Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti digitálneho operátora Radosť
14. decembra 2020, 15:07
Čas čítania 3:37
Sponzorovaný obsah

10 organizácii, ktoré potrebujú tvoju pomoc. Daruj svoj čas, nepotrebné oblečenie alebo peniaze

10 organizácii, ktoré potrebujú tvoju pomoc. Daruj svoj čas, nepotrebné oblečenie alebo peniaze
Zdroj: Freestocks
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Chceš na Vianoce urobiť radosť nielen svojim blízkym? Dáme ti tipy, ako na to.

Nastalo obdobie blížiacich sa Vianoc, počas ktorých nám robia radosť darčeky, dobré jedlo a niekoľko dní voľna. Sú však aj ľudia, ktorí si pre niekoho tieto prirodzené súčasti Vianoc nemôžu dopriať. Potešila by ich spoločnosť, telefonát či sms-ka, balíček dobrôt či nejaké drobné navyše. Niekedy naozaj netreba urobiť veľa či venovať tisícky eur, potešenie sa dá vyčarovať aj z mála. Pripravili sme si preto pre teba zoznam organizácii, vďaka ktorým môžeš aj ty urobiť niekomu radosť. 

Nakúp vianočné darčeky a pomôž organizácii

Áno, aj nákupom vianočných darčekov pre svojich blízkych môžeš zároveň niekde pomôcť. Napríklad nákupom s využitím dobromat.sk. Stačí si vybrať e-shop, v ktorom chceš nakupovať, organizáciu, ktorú chceš podporiť a je to. Určité percentá z tvojho nákupu poputujú organizácii a ty budeš mať zároveň darček pre blízkych. Pričom nejde o žiadne percentá z nákupu navyše, platíš sumu, ktorá je pri produkte daná. Podobne môžeš nakúpiť aj rôzne handmade darčeky na Sashe, ktoré nájdeš v sekcii Dobrý obchod. Tu podporuješ konkrétne organizácie celou sumou.

darček, vianočné darčeky, zabalené darčeky
Zdroj: Unsplash/Mel Poole

Daruj oblečenie

Vytrieď svoj šatník, vstúp do nového roka s poriadkom a dobrým pocitom na duši. Snáď v každom meste sa nájde nejaká organizácia, kde sa zíde šatstvo. Či už sú to organizácie na pomoc ľuďom bez domova, detské domovy alebo iné zariadenia. Odporúčame ti vždy sa informovať u konkrétnej organizácie, aké oblečenie potrebujú a aké sú podmienky pre prijímanie oblečenia. 

Pomoc ľuďom bez domova

Ak nemáš oblečenie, ktoré by si daroval, ľuďom bez domova môžeš pomôcť aj finančným príspevkom. Každé euro sa ráta. Títo ľudia si prajú získať prácu a teplo domova, nesnívajú o stromčeku, pod ktorým je hŕba darčekov. Mnohí sa ocitli na ulici nie z vlastného pričinenia, a to, čo máš teraz ty, je pre nich predstava blahobytu. Môžeš niekomu len tak na ulici nechať drobné, no ak si chceš byť istý, kam idú tvoje peniaze, odporúčame ti obrátiť sa napríklad na občianske združenie Vagus

Zachráň biodiverzitu Slovenska

Pomôcť sa dá aj prírode. Môžeš sa vybrať do lesa a ísť vysadiť stromy, ale môžeš tiež prispieť napríklad na záchranu vlka. Tvoj finančný príspevok poputuje na monitorovanie života vlkov, ktoré by mali byť viac chránené, no bohužiaľ nie sú. Prírode pomôžeš aj obyčajným zbieraním odpadkov. Užiješ si pobyt na čerstvom vzduchu a urobíš radosť nielen ostatným návštevníkom, ale aj zvieratkám. Alebo prispej na včely či si kúp strom, možností je naozaj veľa.

vlk
Zdroj: Michael LaRosa, Unsplash

Prispej do potravinovej zbierky

Mnohé potravinové reťazce majú priamo vo svojich priestoroch potravinové zbierky na pomoc ľuďom. Stačí pri nákupe zobrať niečo nazvyš, a potom to nechať v potravinovej zbierke. V prípade, že máš doma nejaké potraviny nazvyš, môžeš ich sem priniesť. Hodia sa rôzne trvanlivé potraviny, ale aj drogéria či iné drobnosti, ktoré potešia. 

