Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 9:30
Čas čítania 7:45
Tereza Šnajdrová Tímea Krauszová

Medzinárodný deň žien je aj o úspešných ženách, ktoré prepisujú históriu. Toto sú TOP ženské osobnosti, ktoré musíš poznať

OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Vyberáme ženy z domova i zo sveta, ktoré hýbu svetom.

Dnes oslavujeme 110. Medzinárodný deň žien (MDŽ). Nápad na deň venovaný len ženám a ich úspechom či výzvam vznikol na medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani. Do prvých osláv v roku 1911 sa zapojili Rakúsko, Dánsko, Nemecko a Švajčiarsko, medzinárodným dňom sa MDŽ stal vďaka OSN v roku 1975 a odvtedy má každoročne aj nosnú tému.

Tohtoročnou témou je #ChooseToChallenge, teda zvoľ si výzvu. Doteraz zapojené ženy a dievčatá hovoria napríklad o rodových stereotypoch, chcú vyzývať, spochybňovať a vystúpiť z očakávaného smeru. 

Ako dátum tohto sviatku bol stanovený 8. marec na počesť veľkého štrajku 40 000 newyorských krajčírok z textilných tovární, ktorý sa konal v roku 1908. Ženy chceli kratší pracovný čas, lepšie finančné ohodnotenie a právo voliť. Oslavujeme ním pokrok, ktorý spoločnosť dosiahla v zrovnoprávnení žien v spoločnosti, politike a ekonomike.

Zároveň sa v tento deň intenzívne upriamuje pozornosť na aktuálne výzvy a nespravodlivosť, ktorej ženy v mnohých častiach sveta stále čelia. Vďaka tomuto dňu sa zároveň darí zbierať finančné prostriedky na podporu charitatívnych organizácií, ktoré sa sústreďujú na ženy (vzdelávanie, násilie na ženách či príležitosti na kvalitnejší život).

Existuje aj Medzinárodný deň mužov pripomínajúci pozitívne hodnoty, ktoré muži prinášajú do spoločnosti. Jeho minuloročnou témou bolo zdravie chlapcov a mužov, oslavovať ho budeme znovu 19. novembra 2021.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová

Naša prezidentka Zuzana Čaputová je v úrade necelé dva roky, no už jej zvolenie vyvolalo vlnu osláv. Slovensko sa zapísalo medzi rastúci počet krajín so ženami na čele – na prezidentskej či premiérskej stoličke. Rozbíja tým hlboko zakorenený precedens, že na tieto pozície sa hodia len muži. Zároveň je našou prvou prezidentkou vôbec.

Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom, obyvateľom, Slovensku. V súlade s ústavným sľubom budem slúžiť blahu slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike,“ povedala v úvode svojho inauguračného prejavu. Tohto postoja sa zatiaľ drží, Slovensko pravidelne reprezentuje v zahraničí s patričnou noblesou. Aj uprostred koaličnej krízy apeluje na pokoj, dodržanie sľubov, chladnú hlavu a zodpovednosť voči občanom.

Minulý rok sa Zuzana Čaputová už po druhýkrát dostala aj na zoznam 100 najvplyvnejších žien sveta podľa magazínu Forbes. Americký časopis ju vtedy označil za „osamelý politický hlas v mori demagógie“.

Odporúčané
Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej 13. februára 2021, 14:36

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová

V čase vymenovania (v októbri 2017) bola Ardernová najmladšou premiérkou na svete. Vo veku 37 rokov prevzala vládu na Novom Zélande. Jej štýl vládnutia charakterizuje rozvaha a súcit: v čase koronavírusu má sama znížený plat, krajine sa v pandémii v porovnaní so Slovenskom darí mimoriadne dobre a svoj úspech od začiatku pripisuje svojmu „päťmiliónovému tímu“, teda ľuďom, ktorí dodržiavajú opatrenia.

Jacinda Ardern
Zdroj: TASR/AP

Má za sebou aj krušné obdobie: v roku 2019 prišlo na Novom Zélande k teroristickému útoku na moslimskú komunitu. Päťdesiatjeden ľudí prišlo o život. Ardernová nielenže komunitu osobne navštívila, ale skutok útočníka okamžite aj odsúdila, sprísnila zákony o držaní zbraní a svetu, ako aj Novozélanďanom pripomenula, že nenávisť či rasizmus u nich nemajú čo hľadať.

Ako matka a líderka je vzorom mnohých žien, sama pracuje aj na posilnení ochrany ženských práv. Vášnivo bojuje proti klimatickým zmenám, a to nielen slovami, ale aj viacerými zákonmi. Ardernová navyše vydala jednu knihu a nevenuje sa len problémom dospelých, ale aj detí. Sama sa do politiky zapojila v 17 rokoch a jedným z jej cieľov je do 10 rokov znížiť počet chudobných detí na Novom Zélande o polovicu. Skrátka, klobúk dolu!

