Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2021, 9:30
Čas čítania 6:35
Miriam Rumanková

Slovenské mamičky sa búria proti klimatickej kríze. Našim politikom odkazujú, aby sa netvárili pripečene a začali konať

Slovenské mamičky sa búria proti klimatickej kríze. Našim politikom odkazujú, aby sa netvárili pripečene a začali konať
Zdroj: Facebook/Znepokojenematky,Tomas Halasz
REFRESHER PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Hnutie Znepokojené matky trápi klimatická kríza a ekologické problémy, ktorým čelí naša Zem. Situáciu sa rozhodli zobrať do vlastných rúk a nášho premiéra sa pýtajú, ako sa k problémom postaví Slovensko.

„Klimatická kríza nie je ekologický problém, je to problém politický, ekonomický, sociálny, a problém spravodlivosti,“  povedala pr Refresher členka hnutia Znepokojené matky Ivana Nemethová. 

Hnutie Znepokojené matky tvoria slovenské ženy, ktoré majú strach o budúcnosť svojich detí. Trápi ich klimatická kríza, nečinnosť ľudí a najmä nečinnosť vlády a politikov. Mamičky so svojimi deťmi a podporovateľmi organizujú rôzne pochody, posedenia a nemajú problém zablokovať vchod Úradu vlády Slovenskej republiky či dokonca priniesť poslancom na Vianoce spálené medovníky s odkazom, aby sa netvárili pripečene a začali konať. „Netvárte sa pripečene a nedúfajte, že sa Vám každé nesprávne rozhodnutie prepečie!,“  napísali mamičky na balíčky.  

Znepokojené matky chcú, aby sme ich my aj vláda začali viac počúvať. Prečo je tak tomu sa dozvieš v tomto článku. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto stojí za hnutím Znepokojené matky
  • Aké sú ich najväčšie vízie a obavy
  • Prečo na Vianoce v roku 2019 doniesli poslancom pripečené medovníky
  • Ako vnímajú klimatickú krízu 
  • Aká bola reakcia Petra Pellegriniho a Igora Matoviča na ich aktivity
  • Prečo by mala vláda počúvať Znepokojené matky
x
Zdroj: Facebook/Znepokojenematky
Odporúčané
V čokoláde aj kozmetike nájdeš palmový olej. Prečítaj si o odvrátenej strane suroviny, ktorá prispieva ku klimatickej zmene V čokoláde aj kozmetike nájdeš palmový olej. Prečítaj si o odvrátenej strane suroviny, ktorá prispieva ku klimatickej zmene 27. januára 2021, 9:30

Vaša organizácia sa volá znepokojené matky? Čo konkrétne vás znepokojuje?

Najväčšie hrozby, ktoré nás znepokojujú sú klimatická kríza a strata biodiverzity. Máme strach o budúcnosť nás a našich detí, s napätím sledujeme správy o stave planéty a nespokojne vnímame, ako adekvátne reakcie stále neprichádzajú.

Kto hnutie založil a čo bol hlavný impulz?

Myšlienka vznikla v máji 2019, keď sa niekoľko matiek spojilo a rozhodli sa zorganizovať Klimatický pochod rodičov na Deň matiek. Prišlo asi 400 ľudí, s deťmi, kočíkmi a transparentmi v rukách sme pochodovali cez Staré mesto. Následne sme vymysleli názov Znepokojené matky a rozhodli sa v boji pokračovať.

Bolo to vyjadrenie spolupatričnosti s deťmi a mladými ľuďmi v hnutí Fridays for future, ktoré už vtedy pravidelne organizovalo klimatické protesty. Spojilo nás, že v tom deti nesmieme nechať samy, a že nám záleží na ich a na našej budúcnosti.

S politikmi sa stretávame, pretože oni majú v rukách moc riešiť problémy systémovo a rýchlo, posielame im návrhy a riešenia od odborníkov. Je potrebné, aby sa viac ľudí začalo o tieto témy aktívne zaujímať, aby bol tlak väčší. 

Aké sú vaše výzvy, ktoré by ste chceli dosiahnúť?

