Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2021, 15:44
Čas čítania 0:45
Jakub Paulík

Toto sú nové vedľajšie účinky vakcín od Pfizeru a Moderny. Postihujú najmä mladých mužov

Toto sú nové vedľajšie účinky vakcín od Pfizeru a Moderny. Postihujú najmä mladých mužov
Zdroj: Ivan Romano/Getty Images
ZDRAVIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

EMA zaznamenala niekoľko stoviek prípadov myokarditídy a perikarditídy.

Myokarditída a perikarditída (zápalové ochorenia srdca) budú po novom pridané k vakcínam od firiem Moderna a Pfizer-Biontech ako nové vedľajšie účinky. Riziko ich výskytu je však veľmi nízke. Podľa Európskej liekovej agentúry (EMA) existuje možný súvis medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami od menovaných spoločností.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odporúča, aby sme po zaočkovaní vyhľadali lekára v prípade, ak pociťujeme dýchavičnosť, bolesť na hrudníku a prudký tlkot srdca, ktorý môže byť nepravidelný.

Dáta od EMA vychádzajú z analýzy očkovania v Európskom hospodárskom priestore – 177 miliónov podaných dávok od konzorcia Pfizer-Biontech a 20 miliónov od firmy Moderna. Myokarditídu zaznamenali v 145 prípadoch pri vakcíne od Pfizeru a 19 pri Moderne. Pri perikarditíde išlo o 138 prípadov po Pfizeri a 19 po Moderne.

Odporúčané
Bratislavská očkovacia lotéria so špeciálnou výhrou. Takto chce primátor Vallo motivovať ľudí k vakcinácii Bratislavská očkovacia lotéria so špeciálnou výhrou. Takto chce primátor Vallo motivovať ľudí k vakcinácii 9. júla 2021, 12:44

Takéto prípady pozorovali najčastejšie do 14 dní po očkovaní, predovšetkým po druhej dávke u mladších dospelých mužov. 5 z nahlásených prípadov skončilo fatálne, išlo o pacientov s pridruženými chorobami, prípadne staršie osoby.

Pre porovnanie, podľa dát Worldometers na koronavírus dodnes zo 186 459 129 prípadov zomrelo 4 028 891 osôb.

„Vzhľadom na to, že podľa dostupných vedeckých dôkazov vakcíny poskytujú vysoký stupeň ochrany pred ochorením covid-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom, celkové prínosy vakcín i naďalej prevyšujú ich riziká,“ zdôrazňuje ŠÚKL.

Domov
Zdieľať
Diskusia