Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2014, 14:50
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

MÓDA HISTÓRIA NIKE
Uložiť Uložené

Ako si už každý z vás určite stihol všimnúť, tento týždeň oslavovali jedny z najlegendárnejších a zároveň aj najrevolučnejších tenisiek svoje výročie. 26. marca 1987

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Ako si už každý z vás určite stihol všimnúť, tento týždeň oslavovali jedny z najlegendárnejších a zároveň aj najrevolučnejších tenisiek svoje výročie. 26. marca 1987 sa totiž po prvýkrát odhalila na verejnosti jedinečná technológia na princípe vzduchovej bubliny v podrážke, ktorá sa mala stať jednou z najväčších revolúcií v bežeckých teniskách vôbec. Väčšinu práce má na svedomí inžinier Frank Rudy, ktorý ako prvý navštívil riaditeľstvo Nike s prvým prototypom bežeckých tenisiek so vzduchovou jednotkou v podrážke. Spoluzakladateľovi značky, Philovi Knightovi tak ukázal ešte v roku 1978 upravené tenisky Air Tailwind, no ozajstný úspech prišiel až o desať rokov neskôr. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 1

Samozrejme tým myslím AM1, ktoré vznikli v hlave dizajnéra Tinkera Hatfielda. Ten totiž chcel, aby verejnosť pochopila jedinečnosť celej Air technológie, a tak doslova urezal kus z podrážky aby bola vidieť samotná vzduchová jednotka. Prvotné ohlasy od verejnosti boli síce rozpačité, keďže sa ľudia obávali že im vzduchový vak pri športe praskne a neisté bolo aj samotné riaditeľstvo Nike, keďže sa obávali marketingu a reklám, v ktorých v podstate ponúkali tenisky s dierou v podrážke. Vývojár Mark Parker sa však postaral o to, aby boli tenisky naozajstným kráľom v hre a tento post si držia už pomaly 30 rokov. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max Light

Technológia Air Max však musela napredovať aj ďalej, a tak sa v roku 1989 predstavila svetu aj silueta Light. Tá z prevažnej časti pripomínala klasické jednotky, no oproti nim ponúkala skrytú vzduchovú výstuž aj v prednej časti podrážky a taktiež niekoľko rôznych materiálov na zvršku ako napríklad sieťovinu 420 Denier Nylon. Ako však čas ukázal, tenisky nedosiahli taký úspech ako predchádzajúca verzia, a tak musel Nike vytiahnuť z rukáva niečo poriadne. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 90

Tinker sa tak opäť nenechal zahanbiť a svetu ukázal siluetu AM90. Tenisky s agresívnym vzhľadom, farebnými prechodmi nie len na zvršku, ale aj na podrážke a taktiež systém multi-lace port, ktorý spája na zvršku sedem rôznych častí. Podľa chronológie boli tenisky pôvodne nazvané ako Air Max III, no svoje terajšie meno podľa roku vzniku dostali až po svojom retro release na prelome tisícročí. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Classic BW

V roku 1991 tak prišiel čas na menšie dizajnové umiernenie v podobe BW, ktoré boli o poznanie jednoduchšie, no aj napriek tomu ponúkali vylepšený tvar podrážky, spevnenú pätu a taktiež aj materiál BRS 1000 na podošve, ktorý však nemali radi všetci telocvikári a upratovačky, keďže zanechával na podlahe čierne šmuhy. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 180

S dizajnmi tenisiek Air Max to bolo od začiatku na striedačku, a po menej vydarených BW tak opäť prišiel obrovský úspech s AM180. Tie priniesli ako prvé vzduchovú jednotku, ktorá bola vidieť okolo celej podrážky. Na rozdiel od predošlého prevedenia sa príchodom týchto tenisiek konečne Air Maxy začali odľahčovať, čo potvrdzuje aj samotný zvršok z ľahkej sieťoviny. Na popularite teniskám pridal aj fakt, že si ich obľúbil aj celý Dream Team z olympiády v Barcelone roku 1992, na čele s Michaelom Jordanom. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max
27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 93