Každý rodič chce pre svoje deti to najlepšie, zdravú stravu, pekný domov, najlepšie vzdelanie, veľa zážitkov. Ale my sa pýtame, aká bude ich budúcnosť? Budú mať pitnú vodu, dosť potravín? Aký vzduch budú dýchať? Najväčšia výzva je odvrátiť ekologický kolaps. Je to najväčšia výzva, akej kedy ľudstvo čelilo. Ale ako matky nemáme na výber, musíme spraviť, čo je v našich silách. Je potrebné, aby sa prijali systémové zmeny na znižovanie emisií a ochranu biodiverzity.

Sú nejaké základné pravidlá, ktorými sa riadite?

Máme spísané naše ciele a hodnoty, je to 10 pravidiel, ktorými sa riadime. Týchto zásad by sa mali držať aj naši podporovatelia, pokiaľ chcú byť znepokojení s nami.

x
Zdroj: Facebook/Znepokojenematky

Kto všetko sa k vám môže pridať ?

Pridávajú sa k nám nielen mamy, ale aj otcovia, starí rodičia, ľudia aj z iných častí Slovenska. Postupne sa rozrastáme, čo nás veľmi teší.

Sú Znepokojené matky súčasťou nejakých svetových sietí aktivistov?

Áno, sme súčasťou celosvetového hnutia Parents for future. Je to veľmi inšpiratívne, pretože zanietení rodičia ako my sú po celom svete. Spolupracujeme na medzinárodných aktivitách a máme tak väčšiu silu. Zároveň úzko spolupracujeme aj s inými organizáciami na Slovensku, ktoré majú podobné ciele ako my.

Akým najväčším ekologickým problémom podľa vás čelí naša Zem?

Podstatné je, že problémom nečelí len planéta, ale hlavne ľudia. Niektorí ľudia si myslia, človek je nadradený prírode a nepotrebuje ju, a ochranu vníma ako niečo pekné navyše. Ale opak je pravdou, sme od nej závislí. Klimatická kríza a strata biodiverzity ohrozujú ekosystémy, vďaka ktorým dýchame, pijeme a máme čo jesť.

Odporúčané
Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána 19. marca 2024, 12:30

Tieto hrozby sú veľmi komplexné, súvisia takmer so všetkým, čo sa deje vo svete. Klimatická kríza nie je ekologický problém, je to problém politický, ekonomický, sociálny, a problém spravodlivosti. Napriek tomu, že vedci na to už desaťročia upozorňujú, príčina tejto krízy, globálne emisie skleníkových plynov stále stúpajú. Okrem toho, že tým nenávratne ničíme celé ekosystémy, ohrozené je prežitie aj ľudstva ako takého.

x
Zdroj: Facebook/Znepokojenematky

Čo si myslíte o aktuálnej generácii detí? Sú viac v oblasti environmentalistiky uvedomelé? 

Deti absorbujú to, ako žijú ich rodičia, takže je to veľmi rôzne. Myslím, že mladí ľudia majú väčší záujem, ale mnohí to berú len veľmi povrchne. Výhodou dnešnej doby je to, že máme dostatok informácii na dosah, ale je potrebné dávať si pozor na to, z akého sú zdroja.

Pribúda však veľa pozitívnych príkladov, keď deti ovplyvňujú staršiu generáciu, aby sa správala zodpovednejšie a to veľmi vítame.

Koľko matiek je aktuálne vo vašom hnutí? Pripájajú sa k vám len mamičky alebo aj ženy bez detí?

Momentálne je nás asi 15 aktívnych organizátoriek. Podporovateľov máme rôznorodých, ak nás niekto osloví, sme rady, keď chce pomôcť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94216 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reagoval Peter Pellegrini na iniciatívu Znepokojených matiek
  • Či prišiel Igor Matovič na piknik, kde ho pozvali Znepokojené matky
  • Vzdali by sa Znepokojené matky ďalších potomkov, pretože niektorí tvrdia, že nemať deti je ekologické
  • Ako je na slovenských školách podľa Znepokojených matiek rozoberaná environmentalistika
Domov
Zdieľať
Diskusia