Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti SHP Harmony
17. mája 2021, 15:33
Čas čítania 2:38
Sponzorovaný obsah

Vyhadzuješ obal z toaletného papiera či z vajíčok? Neopakuj viac túto chybu

ZAUJÍMAVOSTI TIPY A TRIKY UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Inšpiruj sa tipmi, ako môžeš z odpadu vyrobiť podložku pod hrniec, rozložiteľný kvetináč či super dekorácie.

Sklenená fľaša, obaly z vajíčok či plastový obal z toaletného papiera nemusíš zahodiť, dokážeš ich prakticky využiť. Niektoré dokonca aj viacerými spôsobmi. Jednoducho ušetríš planétu od ďalšieho odpadu a zároveň získaš užitočnú vec. Inšpiruj sa tipmi, ako využiť niektoré výrobky namiesto vyhadzovania, ktoré sme pripravili v spolupráci s Harmony

Sklenené fľaše 

Fľašky od piva síce môžeš vrátiť, ďalšie sklenené fľaše často miznú (v tom lepšom prípade) v kontajneri so sklom, no môžeš ich využiť viacerými spôsobmi. Okrem toho, že ti môže nejaká obzvlášť pekná fľaška skončiť na stole s kyticou, slúžiac ako váza, šikovnejší domáci majster z nej môže urobiť originálne lustre. Stačí z nej odrezať spodok, ktorý treba obrúsiť, aby sa na ňom niekto neporezal, a už len zavesíš, presne ako na obrázku. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kates Homely Home (@kateshomelyhome)

Okrem sklenených fliaš majú využitie aj zaváraninové poháre. Dajú sa jednoducho použiť na uskladnenie potravín či korenia alebo pri nákupe v bezobalových obchodoch. Navyše sa môžeš kreatívne vyžiť a vyrobiť si sviečku. Zaváraninový pohár stačí umyť, prípadne ho môžeš prestriekať nejakou farbou, to už záleží na tebe. 

Konzervy

Väčšie konzervy, v ktorých bolo napríklad ovocie alebo paradajková omáčka, sa dajú využiť ako pekný a užitočný doplnok do kuchyne. Stačí dať dole papierovú etiketu, prípadne konzervu prestriekať podľa svojej predstavy – a je to! Takýto držiak zorganizuje varechy, príbor či iné veci, ktoré chceš mať poruke. Ako stojan na ceruzky či perá ti poslúži aj na pracovnom stole. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Melissa Woods - DIY & Design (@welcometothewoodsblog) 

Obal z toaletného papiera 

Plastový obal, v ktorom býva zabalený toaletný papier, je v podstate dosť veľké vrecko, ktoré sa dá ešte využiť. V Harmony si to všimli tiež, a tak obal z toaletného papiera prispôsobili tak, aby si ho mohol vložiť do koša a využiť ako vrece na odpadky. Jednu zmenu spravíš už tým, že si kúpiš recyklovaný toaletný papier, druhú vtedy, keď obal z neho využiješ.

Recyklovaná edícia Harmony Eco loving
harmony, toaletný papier
Zdroj: Refresher

Obaly na vajíčka 

Vedel si, že kartónový obal na vajíčka nepatrí do papiera? Tento obal je už natoľko zrecyklovaný, že nie je možné recyklovať ho znova. Dá sa však mnohými spôsobmi znova využiť. Niektorí obľubujú obaly z vajíčok ako organizéry do zásuviek na drobnosti, iní ich zas využívajú v chladničke, kde do ich spodnej časti jednoducho zastrčia rôzne fľaštičky, napríklad s omáčkami. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Hiroko (@studio_nuu)

Okrem toho môžeš obaly z vajíčok využiť pri pestovaní; spodná časť obalu ti poslúži ako kvetináč na klíčenie priesad. Keď ti rastlinky dostatočne vyrastú, môžeš ich do kvetináča zasadiť aj s kartónovým obalom, lebo sa v pôde rozloží. Obal však musí byť pri vkladaní do zeme dostatočne vlhký. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa My eco reality (@myecoreality)

Kapsuly z kávovaru

Máš doma kávovar, do ktorého idú kapsuly? Po vypití kávy ich nemusíš vyhodiť. Aj tie môžeš využiť ako mini kvetináče na priesady. Kreatívne duše potešia rôzne nápady, ako z nich vytvoriť bižutériu, dekorácie či kľúčenky. Dokážeš nájsť použité kapsuly na tejto dekorácii? 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vale and co. (@valeandcoblog)

Plastové fľašky 

Aj plastové fľašky majú svoje využitie, keď vypiješ ich obsah. Mnohí ich radi využívajú ako rôzne kvetináče, ktoré sa dajú ľahko zavesiť. Dá sa z nich vystrihnúť rozkošný kvetináč v tvare mačky, stačí ho už len pomaľovať a zasadiť doň kvetinu. Poslúžia aj ako kŕmidlo pre vtáky. Niektorí ich využívajú aj na priesady, prípadne ako držiaky na farbičky – ostré hrany však treba vždy obrúsiť.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Plastic Bottle Projects (@plastic_bottle_projects)

Korok z fľaše

Milovníci vína by korok z vínových fliaš rozhodne nemali zahadzovať. Korok ti dokáže poslúžiť hneď niekoľkými spôsobmi. Stačí ho namočiť na noc do alkoholu (nie do toho vína, čo piješ), zátka ho zatiaľ nasaje, potom ju stačí dať do skleneného pohára a zapáliť. Ak sa ti korkových zátok nazbiera viac, stačí ich zlepiť dokopy a môžeš si z nich vyrobiť podložku pod hrniec, prípadne korkovú nástenku. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vanda&Caton (@thedishandthespooncafe)

Všetko sa dá použiť druhýkrát

Takmer všetko, čo sa zdá na prvý pohľad ako odpad, môže mať druhé využitie. Či už vďaka tomu, že správne vytriediš plast alebo papier, alebo nejakému obalu či časti produktu nájdeš druhé využitie. Zmena sa začína u každého z nás – nákupom produktov, ich využitím a vyhýbaním sa zbytočnému vyhadzovaniu, recykláciou aj upcykláciou. Máš aj ty nejaký overený trik, ako dať niečomu druhú šancu? Podeľ sa oň v komentároch. 

Objav edíciu Eco loving

Domov
Zdieľať
Diskusia