Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2021, 13:04
Čas čítania 1:32
Dominik Vetrák Tímea Krauszová

Vojaci sa z následkov vojny liečili na lodi plnej drog. Extázu si vzali aj do boja

Vojaci sa z následkov vojny liečili na lodi plnej drog. Extázu si vzali aj do boja
Zdroj: US Army/major Jason Welch
ZAUJÍMAVOSTI DROGY VOJNY
Uložiť Uložené

Forma liečby pomocou extázy sa možno stane oficiálnou už čoskoro.

Neďaleko slávnej reštaurácie River Café na rieke Temža pláva obytný čln nazvaný MDMA Houseboat. Slúži pre vojakov vracajúcich sa z vojny, ktorí potrebujú psychickú vzpruhu. Ide o neoficiálnu podpornú skupinu využívajúcu extázu. Súčasťou tejto skupiny bol v rokoch 2003 – 2008 aj Ben Timberlake. 

V rozhovore pre Vice povedal, že drogy museli užiť pred obedom, ale ideálne ešte ráno. Sčasti to bolo kvôli tomu, aby si užívali slnečné lúče, a sčasti preto, že keď drogy zabrali, začali rozprávať vojnové príbehy, čo návštevníkov pri obede rozčuľovalo. Rozhodne nechceli traumatizujúce vojenské príbehy počúvať v noci. 

Odporúčané
Porovnanie KÚPALÍSK: Kam sa ti oplatí ísť s partiou kamošov, kam s deťmi a kde sú aké ceny? Porovnanie KÚPALÍSK: Kam sa ti oplatí ísť s partiou kamošov, kam s deťmi a kde sú aké ceny? 25. júna 2021, 14:30

Drogy a posttraumatický syndróm u vojakov

Timberlake je synom anglického novinára a do armády sa dostal po traumatickom zážitku počas vojny v bývalej Juhoslávii. Vo veku 18 rokov tam v bare takmer dostal guľku do hlavy – útočiaci Chorvát však odstrelil len muža stojaceho vedľa neho. Mladého Brita opil a nútil ho do rána si s ním spievať. Vlna adrenalínu, ktorý ho zaplavil pri tomto incidente, na Timberlakovi zanechala stopu.

Po skončení vysokej školy vystriedal viacero zamestnaní, napokon šiel ako reportér do Iraku. Naháňal príbeh o britskom záložnom vojakovi, ktorý tam údajne zabil niekoľko irackých civilistov. Prešiel si niekoľkými kurzmi a vojenskou prípravou. Práve počas vojny videl, ako sa drogy využívajú na zvládanie nielen náročných akcií, ale aj posttraumatického syndrómu, ktorým vojaci následkom vojny trpia.

Vojaci tak PTSD prekonávali aj vďaka vzájomným diskusiám podporovaným práve extázou. Extázu brali aj s kuchármi či čašníčkami. Táto metóda liečby PTSD sa stáva čoraz populárnejšou a podľa americkej Správy potravín a liečiv by sa mohla stať oficiálnou do konca roka 2023.

Podľa Timberlakových slov práve extáza umožňuje vojakom v bezpečnom priestore nanovo prežiť hrôzu, s ktorou sa potrebujú vyrovnať, vyrozprávať sa zo svojich zážitkov a zároveň nepodľahnúť panike a úzkostným stavom, ktoré môžu spomienky vyvolávať.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Extáza vraj vojakom pomohla aj počas aktívneho boja. Počas jednej noci v centre Iraku vzal Timberlake extázu pre svojich kolegov, ktorí boli v dôsledku aktuálnej situácie psychicky zničení. Extáza urobila svoje a vojaci boli schopní pokračovať v boji, pričom noc skončili vzájomnými objatiami a vianočnými želaniami, zaspievali si spolu aj koledy.

Domov
Zdieľať
Diskusia