Chutné jahody ako z babičkinej záhradky si môžeš užiť už teraz.
Šťavnaté, voňavé jahody, trochu čokolády, šľahačky – a chutný dezert je na svete. Sezóna jahôd je však ešte poriadne ďaleko a tie v supermarketoch ti nie sú úplne po chuti? Čerstvé a voňavé jahody však môžeš mať už teraz. Nemusíš čakať, kým ti dozrejú v záhradke či na balkóne. Chutné slovenské jahody momentálne kúpiš v Bille.
Jahody, ktoré chutia ako z babičkinej záhrady, by si našiel na regáloch zvyčajne najskôr v máji. To sa však zmenilo a jahody Slahôdka, pestované na južnom Slovensku, nájdeš na regáloch reťazcov Billa už teraz. A to vďaka šikovným slovenským pestovateľom z Farmy Bruty, ktorá je členom družstva Ovozela.
Čerstvé jahody z južného Slovenska
Tieto jahody sú výnimočné tým, že sú pestované v unikátnom skleníku už od januára. Prvé jahody sa teda dostávajú na regály už začiatkom apríla a sú dostupné takmer po celý rok. „Jahody sú zberané ručne, a to až po úplnom dozretí. To zaručuje nielen ich jasnočervenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu, ktorá je príznačná pre poslednú fázu dozrievania,“ vysvetlila Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa Billy. Jahody dozrievajú v obci Bruty, ktorá sa nachádza na južnom Slovensku.
Jahody pestujú v unikátnom skleníku
Jahody Slahôdka sú pestované v špeciálnom skleníku, ktorý je jediný svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Je vyhrievaný obnoviteľnými zdrojmi vždy na 16 °C a je riadený softvérom. Ten má na starosti otváranie a zatváranie okien na zabezpečenie stálej cirkulácie vzduchu, teploty aj vlhkosti. Ak je slnko príliš silné, zatiahne sa tieniaca fólia. Systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či hodnoty oxidu uhličitého.
Pestovanie s dôrazom na udržateľnosť
Jahody sú zavlažované dažďovou vodou a sú zasadené do rašelinového substrátu. „Pestovanie Slahôdok v kvetináčoch v skleníku je veľkou výhodou. Jahody na poliach či vo fóliových tuneloch sa totiž každoročne sadia na rovnakých miestach, pôda teda časom môže byť unavená a nedostatočne vyživená. Rašelinový substrát v kvetináčoch sa však po sezóne recykluje. Následne sa vysadia nové sadenice do nového substrátu. Skleníkové Slahôdky sú navyše v uzavretom priestore, kde ich pred škodcami chráni prirodzená biologická ochrana, teda dobré chrobáky, pavúky a larvy. Rastliny potom nemusíme postrekovať chemikáliami,“ vysvetľuje Peter Kelemen z Farmy Bruty.
Farma navyše disponuje certifikátom GLOBAL G.A.P., ktorý garantuje bezpečnosť plodín a zaručuje, že ovocie a zelenina sú vypestované v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti a s ohľadom na životné prostredie aj verejné zdravie.