Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2016, 20:42
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Život na Marse podľa knihy? Svetoví botanici zodpovedali základnú otázku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Stane sa Marťan námetom pre skutočný život na Marse?

Pokiaľ máte za sebou knihu, prípadne film týkajúci sa života v drobnej bunke na povrchu červenej planéty, zrejme ste zostali ohúrení, ako pútavo autor vykreslil bývanie o jednu planétu ďalej a na čo všetko treba pri projekte tak veľkých rozmerov prihliadať, keď si odmyslíme, že ide o sci-fi. Knižná postava miešala marťanskú zem s tou našou, a tak vytvárala ideálne zázemie pre rast obľúbených zemiakov. Bolo by však reálne možné takýmto spôsobom dopestovať bežné plodiny, inak povedané, zomreli by sme po čase od hladu? 

Botanici tvrdia, že pravdepodobne nie. Minimálne nie od hladu. Úspešným dopestovaním rajčín, hrášku a reďkovky máme za sebou ďalší z veľkých otáznikov ohľadom Marsu, jedného z našich cieľov na úspešné "emigrovanie" (bývanie na Mesiaci). Už od roku 2014 sa výskumníci z Wageningen University v Holandsku vedenej ekológom Wiegerom Wamelinkom pokúšajú experimentovať s pestovaním plodín v simulovanej pôde. Zemina pripravená podľa špeciálneho NASA receptu na základe rozboru vzoriek pôdy z Marsu a Mesiaca by mala mať príbuzné zloženie s tou marťanskou, pričom plody, ktoré z nej vzišli, sú veľkostné totožné s tými, ktoré dopestujete aj vo vašej záhradke. Okrem spomínaných plodín úspech neminul ani raž, žeruchu a rukolu, teda je predpoklad, že od hladu by ste len tak ľahko nezomreli.

Marťanský, mesačný a pozemský hrach

Život na Marse podľa knihy? Svetoví botanici zodpovedali základnú otázku
Zdroj: gizmodo.com

Na druhú stranu, na mysli treba mať množstvo ďalších faktorov ovplyvňujúcich úspešný rast. Vďaka neprijateľnej atmosfére si nemôžeme dovoliť záhradkárčenie ako u nás. Rastliny na Marse takisto potrebujú stály prístup k zdroju vody, dostatok svetla, primeranú teplotu a približne rovnaké zloženie atmosféry. Tým pádom sa dostávame k vízii zo spomínaného Marťana, teda vytvoriť utesnený skleník s kvalitným svetlom, vodou a vzduchom. Druhým problémom je toxicita potravín. Pokiaľ použijeme čisto marťanskú pôdu, budú naše obilniny, zelenina a ovocie jedlé? A ako budú chutiť? Vzhľadom na nemalý obsah ťažkých kovov v pôde musí prejsť jedlo tetami, ktoré potvrdia, prípadne vyvrátia dohady o zvyčajnom pestovaní a následne prebehne veľkolepá ochutnávka. Túžili by ste po bývaní mimo Zeme v bunke?

Marťanské rajčiny

Život na Marse podľa knihy? Svetoví botanici zodpovedali základnú otázku
Zdroj: gizmodo.com
Späť
Zdieľať
Diskusia