Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Niké
28. mája 2021, 11:02
Čas čítania 2:27
Sponzorovaný obsah

Dom zhorený do tla a zdravotné problémy. Peter aj napriek prekážkam naďalej reprezentuje Slovensko

ŠPORT
Uložiť Uložené

Mladý slovenský atlét si môže vďaka pomoci druhých plniť svoje sny.

Mladý talentovaný atlét Peter Ďurica pred necelým rokom prišiel spolu s mamou o strechu nad hlavou. Stalo sa to počas obrovského požiaru, po ktorom národnému šampiónovi nič neostalo. Aj napriek tomu, že sa museli obaja postaviť na nohy a všetko budovať odznova, ani Peter, ani jeho mamina tento boj nevzdali. Pomocnú ruku im podalo množstvo ľudí, klub, za ktorý behá, univerzita, ale aj projekt na podporu slovenských športovcov. Aj vďaka dobrej vôli a túžbe stále športovať má Peter tento rok veľké šance bodovať na prestížnych svetových súťažiach.

Peter miloval šport odmalička. Ako malý chlapec aktívne hrával futbal, ktorému sa venoval až do polovice strednej školy. Práve tam sa ho jeden z trénerov, ktorý v ňom hneď videl vyšší potenciál, spýtal, či by nechcel skúsiť beh. Peter súhlasil a krátko nato začal trénovať trikrát do týždňa.

niké, Peter Ďurica
Zdroj: Niké

Peter si vyskúšal jedny preteky v Krupine – išlo o Beh oslobodenia. Vtedy sa umiestnil na prvom mieste a rozhodol sa, že bude robiť atletiku popri futbale. „Futbal je kolektívny šport a atletika je špecifická. Keď v atletike človek niečo natrénuje, následne sa mu to na pretekoch vráti. Keď som nastúpil na vysokú školu, konkrétne na fakultu telesnej výchovy a športu, spoznal som najlepšieho atletického trénera na Slovensku Štefana Mereša. Vďaka nemu nastal obrat. Boli sme na sústredení v Juhoafrickej republike a potom to už išlo samo,“ uviedol 24-ročný športovec, ktorý sa môže pýšiť titulom majstra Slovenska a striebrom v behu na 1 500 m počas halových majstrovstiev Slovenska.

Požiar takmer zničil aj jeho športovú kariéru

Petra a jeho mamu, s ktorou žije, postihla pred necelým rokom obrovská tragédia. Vysnívaný dom, ktorý postupne sama budovala jeho mama, im pri ničivom požiari zhorel do tla. Petrovi neostalo nič – ani desiatky vzácnych medailí zo športových podujatí. S mamou museli vzápätí hľadať novú strechu nad hlavou. Talentovaný atlét aj s odstupom času spomína na toto nešťastie s obrovským smútkom a pokorou.

„Ešte stále je to živé. Človek si uvedomí, že hmotné veci sa dajú kúpiť, ale život nie. Keď sa to stalo, bol som v Bratislave. Jediné, na čo som myslel, bola moja mama. Veľmi sa mi uľavilo, keď mi povedali, že sa jej nič nestalo a stihla z domu včas vybehnúť. Odvtedy si takisto oveľa viac vážim aj vzťah medzi nami. Snažím sa mamine venovať, pomáhať jej. Má u mňa obrovský rešpekt,“ spomína Peter, ktorý chcel s atletikou skončiť, ale bola to práve jeho skvelá mama, kto ho motivoval k tomu, aby si šiel za svojím športovým snom.

Po požiari domu nezostalo takmer nič.
Po požiari domu nezostalo takmer nič. Zdroj: Niké

Práve v tomto období musel Peter navyše čeliť zdravotnému problému. Šport musel ísť bokom. Mamina ho však presvedčila, že atletiku nemôže zahodiť za hlavu, keďže sa jej venuje roky. Povzbudila ho, aby začal trénovať aj kvôli nej, no hlavne pre seba. „Po psychickej stránke to bolo náročné. Ťažko sa trénuje, keď človek nemá domov,“ uviedol Peter, ktorému po požiari pomohol Slovenský atletický zväz a klub Slávia UK Bratislava, v ktorom trénuje. Vytvorili zbierku, do ktorej sa zapojili desiatky ľudí, a Peter dokonca dostal aj všetky medaily zo slovenských pretekov.

Vychádzajúca hviezda slovenskej atletiky sa nedávno potešila aj štedrej podpore v hodnote 5 000 eur, ktorú Peter získal z Fondu pre budúcnosť športu, projektu spoločnosti Niké. Ten sa zameriava na podporu nádejných športovcov, športových klubov a združení po celom Slovensku. Pre Petra sa rozhodol reprezentant na MS v hokeji Marek Hrivík, Niké športovec mesiaca. „Marekovi v prvom rade veľmi pekne ďakujem. Budem sa snažiť podporu, ktorej zisk je v dnešnej dobe vzácnosť, využiť naplno,“ povedal Peter, ktorý peniaze použije na pokrytie cestovných nákladov v rámci sústredení a pretekov v zahraničí.

niké, Peter Ďurica
Zdroj: Niké

V októbri plánuje vycestovať na sústredenie do Kene – do mestečka, ktoré sa nachádza vo výške 2 200 metov nad morom, čo je ideálna výška na vytrvalostný beh. Peter sa pripravuje aj na prestížnu univerziádu v Číne, kde zabojuje o cenné kovy. „Chodia tam chalani, ktorí reprezentujú svoje krajiny na olympiáde či majstrovstvách sveta. Zúčastniť sa na univerziáde a dosiahnuť tam výrazné výsledky považujem za splniteľný cieľ,“ dodáva.

Domov
Zdieľať
Diskusia