Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti FixServis.
21. apríla 2021, 9:37
Čas čítania 1:11
Sponzorovaný obsah

Potrebuješ flex kábel? Poradíme ti, ako rozlíšiš OEM od aftermarketu

Potrebuješ flex kábel? Poradíme ti, ako rozlíšiš OEM od aftermarketu
Zdroj: Fixservis.sk/Fixshop.cz
TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Neoriginálny flex kábel ti môže spôsobiť zbytočné problémy s fungovaním tvojho iPhonu.

Flex kábel je veľmi dôležitá súčiastka, ktorú nájdeš v podstate v každom mobilnom či inom podobnom zariadení, kde je nutné spojiť displej či iný komponent so základnou doskou vo veľmi obmedzenom priestore.

Potreba vymeniť flex kábel môže nastať napríklad vtedy, keď si pôvodnú súčiastku poškodil pri výmene LCD displeja na svojom iPhone. Hoci je flex kábel, ako napovedá už názov, naozaj flexibilný, pri nesprávnej manipulácii alebo napríklad vyvinutí tlaku môže dôjsť k jeho poškodeniu vrátane zlomenia, natrhnutia alebo inej poruchy.


Tak ako aj pri iných náhradných dieloch, aj pri flex kábloch na iPhone je možné naraziť na stovky rôznych výrobcov, ktorých produkty sa líšia nielen balením či cenou, ale aj kvalitou. Veľa z nich sa pritom tvári, že ide o originálny, tzv. OEM náhradný diel spĺňajúci tie najvyššie kritériá. Ide však len o nekalú praktiku mnohých a mnohých značiek, ktoré zarábajú na neznalosti ľudí a ponúkajú menej kvalitné produkty za ceny, ktoré sa často rovnajú originálnym alebo naozaj kvalitným náhradným dielom. Flex kábel je pritom často dodávaný s celým displejom, a preto ak nemáš istotu, že ide o originálny náhradný displej, informácie o flex kábli ti môžu s identifikáciou výrazne pomôcť.

Ako teda rozlíšiť OEM od aftermarketového kusa?

 1. Skontroluj, či na zadnej strane flex kábla je QR kód

Ak ide o originálny diel, QR kód tam naozaj nájdeš.

2. LCD konektor by mal mať špeciálny kód

Ako vidieť na obrázku, OEM flex káble majú uprostred kód, ktorý je špecifický pre daný kus.

Flex kabel
Zdroj: Fixservis.sk

3. Označenie originálneho dielu je zvyčajne výrazné a veľké

Apple svoje komponenty označuje tak, aby boli dobre a zreteľne viditeľné. Pokiaľ to tak nie je, zrejme nejde o OEM súčiastku.

4. Originálny flex kábel je vždy ohybný a mäkký

Naopak, aftermarketové kusy sú zvyčajne výrazne menej flexibilné a tvrdšie.

Nekvalitné flex káble môžu majiteľom spôsobiť rôzne problémy, napríklad vo forme tzv. ghost touch, teda nechcených dotykov a stlačení. Takéto zariadenie je potom len ťažko použiteľné a využitie nekvalitných flex káblov preto odborníci z fixservis.sk určite neodporúčajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia