Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. apríla 2021, 14:33
Čas čítania 4:48
Dominik Vetrák

Emma Watson stihla za 31 rokov zažiť vrchol Hollywoodu. Ktoré sú jej najlepšie filmy a ako vystúpila z tieňa Harryho Pottera?

Emma Watson stihla za 31 rokov zažiť vrchol Hollywoodu. Ktoré sú jej najlepšie filmy a ako vystúpila z tieňa Harryho Pottera?
Zdroj: Warner Bros. Entertainment
FILMY A SERIÁLY EMMA WATSON
Uložiť Uložené

Ktorý film slávnej herečky máš najradšej? Emma Watsonová totiž za vyše 20 rokov svojej kariéry stvárnila viaceré skvelé postavy, nielen Hermionu.

Celý svet ju pozná ako Hermionu Grangerovú zo série Harry Potter. Rolu získala ako 9-ročná. Po ôsmich kastingových kolách jej producenti zo štúdia Warner Bros. oznámili, že si vo filmoch zahrá po boku Ruperta Grinta a Daniela Radcliffa. Emma Watsonová vo štvrtok 16. apríla oslávila 31 rokov. 

Talentovaná herečka začínala účinkovaním v školských predstaveniach. Keď však zrazu získala rolu Hermiony, šlo o veľký úspech. Harry Potter a Kameň mudrcov bol jej vôbec prvý film. Nakoniec Hermionu stvárnila celkovo v 8 filmoch a stala sa jednou z najobľúbenejších herečiek, obzvlášť pre mladšiu generáciu. 

Odporúčané
Dudley z Harryho Pottera hviezdi v seriáloch a filmoch od Netflixu. Talentovaný herec dokázal, že má aj na seriózne roly Dudley z Harryho Pottera hviezdi v seriáloch a filmoch od Netflixu. Talentovaný herec dokázal, že má aj na seriózne roly 12. novembra 2020, 11:48

V iných filmoch až do ukončenia série v roku 2011 neúčinkovala (prepožičanie hlasu do animáka The Tale of Desperaux nerátame). Podobne ako obaja jej hereckí kolegovia a vlastne všetci detskí herci zo série, aj ona dostala nálepku „tej herečky“ z Harryho Pottera.

Niektorí detskí herci sa dokázali uchytiť aj po skončení čarodejníckej ságy, iní sa stiahli do úzadia. Rupert Grint účinkuje prevažne v menších seriáloch či filmoch a Daniel Radcliffe si naďalej užíva divadelné hry a venuje sa najmä nezávislým a originálnym snímkam.

Emme Watsonovej sa potterovskú nálepku podarilo zo seba strhnúť zrejme najviac. Môže za to fakt, že na rozdiel od Daniela Radcliffa či Ruperta Grinta účinkovala v mnohých mainstreamových projektoch.

Emma Watson
Zdroj: Lionsgate

Už krátko po premiére Harry Potter a Dary smrti II účinkovala v dráme My Week with Marilyn o Marilyn Monroe. Šlo síce o menšiu rolu, no o ďalšie ponuky nemala núdzu. Rok nato sa objavila v skvelej coming-of-age dráme z tínedžerského prostredia s názvom The Perks of Being a Wallflower. Watsonová si zahrala po boku vychádzajúcich hviezd ako Nina Dobrev, Ezra Miller či Logan Lermen. V snímke stvárnila empatickú kamarátku psychicky labilného tínedžera a vyslúžila si obdiv recenzentov aj divákov. Snímku ti určite odporúčame vidieť. 

Odporúčané
Emma Watson s nadšením odporúča stránku, ktorá vysvetľuje, ako funguje ženský orgazmus Emma Watson s nadšením odporúča stránku, ktorá vysvetľuje, ako funguje ženský orgazmus 15. januára 2020, 17:45

V roku 2013 vyšiel film The Bling Ring od režisérky Sofie Coppolovej, mala však len priemerné hodnotenia. V tom istom roku si Watsonová zahrala samu seba v komédii This is the End od Setha Rogena. V nej mala byť súčasťou neslušnej scény, ktorá však na pľaci vyzerala úplne inak, ako bola pôvodne opísaná v scenári. Scénu natoľko neschvaľovala, až vznikli klebety, že z nakrúcania nahnevaná odišla. Režisér Seth Rogen však fámy o tom, že by Watsonová nebola na pľaci profesionálna, vyvrátil a dokonca sa jej za danú scénu aj verejne ospravedlnil. 

Emma Watson
Zdroj: Paramount Pictures

V nasledujúcich rokoch hrala vo viacerých priemerných či nadpriemerných počinoch. Vždy však predviedla kvalitný herecký výkon. Za zmienku stojí aj dráma Noah, kde si zahrala po boku Russella Crowa. Snímka pracuje aj s ekologickými témami, ktoré sa pre herečku neskôr stali nesmierne dôležitými. 

Najväčší mainstreamový hit po Harrym Potterovi prišiel s remakom disneyovky Kráska a zviera, kde si Emma Watsonová zahrala titulnú rolu. Snímka v recenziách nezažiarila, no stále šlo o podarený film a herečka ukázala, že charizma jej rozhodne nechýba. Následne prišiel film The Circle s Tomom Hanksom, na ktorý sa však pre jeho nevýraznosť rýchlo zabudlo. 

Za kvalitatívne najdôležitejší a najlepší film v kariére herečky považujeme jej posledné dielo. Historická dráma Little Women z roku 2019 režisérky Grety Gerwigovej bola jedným z najlepších filmov nielen daného roka. V recenzii si od nás odniesla 8,5/10. Zo šiestich nominácií na Oscara premenila tú za najlepšie kostýmy.

Vyzdvihnúť herečkin výkon vo filme, v ktorom hrali také herecké kapacity ako Saoirse Ronanová, Florence Pughová, Bob Odenkirk, Laura Dernová, Meryl Streepová či Timotheé Chalamet, tak to už stojí za pozornosť. Emma sa medzi nimi vôbec nestratila, ba naopak. Predviedla skvelý výkon a dokázala divákov strhnúť na svoju stranu.

Emma Watson
Zdroj: Sony Columbia Pictures

Dej snímky sa zameriava na vyrastanie štyroch mladých sestier Marchových v 19. storočí. Ich otec (Bob Odenkirk) je dlhodobo neprítomný kvôli vojne a matka (Laura Dernová) sa niekedy na úkor vlastnej rodiny stará o dobro a zdravie cudzích ľudí. Jej dcéry jej to nezazlievajú a často sa snažia ísť v jej šľapajach.

Majú to však náročné a čoskoro zisťujú, že ich detské sny nie sú až také reálne a ľahko dosiahnuteľné, ako dúfali. Podobne ako v prípade The Perks of Being a Wallflower, aj tento film ti odporúčame vidieť. Prešli však dva roky a herečka do svojej filmografie nič ďalšie nepridala. Jednak za to môže pandémia, jednak sa tak rozhodla ona sama.

O jej ďalších rolách nevieme nič, no určite s herectvom nekončí, ako pôvodne informoval denník Daily Mail. Herečkin agent len odkázal, že žiadny koniec kariéry sa nekoná. Zrejme tak ide len o kratšiu či dlhšiu prestávku.

Jednu dlhšiu pauzu pritom mala už v roku 2016. Vtedy v rozhovore pre Papermag prezradila, že od herectva si chce na rok oddýchnuť, venovať sa práci aktivistky, naďalej budovať svoj profil feministky a celkovo sa posúvať aj na osobnostnej úrovni. Pôvodne rozmýšľala o tom, že bude rok študovať problematiku pohlaví, no ako sama hovorí, rýchlo zistila, že veľa sa učí aj samoštúdiom a konverzáciami s ľuďmi okolo nej a z komunity LGBTI.

