Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 10:33
Čas čítania 0:43
Adam Novosad

Mestá strácajú nervy. Nechce sa im už ani testovať, zdravotníkom dochádzajú sily

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Neustále testovanie vyčerpáva personálne aj finančné kapacity, a tak sa mestá vzbúrili.

Neustále plošné testovanie naprieč celým Slovenskom prestáva baviť nielen ľudí, ale aj samosprávy. Najnovšie tak mestá vláde odkazujú, že od nasledujúceho víkendu možno už ľudí ani nebudú vedieť ani chcieť testovať.

Zdravotníckemu personálu aj samotným primátorom a koordinátorom zo samospráv pri testovaní dochádzajú sily, vysvetlila hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová.

Odporúčané
Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) 3. februára 2021, 14:30

Únia miest Slovenska vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby čo najrýchlejšie zjednodušilo otváranie súkromných testovacích kapacít na území Slovenska, pretože samosprávy nemajú dostatočné financie, personál ani zdravotníkov na to, aby dookola v testovaní pokračovali. Najmä v menších mestách je podľa Únie nedostatok odberných miest, a tak skríning nemôže prebiehať tak, ako by si vláda predstavovala.

Odmietaju testovat
Zdroj: TASR

„Veríme, že v stredu večer alebo vo štvrtok ráno budeme mať k dispozícii jasný manuál o otváraní škôl a škôlok,“ konštatovala hovorkyňa Únie miest Slovenska. Aj keď mestá podľa nej oceňujú zapnutie COVID automatu, ktorý podľa dát umožňuje samosprávam v spolupráci s krízovým štábom a hygienikmi rozhodnúť, či sa školy otvoria, v neustále pribúdajúcich opatreniach panuje chaos.

Na druhej strane, Únia vníma možnosť prednostne zaočkovať pedagogických aj nepedagogických zamestnancov škôl ako dobrý krok k tomu, aby slovenské školy mohli zostávať otvorené aj v budúcnosti, keby sa epidemiologická situácia opäť výraznejšie zhoršila.

Domov
Zdieľať
Diskusia