Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti SOŠ OaS Piešťany.
3. februára 2021, 11:33
Čas čítania 2:26
Sponzorovaný obsah

Si deviatak? Ak ťa baví gastro či beauty, nemal by si prehliadnuť túto školu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nemusíš čakať, kým skončíš školu. Tu máš prax už od začiatku.

Tvoj život na základnej škole sa už čoskoro končí a máš pred sebou dôležité rozhodnutie. Akú strednú školu si vybrať. Možno svoju budúcnosť vidíš ako cukrár, kuchár, alebo čašník. Gastro ťa neláka a beauty rutina už dávno presiahla hranice koníčku? V tom prípade sa možno nájdeš v odbore kaderník vizážista, kozmetik či barbier. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Piešťanoch ti ponúka odbory, kde sa nebudeš učiť iba teóriu.

Určite ti každý hovorí o tom, aký je výber strednej školy dôležitý. Svojím výberom určuješ aj to, čomu sa budeš možno v budúcnosti venovať. Ak je ti už teraz jasné, že gymnázium nie je cesta pre teba a radšej sa naučíš nejakej zručnosti na odbornej škole, stačí sa už len ohliadať po správnych odboroch. Stavili by sme určite na školu, ktorá má možnosť duálneho vzdelávania, keďže je to najľahší spôsob, ako získať potrebnú prax už počas štúdia.

Chcem vedieť viac

Praxuješ už počas štúdia a zarobíš si pritom peniaze 

Duálny systém vzdelávania funguje tak, že máš jeden týždeň vyučovanie v škole a druhý týždeň praxuješ u firmy, ktorá má dohodu s tvojou školou. SOŠ OaS v Piešťanoch má až štrnástich partnerov, kde môžeš počas štúdia praxovať. Od reštaurácii cez hotely až po kúpele. 

Študentka, ktorá sa zúčastňuje barmanského kurzu
Študentka, ktorá sa zúčastňuje barmanského kurzu Zdroj: SOŠ OaS Piešťany

Svoje teoretické znalosti, ktoré nadobudneš v škole počas vyučovania, hneď aplikuješ v praxi. Počas štúdia zisťuješ, čo ťa najviac baví, kde sa môžeš zlepšovať a ktorým smerom by si sa chcel uberať po skončení školy. To, že budeš študovať napríklad odbor čašník, servírka neznamená, že musíš robiť čašníka či čašníčku.

Rovnako ako pri odbore kozmetik. Vďaka viacerým odborným predmetom aj duálnemu vzdelávaniu sa učíš o rôznych veciach od depilácie až po rôzne druhy líčenia. Počas štúdia na tejto škole nadobudneš toľko praktických i teoretických znalostí, že môžeš pokojne prevádzkovať aj vlastnú reštauráciu či kozmetické štúdio (podľa odboru). 

Torty, s ktorými študentky získali 2. miesta v súťaži Najkrajšia torta Slovenska
Torty, s ktorými študentky získali 2. miesta v súťaži Najkrajšia torta Slovenska Zdroj: SOŠ OaS Piešťany
Partneri, u ktorých môžu študenti SOŠ OaS Piešťany praxovať a duálne sa vzdelávať: 
ZUCKMANN VILLA - Piešťany, SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE PIEŠŤANY, Hotel London - Trnava, Hotel Park Avenue Piešťany, GASTROBENE Vrbové, LE GRIFFON Piešťany, D.ART restaurant Piešťany, LA Musica Piešťany, Hotel Máj Piešťany, ADELI Medical Center Piešťany, MEET and EAT Piešťany, Hotel PARK Piešťany, Penzión DIANA Piešťany a Reštaurácia Centrál Piešťany.

Študenti prezentujú svoje zručnosti 

Všetko, čo sa naučíš na praxi, môžeš neskôr prezentovať aj na rôznych súťažiach. Študenti SOŠ OaS v Piešťanoch, sa zúčastňujú barmanských, cukrárskych súťaží, rovnako aj beauty odbory, ktoré prezentujú svoj talent napríklad na súťaži Zlaté nožničky. Pripravujú niekoľko chodové menu, svadobné torty, nevšedné nápoje, ktoré vedia namiešať či účesy, ktoré vznikajú pod ich šikovnými rukami. Okrem súťaží študenti získavajú nové praktické vedomosti aj na rôznych kurzoch, medzi nimi sú napríklad baristický či barmanský kurz. 

Výnimkou nie sú ani baristické súťaže
Výnimkou nie sú ani baristické súťaže Zdroj: SOŠ OaS Piešťany

Nemusíš sa báť, že na tejto škole stráviš dlhé hodiny písaním poznámok a sedením v lavici. Všetko, čo sa v tých laviciach naučíš aj využiješ. Či už to bude na nejakej súťaži alebo na praxi, v rámci duálneho vzdelávania. 

Škola nie je vždy len o učení, uvoľnenú atmosféru si tu užívajú napríklad aj vďaka vianočnej výstave. Počas dvoch dní sa otvoria brány školy a od rána do večera je otvorená pre verejnosť, ktorá môže nazrieť na to, čo všetko jej študenti dokážu. Od čarovnej výzdoby, ktorá k vianočnej atmosfére patrí, až po všemožné dobroty. 

SOŠ piešťany, stôl, sladkosti
Zdroj: SOŠ OaS Piešťany
SOŠ OaS Piešťany
Zdroj: SOŠ OaS Piešťany

Popri pečení či vymýšľaní účesov je čas aj na zábavu či trochu športu. Prvákov vždy treba privítať ako sa patrí, preto na nich čakajú obľúbené imatrikulácie. Nechýbajú rôzne exkurzie, výlety, ale aj športové súťaže. 

Prvákov treba vždy privítať imatrikuláciami
Prvákov treba vždy privítať imatrikuláciami Zdroj: SOŠ OaS Piešťany

Či už ťa baví príprava kávy, si obľúbený párty barman alebo sa vidíš ako majiteľ reštaurácie či kaderníctva, nič nie je nemožné. SOŠ OaS v Piešťanoch, ti pomôže svoje sny pretvoriť v realitu. Všetky dôležité informácie o škole, štúdiu aj posielaní prihlášky nájdeš na webe školy. 

Viac informácií o SOŠ OaS Piešťany
Domov
Zdieľať
Diskusia