Emma Watson
Zdroj: Disney

Emma Watsonová si do filmografie mohla pridať ešte jednu významnú rolu, no účinkovanie v La La Lande odmietla (rolu neskôr dostala Emma Stonová). V oscarovom filme si nemohla zahrať práve pre povinnosti spojené s natáčaním Krásky a zvieraťa.

Herečka sa venuje viacerým ďalším aspektom kultúry a šoubiznisu. Neraz sme ju mohli vidieť aj v rámci módnych kampaní, ale účinkovala aj v rôznych módnych súťažiach. Spolupracovala takisto s magazínmi ako Vogue, Cosmopolitan či People.

Watsonová je aj známa feministka, aktivistka a bojovníčka za ľudské práva. V roku 2014 ju vymenovali za ambasádorku dobrej vôle Organizácie spojených národov pre ženy. Herečka bojovala aj za vzdelanie žien v krajinách tretieho sveta. V rozhovore pre Independent prezradila, že k feminizmu ju pritiahli veci, ktoré sa jej stávali ešte ako dieťaťu.

Zatiaľ čo ona bola podľa okolia panovačná, chlapci, ktorí sa správali rovnako, boli v pohode. Takýchto príkladov zažívala viac. Ako 14-ročná si uvedomila, že médiá z nej robia sexuálny objekt.

Bojuje za rovnaké práva oboch pohlaví. Herečka sa venovala aj problematike rasizmu. Opakovane dostáva priestor v médiách a sem-tam ju zaradia medzi najvplyvnejších ľudí na svete, ako napríklad vo výbere magazínu Time. Má široký dosah a mnohí ju považujú za model poctivého a dobrosrdečného človeka. 

Emma Watson | Harry Potter
Zdroj: Warner bros.

V roku 2019 vytvorila pomocnú linku pre všetky ženy, ktoré na pracovisku či mimo neho zažívajú sexuálne obťažovanie. Okrem toho sa snažila ženám pomôcť vybojovať si lepšie pracovné podmienky. Vyjadrila podporu hnutiu BlackLivesMatter a takisto LGBTI komunite po tom, čo J. K. Rowlingová (autorka kníh o Harrym Potterovi) vydala niekoľko transfóbnych vyhlásení. Zároveň finančne podporila charitu pomáhajúcu transrodovým tínedžerom v Británii a vyzvala ľudí, aby tak urobili tiež. 

Herečka sa nepovažuje za veriacu. V rozhovore pre Telegraph z roku 2014 sa jej na vieru pýtali v rámci propagácie snímky Noah, ktorá pracuje s biblickými motívmi. Emma sa vyjadrila, že je skôr spirituálna bytosť.

Tvrdí, že už pred získaním roly Hermiony sa s postavou v knihách značne stotožňovala. Neskôr s odmietaním podobností medzi ňou a postavou prestala bojovať a sama uznala, že ich je až príliš veľa. Svedčí o tom aj vtipná historka z natáčania Harry Potter a väzeň z Azkabanu. Režisér Alfonso Cuarón vtedy hercov požiadal, aby o svojich postavách napísali eseje.

Emma Watsonová napísala o Hermione 16-stranovú esej, Daniel Radcliffe napísal o Harrym jednu stranu a Rupert Grint alias Ron esej nenapísal vôbec. V rozhovore pre Collider Emma hovorila aj o tom, ako veľmi rola ovplyvnila jej život či samotný charakter a zase naopak, ako ona zmenila osobnosť Hermiony. 

Emma Watson
Zdroj: Screen Media Films

Herečke sa aj napriek nabitému pracovnému programu podarilo získať bakalársky titul na Brownovej univerzite, kde študovala anglickú literatúru. Od roku 2019 je vo vzťahu s americkým obchodníkom Leom Robintonom.

Domov
Zdieľať
Diskusia