Pôvodný koncept viditeľnej bubliny postavil Tinker svojho času na základe parížskeho centra Le Centres George Pompidou s vonkajším, krytým schodiskom, no od začiatku plánoval odkryť samotnú vzduchovú bublinu čo najviac. AM93 tak boli prvými teniskami, na ktorých sa mu podarilo ukázať bublinu pozdĺž celej päty. Zaujímavé bolo taktiež riešenie jazyku, ktorý v podstate neexistuje a je tak úplnou súčasťou celých tenisiek. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 95

Veľký význam má však v celkovej Air Max histórii okrem Tinkera aj dizajnér Sergio Lozano, ktorý na základe ľudského tela, rebier, chrbtice a kostí nakreslil návrh AM95. Tenisky sa tak dočkali rozkúskovaných Air bublín a po prvýkrát aj mini swooshu, no do pamäti sa vryli najmä vďaka svojim colorways.

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 97

V roku 1997 sa tak k navrhovaniu pre zmenu dostal Christian Tresser, ktorý sa rozhodol zamerať na rýchlosť. Prispôsobil tomu tak celý zvršok, ktorý sa stal celkovo menej členitým a na pohľad ľahším. Revolučným však bolo jeho využitie Air bubliny pozdĺž celej podrážky, ktorá tak bola navrhnutá výlučne pre športové účely. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 2003

Trvalo ďalších 8 rokov než sme sa od Nike dostali nových Air tenisiek. Dovtedy sa totiž točili prevažne retro releasy predošlých prevedení, no Sergio Lozano chcel opäť posunúť hranice bežeckých tenisiek a vytvoril tak prvé Air Maxy v novom miléniu. Tenisky ohromili pomerne futuristickým dizajnom s perforovaným zvrškom, no vďaka vylepšeným technickým vlastnostiam dosiahli celkom slušného úspechu.

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Air Max 360

V roku 2006 sa Nike rozhodol oprášiť dizajn z 90-tych rokov a upraviť ho do vtedajšej podoby. Na základe AM95 a 97 tak vytvoril siluetu 360, ktorá prinášala ako prvý výlučne Air podrážku bez prídavnej bielej peny. Spolu so zvrškom, ktorý bol vyrezávaný laserom tak tenisky boli technologicky na dosť vysokej úrovni, a svoju horšiu dizajnovú stránku vynahradili zvýšeným komfortom.

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Nike Flyknit Air Max

Do prítomnosti sa však dostávame vďaka AM s prívlastkom Flyknit, ktoré ponúkajú jednu z najpružnejších Air podrážok vôbec a rovnako aj štrikovaný flyknit zvršok, ktorý je asi podobnou revolúciou ako Air bublina v 80-tych rokoch. 

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Air Maxy sa tak stali asi navždy synonymom k behaniu ale postupom času sa stali aj legendami medzi teniskami na bežné nosenie.  Z tohto dôvodu tak majú aj dosť veľký vplyv aj na iné divízie Nike alebo na obuv iných športových zameraní. Od roku 2005 tak do všetkých odvetví a samozrejme aj na klasické Air Max prevedenia preniká podrážka Lunarlon, ktorú má na svedomí dvojica dizajnérov Nike, Kevin Hoffer a Eric Avar. Ich prvé tenisky s podrážkou Lunarlon sa dočkali premiéry na olympiáde v Pekingu v roku 2008, no odvtedy sa táto technológia rozmohla aj na iné modely, medzi ktorými vynikajú práve Air Max Lunar90.

27 rokov bežeckých tenisiek Nike Air Max

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že tenisky Air Max patria medzi to najpohodlnejšie čo som kedy obul a úctyhodná je taktiež aj ich výdrž, keďže vôbec nie je neobvyklé, keď nosia ľudia svoje Air Max niekedy aj 5 až 10 rokov. Ak si niekedy mal nejaké výnimočné Air Maxy alebo máš s nimi jedinečnú skúsenosť, určite sa pochváľ v komentároch. 

Späť
Zdieľať
Diskusia