Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2021, 11:00
Čas čítania 2:52
Katarína Danková

Títo slovenskí návrhári sa uviedli svetovo. Svoje kolekcie predviedli na Londýnskom týždni módy, po prvý raz digitálne

Títo slovenskí návrhári sa uviedli svetovo. Svoje kolekcie predviedli na Londýnskom týždni módy, po prvý raz digitálne
Zdroj: Archív Petry Kovacs, foto Sebastián Komáček
MÓDA
Uložiť Uložené

Kristína Šipulová, Buffet Clothing a Petra Kovacs. Mená, o ktorých budeš ešte počuť. Na LFW sa v rámci módnej platformy Fashon Scout predstavili aj Slováci.

Od piatku 19. februára beží jeden z najsledovanejších svetových týždňov módy: London Fashion Week. Trvať má dokopy 5 dní a predstavia sa na ňom známe značky ako Burberry, Pronounce, Osman, Simone Rocha, Bianca Saunders a ďalší.

Odporúčané
Spoznaj svetové jarné kolekcie a najočakávanejšie fashion dátumy Spoznaj svetové jarné kolekcie a najočakávanejšie fashion dátumy 9. januára 2021, 9:48

Tento ročník LFW je však kvôli pandémii výnimočný, odohráva sa totiž celý digitálne. Návrhári si preto pripravili svoje krátke filmy z prezentovaných kolekcií, ktoré sa premietajú na platforme London Fashion Week.

V rámci fashion weeku funguje aj módna platforma Fashion Scout snažiaca sa každoročne uviesť do sveta módy nové talenty. Skrz jej fungovanie počas 30 sezón predstavila svetu značky ako Iris Van Herpen, David Koma, 1x1 Studio a podobne. Túto sezónu platforma prináša 23 filmov a panelových diskusií.

Medzi nimi sú aj slovenskí módni návrhári, ktorých podporuje nezisková organizácia Slovak Fashion Council snažiaca sa o rozvoj slovenského módneho ekosystému. Domáce talenty predstavuje v Londýne už 8 rokov. V sobotu 20. februára, od 18:30 mali možnosť slovenskí dizajnéri ukázať svoje najnovšie kolekcie svetu módnych milovníkov prostredníctvom webu Fashion Scout. 

Poďme si naše vychádzajúce talenty, o ktorých budeš zaručene ešte počuť, predstaviť bližšie...

Kristína Šipulová

Kristína vyrastala v Telgárte, obklopená ľudovými tradíciami. Značku založila v roku 2018 po absolvovaní Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Národnej akadémie umení v Osle v Nórsku. Absolvovala tiež stáž v dánskom štúdiu Beck & Kinch, kde vyrábala na zákazku ručne tkané látky pre Chanel. Vyučovala kurzy textilu na Medzinárodnej módnej akadémii IFA v Paríži.

Svoju tvorbu zameriava na pomalšie tempo, menej vyrobených kusov, trpezlivosť a investovanie času do výroby. Vracia sa k tradícii a z jej práce cítiť hlboký odkaz ľudového remesla. Jej kolekcia s názvom „From the Yarns“ je o návrate k pôvodu. Pôvodu výroby odevov z priadze, ako to robili naši predkovia. Takmer nepoškodené oblečenie si predávali a dedili z generácie na generáciu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Šipulová (@kristinasipulova)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Šipulová (@kristinasipulova)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Šipulová (@kristinasipulova)

„Mojím cieľom je opätovné použitie ľanových textílií ručne tkaných v minulosti remeselníkmi, (...) a vyrozprávať príbeh stojaci za textilom. Verím, že emotívna kvalita oblečenia môže umožniť zmysluplný vzťah k móde,“ uvádza dizajnérka.

Domov
Zdieľať
Diskusia