Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Billa
8. apríla 2021, 11:36
Čas čítania 1:41
Sponzorovaný obsah

Vychutnaj si čerstvé jahody zo Slovenska. V ktorom obchode ich nájdeš?

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Chutné jahody ako z babičkinej záhradky si môžeš užiť už teraz.

Šťavnaté, voňavé jahody, trochu čokolády, šľahačky – a chutný dezert je na svete. Sezóna jahôd je však ešte poriadne ďaleko a tie v supermarketoch ti nie sú úplne po chuti? Čerstvé a voňavé jahody však môžeš mať už teraz. Nemusíš čakať, kým ti dozrejú v záhradke či na balkóne. Chutné slovenské jahody momentálne kúpiš v Bille. 

Jahody sú veľmi obľúbené ovocie, navyše plné vitamínov a minerálov. Obsahujú napríklad veľké množstvo vitamínu C, ktorý je porovnateľný s citrusmi. Spolu s čučoriedkami a brusnicami sa radia k tým najsilnejším antioxidantom. Keďže obsahujú 90 % vody, sú ideálne aj pri chudnutí. Sú bohaté na vitamín B, minerály ako železo a fosfor. Ovocné kyseliny pomáhajú pri trávení a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín.
jahody, farma bruty, slovenské jahody
Zdroj: Farma Bruty

Jahody, ktoré chutia ako z babičkinej záhrady, by si našiel na regáloch zvyčajne najskôr v máji. To sa však zmenilo a jahody Slahôdka, pestované na južnom Slovensku, nájdeš na regáloch reťazcov Billa už teraz. A to vďaka šikovným slovenským pestovateľom z Farmy Bruty, ktorá je členom družstva Ovozela. 

Čerstvé jahody z južného Slovenska

Tieto jahody sú výnimočné tým, že sú pestované v unikátnom skleníku už od januára. Prvé jahody sa teda dostávajú na regály už začiatkom apríla a sú dostupné takmer po celý rok. „Jahody sú zberané ručne, a to až po úplnom dozretí. To zaručuje nielen ich jasnočervenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu, ktorá je príznačná pre poslednú fázu dozrievania,“ vysvetlila Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa Billy. Jahody dozrievajú v obci Bruty, ktorá sa nachádza na južnom Slovensku.

jahody, farma bruty, slovenské jahody
Zdroj: Farma Bruty

Jahody pestujú v unikátnom skleníku

Jahody Slahôdka sú pestované v špeciálnom skleníku, ktorý je jediný svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Je vyhrievaný obnoviteľnými zdrojmi vždy na 16 °C a je riadený softvérom. Ten má na starosti otváranie a zatváranie okien na zabezpečenie stálej cirkulácie vzduchu, teploty aj vlhkosti. Ak je slnko príliš silné, zatiahne sa tieniaca fólia. Systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či hodnoty oxidu uhličitého. 

jahody, farma bruty, slovenské jahody
Zdroj: Farma Bruty

Pestovanie s dôrazom na udržateľnosť

Jahody sú zavlažované dažďovou vodou a sú zasadené do rašelinového substrátu. „Pestovanie Slahôdok v kvetináčoch v skleníku je veľkou výhodou. Jahody na poliach či vo fóliových tuneloch sa totiž každoročne sadia na rovnakých miestach, pôda teda časom môže byť unavená a nedostatočne vyživená. Rašelinový substrát v kvetináčoch sa však po sezóne recykluje. Následne sa vysadia nové sadenice do nového substrátu. Skleníkové Slahôdky sú navyše v uzavretom priestore, kde ich pred škodcami chráni prirodzená biologická ochrana, teda dobré chrobáky, pavúky a larvy. Rastliny potom nemusíme postrekovať chemikáliami,“ vysvetľuje Peter Kelemen z Farmy Bruty.

jahody, farma bruty, slovenské jahody
Zdroj: Farma Bruty

Farma navyše disponuje certifikátom GLOBAL G.A.P., ktorý garantuje bezpečnosť plodín a zaručuje, že ovocie a zelenina sú vypestované v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti a s ohľadom na životné prostredie aj verejné zdravie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia