Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 11:49
Čas čítania 0:39
Kamila Šebestová

Českí vedci „nafetovali“ ryby. Teraz sú závislé od pervitínu

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Snažili sa zistiť, ako drogy pôsobia na telá živočíchov vo vode.

Vedci z Českej zemědelskej univerzity uskutočnili kontroverzný experiment na pstruhoch. Osem týždňov ich nechali vo vode kontaminovanej metamfetamínom. Metamfetamín alebo pervitín je známa droga, ktorá sa podľa vedcov nachádza aj v odpadových vodách. Vedci teda chceli zistiť, či sa ryby vo vode môžu stať závislými. Do výskumu zapojili 40 pstruhov.

Nakoniec sa im podarilo dokázať, že sa ryby stali od tejto drogy závislými. Po tom, čo ich premiestnili z kontaminovanej vody do čistej, vykazovali známky závislosti a absťákov. Toto zistenie však nie je dobrou správou pre životné prostredie. 

„Takáto kontaminácia môže zmeniť fungovanie celého ekosystému a bude mať vplyv aj na individuálnych jedincov, aj populáciu,“ vysvetľuje vedúci výskumu Pavel Horký pre Vice News

Ryby sú podľa ekológa okrem metamfetamínu citlivé aj na kokaín alebo alkohol. Môžu sa stať závislými od dopamínovej dávky, ktorú prostredníctvom nich vstrebávajú – podobne ako ľudia. 

Vedúci výskumu Horký podľa CNN upozorňoval, že drogová závislosť môže ryby primať, aby sa pohybovali v okolí odpadových vôd, ktoré sú pre ne nezdravé. Dostali by sa tak k drogám.

Odporúčané
Apple Watch s technológiou detekcie pádu zachránili človeka. 78-ročného Američana v bezvedomí vďaka nim našli záchranári Apple Watch s technológiou detekcie pádu zachránili človeka. 78-ročného Američana v bezvedomí vďaka nim našli záchranári 7. júla 2021, 6:51
Domov
Zdieľať
Diskusia