka, ktorý predtým nikdy nemal problém so zákonom, je to veľký psychický tlak, to môžem potvrdiť,“ doplnil.

Necítim sa ako udavač

„Vyhodnocujem to tak, že som urobil chyby v pozícii prezidenta FS. Je mi to ľúto. Aj toto uvedomenie si prispelo k môjmu rozhodnutiu, že spolupracovať s OČTK je správne,“ priznal. Podľa vlastných slov sa necíti ako udavač. Deklaroval, že o všetkých skutkoch vypovedal tak, ako ich zažil, ako si ich pamätá a ako ich vníma v čase, keď o nich vypovedá.

„Odpovedal som, verím detailne, na všetky otázky OČTK,“ dodal s tým, že sa nechce bližšie vyjadrovať vzhľadom na neverejnosť konania, aby neohrozil vyšetrovanie.
Nechcel povedať ani to, či pri štvrtkovom výsluchu vysvetlil niektoré nezrovnalosti s inými výpoveďami. 


František Imrecze bol 30. júla prepustený z väzby. Stíhaný je za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a iné trestné činy. Čelí aj obvineniu z nedávnej policajnej akcie Mýtnik III, keď bolo z korupčnej trestnej činnosti obvinených dovedna osem osôb.

Ľudovít Makó a František Imrecze, keď boli najdôležitejšími funkcionármi daniarov.
Ľudovít Makó a František Imrecze, keď boli najdôležitejšími funkcionármi daniarov. Zdroj: TASR

Pelle ďakuje

František Imrecze opísal okrem iného vyšetrovateľom situáciu, ako si prišiel od súčasného šéfa strany Hlas-SD žiadať politickú podporu pre tieto zákazky. Pellegrini vraj na tomto stretnutí šéfa finančnej správy upozornil, že digitalizácia bude potrebovať rozsiahlu legislatívnu podporu.

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

„Tak isto sa ma spýtal, či je Michal Suchoba ochotný finančne podporiť, aby sa táto legislatívna zmena zrealizovala, teda konkrétne mal na mysli províziu za to, že bude táto legislatívna zmena zrealizovaná,“ údajne povedal vyšetrovateľom Imrecze. Národná kriminálna agentúra medzičasom oligarchu Miroslava Výboha obvinila, že prijal úplatok, ktorý potom odovzdal bývalému premiérovi a súčasnému predsedovi strany Hlas-SD.

O údajnom úplatku pre Petra Pellegriniho vypovedá aj podnikateľ Michal Suchoba, ktorý tvrdí, že osobne odniesol Výbohovi 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v krabici od luxusného šampanského. Výboh vraj na ďalšom stretnutí povedal, že „Pelle ďakuje“. 

Odídenec zo Smeru tvrdí, že úplatok v krabici od luxusného šampanského Cristal nikdy neprijal. Zatiaľ nedostal ani predvolanie na výsluch ako svedok v tejto kauze.

„Ostáva mi len veriť, že OČTK dobre preskúmajú všetky výpovede, lebo už samotní novinári píšu, čo vo výpovediach nesedí, a verím, že pravda vyjde na povrch,“ zdôraznil. Myslel tým článok Adama Valčeka, ktorý poukázal na niektoré časti výpovedí Suchobu a Imreczeho, ktoré sa môžu javiť ako nelogické.  

František Imrecze a Peter Kažimír.
František Imrecze a Peter Kažimír. Zdroj: TASR

5 percent pre Kažimíra 

František Imrecze vypovedá aj v neprospech bývalého ministra financií Petra Kažimíra, ktorý bol v NAKA vypovedať ako svedok minulý týždeň. 

Bývalý šéf finančnej správy tvrdí, že pri digitalizácii jeho úradu odovzdával dodávateľ predraženého projektu podnikateľ Michal Suchoba časť peňazí aj ľuďom z politiky. 

Podľa Imreczeho sa údajne udialo stretnutie, na ktorom sa zúčastnil Miroslav Slahučka, dlhoročný priateľ Petra Kažimíra, ktorý zároveň bývalému ministrovi financií výhodne prenajímal a potom predal luxusnú nehnuteľnosť. 

„Na tomto stretnutí ma Miroslav Slahučka informoval, že v súvislosti s plánovaným projektom eKasa a so schválením rozpočtového opatrenia ministrom Petrom Kažimírom požaduje Peter Kažimír províziu vo výške 5 percent z celkovej predpokladanej ceny projektu, čo je podmienkou na schválenie tohto rozpočtového opatrenia,“ vypovedal podľa Aktualít Imrecze.

Domov
Zdieľať
Diskusia