Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2021, 8:02
Čas čítania 0:53
Dominik Vetrák

Disney zablokovalo deti od sledovania Dumba, Knihy džunglí či Petra Pana, pretože sú vraj rasistické

FILMY A SERIÁLY DISNEY+
Uložiť Uložené

Detská sekcia na Disney+ prišla o pár filmov.

Web Polygon si všimol, že detská sekcia na Disney+ prišla o niekoľko slávnych animákov. Minulý rok Disney pridalo pred problematické snímky oznámenie, že sa v programe nachádzajú nevhodné scény a komentáre ukazujúce niektoré kultúry a menšiny v nepravdivom či škodlivom obraze. Primárne šlo o stereotypy a rasistické komentáre. 

Najnovšie sa ale Disney rozhodlo, že niektoré tieto snímky úplne z detskej sekcie odstráni. Na detských účtoch tak viac nenájdeš Dumba, Petra Pana, Aristocats, The Lady and the Tramp či Knihu džunglí. Ich pokračovania sú už oveľa menej problematickejšie, takže si ich deti môžu pozrieť. Originálne filmy však nájdeš až na dospelých účtoch.

Odporúčané
10 otázok a odpovedí, ktoré máme po 3 epizódach WandaVision. Čo sa v skutočnosti deje s falošným svetom? 10 otázok a odpovedí, ktoré máme po 3 epizódach WandaVision. Čo sa v skutočnosti deje s falošným svetom? 23. januára 2021, 15:30

Rodičia tak získavajú väčšiu kontrolu nad tým, aký obsah ich deti dostávajú, prípadne im môžu vysvetliť, prečo je niektorý navonok neškodný obsah v animákoch vo svojej podstate škodlivý. 

V čase vzniku týchto animákov bola doba iná a tvorcovia aj diváci považovali za uťahovanie si z rás za vtipné aj v detských animákoch. Takéto scény nie sú samo o sebe škodlivé, no ešte predtým, než si budeš biť hlavu o stenu, skús sa nad tým zamyslieť. 

Deti tieto veci vnímajú tiež a pokiaľ sú od začiatku vedené k tomu, že je úplne v poriadku a vtipné používať rasové stereotypy, v škole môžu byť k niektorým svojim spolužiakom veľmi nepríjemné. A ktovie, možno to bude mať významný dopad na štiepenie ich osobnosti a rasovej intolerancie. 

Kniha džunglí
Zdroj: Disney
Domov
Zdieľať
Diskusia