Pomôž tým, ktorí pomáhajú

Poznáš IPčko? Je to bezplatná, anonymná psychologická poradňa, ktorá pomáha rôznym ľuďom už viac ako 8 rokov. Za ten čas stihli zachrániť stovky ľudských životov a poskytli viac ako 180 tisíc poradenských rozhovorov. Ty možno nevieš pomôcť niekomu, kto je obeťou sexuálneho či domáceho násilia, chce sa pokúsiť o samovraždu alebo má iný problém, môžeš však pomôcť tak, že prispeješ dobrovoľníkom, ktorí v IPčku pomáhajú. 

Kúp kozu alebo teleport

Nekupuj capiny, hovorí časť kampane, ktorá patrí k projektu Skutočný darček. Každý z nás už aspoň raz v živote niekomu dal na Vianoce či inokedy v roku darček, ktorý bol celkom zbytočný. Kúpený iba preto, aby bol. Na webe skutocnydarcek.sk, môžeš kúpiť darček, ktorý sa naozaj zíde. Napríklad kozu, ktorá dáva mlieko, alebo teleport, vďaka ktorému podporíš filmový festival Jeden svet. Môžeš však kúpiť aj mesiac doučovania či prvú knižku. Za nákup dostaneš certifikát, ktorý môžeš namiesto nejakej capiny podarovať pod stromček.

koza
Zdroj: Nandhu Kumar, Unsplash

Prispej na zdravý život 

Zdravie sa nedá kúpiť, no dá sa mu predsa len pomôcť. Hneď niekoľkými spôsobmi. Podporiť môžeš združenia, ktoré sa venujú ľuďom s poruchami príjmu potravy, onkologickým pacientom či predčasne narodeným bábätkám. Je naozaj veľa možností, ako môžeš niekomu prispieť na zdravší či lepší život. Keďže týchto organizácii je naozaj mnoho, odporúčame ti vyhľadať takú, ktorej by si sám pomohol najradšej. Google ti s tým určite pomôže. 

Daruj svoj čas alebo know-how

Nemusíš nevyhnutne nakupovať potraviny či posielať peniaze. Cenný je aj tvoj čas či schopnosti, ktoré máš. Tie sa zídu hneď viacerým organizáciám, ktoré rozbiehajú svoje projekty a zíde sa každá ruka nazvyš. Bude to pre teba skvelá psychohygiena, keď sa vytrhneš z každodenných povinností a nazrieš do úplne iného sveta. Ak si chceš nájsť organizáciu, ktorej by sa hodila pomoc, stačí si tu zaškrtnúť tvoje požiadavky a je to. 

Zavolaj seniorovi

Svoj čas môžeš venovať aj pre teba možno obyčajným rozhovorom. Ani si nevieš predstaviť, ako môže niekomu pár minút telefonátu v podstate s cudzím človekom rozžiariť deň. Sú tu seniori, ktorým to dobre padne, keďže sú momentálne v pobytových zariadeniach, ktoré sú v karanténe, odrezaní od rodiny a cítia sa osamelo. Ty sa so svojím telefónom staneš dobrovoľníkom, ktorý bude pravidelne telefonovať nejakému seniorovi. On sa viac nebude cítiť osamelo a ty si urobil dobrý skutok. Aké je to jednoduché!

senior, senior telefonuje, dôchodca, dedo
Zdroj: Jenna Anderson, Unsplash
Roznášať dobrú náladu a robiť dobré skutky sa dá mnohými spôsobmi. Finančným príspevkom, potravinovou zbierkou, ale niekedy stačí naozaj málo. S digitálnym operátorom Radosť môžeš potešiť seba aj ľudí navôkol. Napríklad sms-kou, ktorou dáš niekomu najavo, že na neho myslíš, alebo aj tým telefonátom seniorom, ktorí sa cítia osamelí. S nekonečnými dátami máš nekonečne veľa možností, ako robiť dobro. Podpíšeš online petíciu, zapojíš sa do aukcie na Instagrame alebo naštartuješ internet banking a pošleš niekde symbolických pár eur? Aj obyčajným zdieľanie organizácii, ktoré potrebujú pomôcť, sa ráta. 
Domov
Zdieľať
Diskusia