Odporúčané
Ešte nemajú ani 18, no už ich poznajú prezidenti, premiéri a guvernéri. Toto sú mladí aktivisti zo Slovenska aj zo sveta Ešte nemajú ani 18, no už ich poznajú prezidenti, premiéri a guvernéri. Toto sú mladí aktivisti zo Slovenska aj zo sveta 13. decembra 2019, 10:41

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Ostaneme ešte pri političkách. Kamala Harrisová sa v januári 2021 stala prvou ženou na poste viceprezidentky USA, navyše má indický a jamajský pôvod. Doposiaľ tento úrad zastávali len muži bielej pleti.

Kamala Harris
Zdroj: TASR/AP

Do politiky vstúpila v roku 2017, keď sa stala prvou kalifornskou senátorkou s indickým a jamajským pôvodom. „Chcem bojovať. Chcem bojovať za Black Lives Matter. Chcem bojovať za pravdu, transparentnosť a dôveru. Chcem bojovať. Chcem bojovať za prístup žien k zdravotnej starostlivosti a reprodukčným právam,“ cituje jej slová po víťazstve ABC 7. Vo svojej politike sa dlhodobo sústreďuje na práva žien, rasových menšín či Američanov s nízkym príjmom.

Je inšpiráciou pre mnohé dievčatá, ktoré snívajú o kariére vo vysokej politike, no je aj svetielkom nádeje pre ľudí, o ktorých politici často hovoria, no menej často sa nimi prakticky zaoberajú. Hlavnými prioritami jej mandátu s prezidentom Joeom Bidenom sú rasová rovnosť, obnova ekonomiky, boj proti pandémii koronavírusu a klimatickým zmenám

Odporúčané
Kamala Harris – kto je prvou viceprezidentkou USA? Kamala Harris – kto je prvou viceprezidentkou USA? 10. novembra 2020, 9:36

Zjazdová lyžiarka Petra Vlhová

Petra Vlhová v našom rebríčku inšpiratívnych žien nemôže chýbať. Majsterka sveta v obrovskom slalome triumfovala už ako juniorka, na lyžiach prakticky vyrástla a medzi svetovú lyžiarsku elitu sa prepracovala v 16 rokoch, keď zvíťazila na juniorských ZOH v Innsbrucku v slalome. Pre Slovensko získala historicky prvý titul na MS vo februári 2018.

Celkovo dokončila už sedem sezón, počas ktorých domov priniesla 26 medailí. Deväť pretekov vyhrala a aktívne maká, aby dosiahla ďalšie triumfy.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Petra Vlhova (@petravlhova13)

V roku 2019 skončila v celkových výsledkoch Svetového pohára na druhom mieste v slalome, obrovskom slalome aj v celkovom hodnotení. Za jej výkony ju už dvakrát ocenili aj v ankete Športovec roka. 

„Ani v kútiku duše som si nedovolila snívať o tom, že by som mohla byť aspoň raz aj najúspešnejším športovcom celej našej krajiny a priblížiť sa tak k športovým legendám, ktoré obdivujem nielen za ich výkony, ale aj za ľudské postoje,“ napísala na Instagrame koncom roka 2019. 

Odporúčané
5 silných inšpiratívnych žien, o ktorých si možno ešte nepočul 5 silných inšpiratívnych žien, o ktorých si možno ešte nepočul 9. marca 2020, 19:43

Česká snoubordistka Ester Ledecká

Dcéra speváka a skladateľa Janka Ledeckého je dvojnásobnou juniorskou majsterkou sveta v snoubordingu a vicemajsterkou sveta v paralelnom slalome, v ktorom sa v roku 2013 prepracovala do svetového top 10.

Na ZOH 2018 vyhrala v super G ako prvá česká alpská lyžiarka v histórii, v Pchjongčchangu bola prvou pretekárkou v histórii olympijských hier, ktorá sa zapojila aj do snoubordingu, aj do lyžovania. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ester Ledecká (@esterledecka)

„Je krásne, že teraz patrím do lyžiarskej elity, veľmi si to vážim. Som presne tam, kde by som mala byť – medzi štyrmi najlepšími lyžiarkami na svete v super G i zjazde. Som rada, že takéto výsledky dokážem zajazdiť relatívne stabilne a stále si držím kontakt so špičkou. To je pre mňa dôležité,“ povedala pre ČT Sport na MS v Cortine d'Ampezzo. Ledecká popri športovej kariére študuje, za čo dostala v roku 2017 aj cenu Mattea Baumgartena pre športovcov, ktorí úspešne kombinujú šport a školu.

Domov
Zdieľať
Diskusia