Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Telekom.
18. decembra 2020, 11:10
Čas čítania 2:54
Sponzorovaný obsah

Niektorí si pod 5G sieťou predstavujú hotovú apokalypsu. Ako to v skutočnosti je a čo ti 5G sieť prinesie?

Niektorí si pod 5G sieťou predstavujú hotovú apokalypsu. Ako to v skutočnosti je a čo ti 5G sieť prinesie?
Zdroj: James Yarema, Unsplash
TECH
Uložiť Uložené

Rýchle internetové pripojenie s bleskovou odozvou je však len časť z benefitov, ktoré prináša nová generácia mobilnej siete.

5G spôsobuje nádory, šíri sa ním koronavírus, bude ovládať ľudí a jeho testovanie zabilo vtáky v Haagu. Alebo 5G zlepší bezpečnosť, zdravotníctvo, rýchlosť komunikácie, umožní bleskovo sťahovať súbory alebo bez problémov skúšať oblečenie online. Jedna z týchto dvoch viet je pravdivá, tušíš ktorá? Posledný rok sa stala 5G sieť nielen frekventovaným slovom, ale aj živnou pôdou pre konšpirátorov a rôzne hoaxy. Telekom momentálne spúšťa pokrytie 5G sieťou na Slovensku, a preto sme sa spoločne pozreli na to, aké výhody so sebou prinesie. A nie, naozaj to nie sú nádory. 

Ako 5G označujeme mobilné siete piatej generácie. Z technického hľadiska sa siete 5G vyznačujú nízkou latenciou (odozva siete takmer v reálnom čase), širšou šírkou pásma (pre ultrarýchle zdieľanie údajov) a segmentáciou siete (časť siete vyhradená pre konkrétne použitie). Nová generácia mobilnej siete umožňuje ultrarýchle zdieľanie údajov s takmer okamžitou odozvou. Ako uvádza Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, 5G je kľúčovým stavebným blokom pre najnovšie technologické aplikácie a služby, akými sú virtuálna realita, umelá inteligencia a rozšírená realita.  
stožiar, vysielač, satelit, 5G
Zdroj: Jackson David, Unsplash

Mobilné siete, ako aj 5G sieť fungujú na princípe elektromagnetického (t.j. neionizujúceho) žiarenia, ktoré mnohým ľuďom naháňa strach a považujú preto novú generáciu siete za nebezpečnú. Pred každým spustením novej mobilnej siete sa však testujú presne v takom rozsahu, v akom majú byť uvedené aj v plnej prevádzke. Až po tom, ako akreditovaná osoba vykoná príslušné merania a vysielače spĺňajú podmienky vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, môže byť po teste vysielač spustený do prevádzky. 

Mnohé obavy ľudí a samotné hoaxy, ktoré sa šíria internetom, sú nepodložené. V článku sa tomu venoval aj Vedátor, na webe Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb tiež nájdeš rozsiahle vysvetlenie ako funguje 5G sieť, informácie o jej testovaní, kde sa odkazuje na viaceré zdroje, ktoré rovnako vyvrátili niekoľko populárnych hoaxov. Vykonané boli tiež viaceré štúdie, ktoré nepotvrdili negatívne účinky na zdravie človeka v súvislosti s 5G sieťou. 

5G, mobil, aplikácie, 5G sieť
Zdroj: Unsplash/James Yarema, na voľné použitie

Pozitíva, ktoré prináša 5G sieť

V záplave všetkých hoaxov, ktoré sa internetom šírili v spojitosti s 5G sieťou si možno nepostrehol, aké môže priniesť pozitíva. To, že nová generácia mobilnej siete prinesie možnosť rýchlejšieho prenosu, konkrétne 300-600 mbps pre download a 60-80 mbps upload, je v podstate len špička ľadovca. Vďaka tomu budeš môcť bleskovo sťahovať filmy, nahrávať dokumenty pre kolegov či hrať hry bez toho, aby ti sekali. 

5G je technológia budúcnosti a dnes sa odkrývajú len jej prvé črty. Nielenže bude komunikácia jednoduchšia a rýchlejšia či umožní bezproblémové pripojenie viacerých zariadení, prináša doslova prevratné zmeny pre viaceré oblasti. Ako na svojom webe uvádza Európska komisia, 5G je dôležité z viacerých hľadísk a je základným krokom pre otvorenie cesty k inováciám v ekonomike aj spoločnosti. Predstavuje napríklad zlepšenie pre budúcnosť medicíny - sledovanie stavu pacienta na diaľku, operácie na diaľku, rozšírenie telemedicíny s využitím umelej inteligencie.

medicína, umelá inteligencia, VR, rozšírená realita, VR set, doktorka, moderná medicína, 5G
Zdroj: Bermix Studio, Unsplash

Rýchlejšie pripojenie hrá rolu aj v bezpečnosti dopravy. Akonáhle budú autá prepojené, vodiči budú môcť zdieľať aj dostávať informácie o možných nebezpečenstvách na cestách. Služby, ktoré vyžadujú rýchlu odozvu, ako napríklad autonómne riadenie, automatickí jazdní asistenti či prediktívna údržba, už nemusia mať žiadne oneskorenie a stanú sa efektívnejšie.

Samozrejme, 5G sa nedotýka len ekonomiky, rýchlejších služieb, bezproblémového zdieľania informácií a dát, ale aj zábavy. Tvorcovia, ktorí produkujú hry či video v rámci kolektívu, budú môcť vďaka okamžitému zdieľaniu medzi sebou, produkty vyvíjať rýchlejšie a jednoduchšie. Pozeranie filmov v HD kvalite cez streamovacie platformy na mobiloch nie je vzdialenou realitou. 5G otvára nové možnosti, ako napríklad skúšanie oblečenia online, interaktívnejšie e-Športy či možnosť ocitnúť sa vo svojom obľúbenom filme vďaka rýchlemu 3D zobrazovaniu.

Výhody 5G siete môžeš využívať s Telekomom aj ty

Telekom momentálne začal s pokrytím pre 5G sieť, pričom nejde o žiaden pilotný program, ale riadnu komerčnú prevádzku. Medzi prvými oblasťami, s dostupným 5G pokrytím, sú rôzne časti Bratislavy, konkrétne Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen). Počas nasledujúcich mesiacov plánujú 5G budovať a rozširovať do ďalších oblastí. 

5G, 5G sieť, 5G telefón, xiaomi
Zdroj: Shiwa ID, Unsplash

Na využívanie novej rýchlej siete potrebuješ byť v pokrytí 5G, mať podporovaný 5G smartfón a kompatibilnú SIM kartu. Aktuálne používanú SIM kartu meniť nemusíš, bude fungovať aj v sieti piatej generácie. Pri štarte bude 5G podporovať 12 modelov smartfónov - všetky modely iPhone 12, ale aj telefóny od Samsungu či Xiaomi (- Apple iPhone 12 mini - Apple iPhone 12 - Apple iPhone 12 Pro - Apple iPhone 12 Pro Max - Huawei P40 Pro - Huawei Mate 40 Pro - OnePlus 8T - Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - Samsung Galaxy Note 20 5G - Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G - Xiaomi Mi 10T Lite - Xiaomi Mi 10T Pro).

Domov
Zdieľať
Diskusia