Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2021, 19:12
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Európu budú katastrofické búrky ničiť 14-krát viac ako doteraz, tvrdia vedci

Európu budú katastrofické búrky ničiť 14-krát viac ako doteraz, tvrdia vedci
Zdroj: Usnplash/Max LaRochelle/volně k užití
NEWS BÚRKA
Uložiť Uložené

Predpoveď do konca aktuálneho storočia neznie vo svetle klimatických zmien vôbec optimisticky.

Na intenzívne a pomalé búrky, ktoré dokážu na jednom mieste nahromadiť obrovské množstvo dažďa a spôsobiť záplavy ako tie v Nemecku či Belgicku, si bude musieť Európa zvykať.

Výskumníci z britskej Univerzity v Newcastli odhadujú, že práve pomalé búrky zdržiavajúce sa v rovnakom regióne dlhší čas budú v dôsledku prebiehajúcich klimatických zmien jedným z najväčších prírodných rizík, uvádza CTV.

Odporúčané
Na jeseň zrejme budeme do reštaurácií púšťať len očkovaných a testovaných. Podľa Hegera nejde o trest, ale o pomoc prevádzkam Na jeseň zrejme budeme do reštaurácií púšťať len očkovaných a testovaných. Podľa Hegera nejde o trest, ale o pomoc prevádzkam 19. júla 2021, 15:21

Klimatické zmeny podľa vedcov nielenže zvyšujú množstvo zrážok, ale na základe dostupných údajov menia aj spôsob, ako sa búrky správajú. Vo väčšine prípadov nad Európou odznejú po kratšom čase, ale trend momentálne vyzerá jasne – dlhé hodiny či dni nad jednou oblasťou a katastrofické scenáre, keď v dôsledku množstva dažďa skončia pod vodou celé dediny a mestá.

moravská nová ves tornádo jižní morava
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Výskumníci však upozorňujú, že nepôjde len o mierne zintenzívnenie búrkovej aktivity. Podľa analyzovaných dát sa budú pomaly sa pohybujúce búrky, a teda typ búrok, ktorý aktuálne spôsobil povodne v Nemecku a Belgicku, do konca prebiehajúceho storočia nad naším územím vyskytovať až 14-krát viac ako doteraz.

Jedným z hlavných riešení, ako predísť tomu najhoršiemu scenáru, je podľa vedcov výrazne znížiť množstvo skleníkových plynov vypúšťaných do atmosféry. „Táto štúdia naznačuje, že zmeny v extrémnych búrkach budú značné a spôsobia nárast frekvencie devastujúcich povodní naprieč Európou,“ okomentoval výsledky štúdie profesor Hayley Fowler z Univerzity v Newcastli.

Domov
Zdieľať
Diskusia